Tuesday, December 31, 2013

::ALYAH DAN LAGU::

Assalamualaikum

"It hurts to love someone and not be loved in return, but what is the most painful is to love someone and never find the courage to let the person know how you feel"

itu dia, quote untuk pagi ini. bukan kerna cik suri putus cinta tau, tetapi sebab mms yang cik suri terima daripada celcom. perghh...jiwang siot.  

but still can be something yang korang boleh pikir-pikirkan. bagi yang single macam cik suri. pernah seorang sahabat pesan, jodoh tak datang bergolek yer, kalau kau duduk diam tanpa usaha. but how to usaha, sedangkan dia tidak pernah ajar macam mana mahu cari jodoh. alamak, melencong cerita pasal jodoh pulak. sowi-sowi, cik suri memang sengaja. hahaha :)

by the way, sebenarnya cik suri nak relate kan quote di atas dengan lagu alyah ni, "tak mungkin kerna sayang". tadi dengar dekat radio. sedap jugak suara si alyah ni. memang tak dinafikan sebab cik suri memang peminat alyah.

bait-bait lirik lagu ni memang cantik. "tak mungkin kerna sayang, cuma terganggu oleh perasaan" 



Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba-tiba
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Mode : cik suri tengah susah hati, tak tau mahu pikir apa, menulis blog dengan harapan masalah boleh hilang buat seketika. jangan lari dari masalah tetapi cubalah berusaha untuk selesaikan masalah. tetapi sebenarnya itu bukan masalah cik suri tetapi terlibat dan terpaksa mengambil bahagian untuk sama-sama mencari jalan penyelesaian. mohon doakan untuk cik suri. sekurang-kurangnya, jika masalah ini dapat diselesaikan, ia dapat mengurangan bebanan perasaan yang cik suri hadapi sekarang.

Wassalam
Senyum Sokmo :)

Monday, December 23, 2013

::TILU::

Assalamualaikum

Selamat pagi semua. Alhamdullilah, hari ni mentari muncul dengan ceria, hujan pun dah kurang sedikit, waktu petang je kadang-kadang hujan renyai-renyai. Cik Suri pun dah start kerja seperti biasa selepas cuti beberapa hari akibat banjir, kemudian MC pulak, disebabkan demam dan juga sakit mata. Rumah sudah siap cuci dan mula kemas sikit-sikit. Masih ada beberapa area yang belum dikemas dan disiapkan dengan sempurna. Ibu Cik Suri cakap, InshaaAllah, kita pastikan semua selesai sebelum Raya Cina.

.::TILU::.
Kenapa tilu...?
Pagi tadi on the way datang kerja, terdengar lagu dari kumpulan Tilu - Ku Bukan Aku.
Terasa sedap pulak lagu ni. Sambil nyanyi-nyanyi dalam kereta, petik-petik jari, make my day sangat happy and ceria.

Disebabkan itu,

Tadaaa...lagu Tilu untuk korang dengar sekali :)



Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

(ulang korus 2x)

Hopefully, this song can makes your day too...
Enjoy the song :)

Wassalam
Senyum Sokmo  :)

Sunday, November 17, 2013

::CINTA GILA::

Assalamualaikum

Siapa pernah tonton telemovie cerita “Cinta Gila” lakonan Diana Amir dengan Aidil. Telemovie ni pernah ditayangkan awal January 2013. Pelakon lelaki dia Cik Suri tak berapa kenal tetapi telemovie ni memang best dan sangat kelakar. 

Kisahnya, si lelaki yang bernama Zaman ni sangat stress dengan parents dia yang asyik suruh dia kahwin. Permulaan cerita dia, si Zaman nih dan family dia pergi merisik awek si Zaman ni lah, tetapi bapa si Zaman dia akan tanya satu soalan dan sekiranya si gadis itu gagal memberi jawapan yang dikehendaki oleh ayah Zaman nih, secara automatiknya si gadis itu ter’reject’. Ceritanya, si Zaman ni dah beberapa kali membawa parents dia merisik dan semuanya ditolak oleh bapanya.

Oleh kerana dia terasa stress dengan bapanya, akhirnya dia berpindah seketika ke rumah adiknya dan merancang untuk mencari calon isteri smenggunakan taktik yang dilakukan di dalam filem “Musang Berjanggut”. Tetapi taktiknya itu gagal. 

Pada suatu hari tu, dia bertembung dengan Humaira, lakonan Diana Amir dan bermulalah taktik untuk mengenal dan memikat Humaira dengan cara dia menyamar menjadi gila kerana stress.

Untuk kesudahan telemovie ini, korang kena tengoklah. Macam tak best la pulak kalau Cik Suri cerita berpanjang-jela. 

Tetapi, 

Apa yang Cik Suri suka tentang cerita ini adalah sifat bapa Zaman yang betul-betul mencari menantu yang boleh menjaga tatasusila sebagai perempuan. Bapa dia selalu kata, “carilah perempuan bukannya betina. Isteri kenalah seorang yang cerdik”.

Dan, soalan yang ditanya adalah, “Apa tanggungjawab seorang isteri.”
Jawapan Humaira, “Tiga M iaitu menarik, memahami dan mendoakan.”

Dan, 
Ini amat memberi kesan kepada Cik Suri. 

Bagaimana pula seorang lelaki yang bertanggungjawab?
Suami yang baik adalah suami yang:

Bertanggungjawab pada Pencipta iaitu ALLAH s.w.t
Bertanggungjawab pada keluarganya
Bertanggungjawab kepada masyarakat sekelilingnya, rakan-rakan, teman sekerja

Dan...

In shaa Allah,
Secara langsung dia akan bertanggungjawab kepada isteri dan anak-anaknya.
Yang pasti suami yang baik dia sayang sangat dekat bini....hehehe :)



Wassalam
Senyum Sokmo :)

Sunday, November 10, 2013

::HUJAN DAN PANTAI::

Assalamualaikum

Selamat berhari minggu semua tapi hari ini cik suri tetap bekerja seperti hari-hari Ahad yang lalu. 

Almaklumlah, Terengganu kan hari bekerja Ahad hingga Khamis, tetpi Jumaat pun Cik Suri tetap bekerja halfday...huhuhu... Takpa, ini adalah rezeki Allah. Jangan mengeluh :)

Lately ni, hari selalu hujan terutama waktu pagi. Sejuk dan terasa malas nak bangun pagi dan pergi kerja. Seronokkan kalau dapat berbungkus dengan selimut. Lepak-lepak kat rumah sambil tengok cerita korea. Best sesangat...hehehe :)

Cuti Awal Muharram baru-baru ni, Cik Suri teman adik Cik Suri ke kedai keropok. Kedai tu betul-betul mengandap dengan pantai. Hanya kite perlu seberang jalan jer dan jalan kaki sedikit dah jumpa pantai. Kebetulan pulak, pagi tu memang sedikit lebat. Actually  tak reti Cik Suri nak describe kan tahap kelebatan hujan sebab tak lebat sangat dan tak renyai sangat. Kalau lalu bawah hujan tu boleh basah jugaklah baju.

Menariknya, suasana waktu tu sangat cantik. Cik Suri duduk dekat kedai tu sambil memandang ke arah pantai. Tak dapat Cik Suri nak bayangkan view waktu tu. Langit kelihatan muram kekelabuan. Pantai nampak jauh dan berkabus dan pokok rhu tegak berdiri ibarat tiada angin yang sudi menyapa. Suasana time tu sangat statistik. Udara sejuk. Ombak kelihatan kasar menghempas ke pasir. Sangat cantik!!!

Dan, saat itu, Cik Suri sedang bayangkan suasana itu. Memang takleh halang ia dari menjengah kotak fikiran ini. Tak sabar menunggu waktu petang kerana mahu melawat ke pantai. Dalam hati berdoa agar petang ini hujan turunlah walau tidak lebat sekurang-kurangnya renyai-renyai. Agar Cik Suri dapat memandang lagi kecantikkan pantai di waktu hujan.


Mode: Tak sabar tunggu waktu petang. 

Wassalam 
Senyum sokmo :)

Saturday, November 9, 2013

::HOKKAIDO MUSTARD CREAM CUPCAKES::

Assalamualaikum

Selamat pagi guys!!!
Dah sarapan semua...dah mandi belum...dah gosok gigi?!! hehehe :)
Sarapan dengan apa hari ini...nasi lemak...roti canai...cereal..kopi O?!!!

Hari ni Cik Suri bersarapan dengan mee goreng mamak dan teh kosong...simple saje kan...tapi kalau dapat pekena teh tarik lagi masyuk... Memang fav. Cik Suri "Mee mamak dan teh tarik". Terbaikkkk!!!

Lepas tu, Cik Suri makan lagi dengan "Hokkaido cupcake" yang Cik Suri buatkan petang semalam. Nikmati cupcake sambil menonton cerita Selera bersama Chef Rose Weiss, rancangan kegemaran Cik Suri setiap pagi Sabtu di TV 3. Seronok tau tengok Selera ni, macam-macam resepi yang best-best untuk dicuba.

Hokkaido Cream Mustard Cupcake with Choco milk for my breakfirst ::)
 
Mustard Cream inside the cake!!! yummmy!!!yummmy!!!
It's so easy to make this cake with simple ingredient. By the way, Cik Suri pun ade buat mistake jugak. Tersalah step, Cik Suri termasukkan tepung ke dalam bekas telur yang belum dipukul. Jadi Cik Suri terus mixkan telur, gula, tepung and susu dahulu sehingga kembang. Ingatkan dah tak jadi kek tetapi alhamdulillah, jadi!!!Seronok-seronok beribu kali. Hahahaha!!!

So,

Sini Cik Suri letakkan cara nak buat Hokkaido kek cawan nih.
Nanti, korang bolehlah cuba buat tapi jangan tersalah step cam Cik Suri yer...Malu saya!!!


Hokkaido Mustard Cream Cupcake

Bahan-bahan die:

Step pertama:
Kena buat meringue dulu:

Bahan-bahan A:

4 biji telur putih
1sudu teh garam halus
80 gram gula halus

 * putar semua bahan menjadi kental dan bertanduk dimana kalau kite terbalikkan mangkuk, adunan maringue tidak jatuh, melekat dekat mangku.

(step yang ni kena make sure mase pengasingan telur putih ngan kuning telur, tidak termasuk sedikit pun telur kuning atau air, kalau tidak meringue kita tak kan menjadik, tanduk dia pun takkan keluar...hahahaha!!!)

Kemudian:

Bahan-bahan B:

4 biji kuning telur
30 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
40 ml corn oil
40ml susu segar

Bahan-bahan C:

55gram tepung kek
20 gram tepung custard
1 sudu teh baking powder

Cara membuat adunan kek:

Mula-mula ayak tepung kek, tepung custard dan baking powder together-gather...dalam bekas yang lain, jgn tersalah masuk bekas telur kuning pulak, step yang Cik Suri tersalah buat) hahahaha!!!

Pukul telur uning bersama gula kastor, sehingga kembang.
Masukkan minyak jagung dan susu segar dan teruskan pukul sehingga sebati.
Kemudian, baru masukkan tepung yang dah sedia ayak tadi dan gaul sehingga sebati.

Masukkan meringue sedikit demi sedikit dan gaul dengan kaedah kaup balik sahaja. Step ni Cik Suri dah tak gunakan mixer, just kaup balik guna spatula sahaja sehingga adunan benar-benar sebati.

Kemudian,
Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh dan hentakkan cup perlahan untuk membuang gelembung udara di dalam cake.

Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170' C selama 20-25 minutes atau sehingga cake masak kekuningan.


Bahan-bahan untuk Cream Mustard:

1 sudu  besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml fresh milk
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Cara-cara membuat cream mustard

Mula-mula bancuh dahulu tepung dengan 50ml susu segar sehingga tidak berketul. Kemudian baru satukan kesemua bahan dan masak sehingga adunan pekat dan berkilat menggunakan kaedah masak double boiler.
Sentiasa kacau filling custard nih untuk mendapatkan filling custard yang licin berkilat.
Setelah masak, sejukkan sebentar

Setelah kek masak dan disejukkan dahulu. Picitkan/piping custard cream ke dalam kek dengan cara mencucuk nozzle ke dalam kek dan picit.

Hias dengan coklat cair atau tabur gula halus.


Tadaaa!!!
Sedia untk dimakan tetapi presentation tak berapa nak cantik lah... janji boleh ngappp!!!

Selamat mencuba

*mode: sejuk pagi-pagi dah hujan*

Wassalam
Senyum sokmo..daaaaa!!!

Saturday, October 19, 2013

::SURIZ COLLECTION::

Assalamualaikum

Suriz Collection sebenarnya product jualan online Cik Suri. Dah lama dah active dengan business online ni, cuma baru terniat nak buat enty pasal page Cik Suri ni.

Suriz Collection menawarkan pelbagai jenis product kecantikan dan juga pakaian muslimah. Antaranya adalah jubah, kain cotton, baju kurung, tudung dan  product kesihatan sepert BlinQ, Aurawhite, Radiglow, bedak tanaka.

Jadi, bagi anda yang berminat bolehlahluangkan sikit masa untuk menjengah ke page Suriz Collection. Sokongan anda tersangatlah Cik Suri hargai.

Sekian, Wassalam

Senyum Sokmo :)

Tuesday, October 8, 2013

::BOOKSTORE-LIBRARY::

Assalamualaikum...

Kabare rakan-rakan semua. Terima kasih sebab sudi jengah blog Cik Suri yang tak seberapa ni *ade ke yang singgah blog ni*. Perasan betul Cik Suri ni kan. Hehehe...saje nak syok sendiri.

Zaman belajar dulu Cik Suri seorang kaki library. Tempat yang paling suka lepak adalah library dan juga bookstore. Walaupun Cik Suri tidak study atau membaca, library akan menjadi tempat tidur Cik Suri jugak. Tegakkan buku, lapik tangan dan tidur, sampai habis waktu prep. Time tu Cik Suri di MRSM Balik Pulau. Banyak kenangan di Balik Pulau. Antara tempat yang Cik Suri rindu :)

Sampaikan tebiat ni terbawa-bawa di UKM. Perpustakaan Tun Seri Lanang. The classic library yang Cik Suri kenal. Macam-macam cerita ada kat PTSL ni, termasuk cerita-cerita mistik....jeng jeng jeng...Jangan lepak sampai lewat malam, ada mata yang memerhati...scaryyy!!!

MPH, Popular, Kinokunya Bookstore antara the best place to lepak and santai sambil-sambil dikelilingi pakwe-makwe yang bernama buku. Tak boring tau. Boleh baca macam-macam jenis buku dan tidak akan ade orang akan marah korang. Best kan... :)

Cik Suri kalau sekali masuk bookstore, confirm 2-3 jam akan melekat kat sini. Kate orang "berakar punggung, tak mahu berganjak." 

Lagi satu kalau lepak dekat bookstore ni, kita tak perlu takut dan risau, sebab ia selamat daripada gangguan dan juga staff di sini baik-baik.

Itu cerita zaman Cik Suri belajar dan bekerja di Kuala Lumpur. 

Tetapi,

Sejak Cik Suri kembali ke Kemaman ni, memang dah tak ade bookstore macam di KL. Semua kedai buku kecik-kecik dan buku pun tak banyak. Kite tak boleh baca buku dan juga lepak lame-lame. So boring. MPH pun tak ada. Hanya ade Popular di Mesra Mall dan itu pun kecil dan tak begitu selesa. Buku yang tidak pelbagai. 

Cik Suri bukan berniat untuk memburuk-burukkan tetapi itu memang realiti yang terpaksa Cik Suri terima. 

Anyway, Cik Suri ade letakkan beberapa photo menarik beberapa bookstore around the world. Kalau nak tengok lagi banyak bolehlah korang semua pergi sini. Menarikan kedai-kedai buku di luar negara nih. Classic dan full with books. Bertingkat-tingkat.

Cik Suri pernah berangan-angan untuk memilik kedai buku sendiri. Gabungan kedai buku dan cafe. 
Ermmm...agak-agak tercapai tak impian ini. Insha Allah, semoga diberi rezeki oleh Allah :)







One day nanti, Cik Suri berharap sangat dapat pergi melawat setiap perpustakaan di oversea, seperti di Rom, Turki, Korea, Jepun, Spain dan banyak lagi.

Wassalam :)

Sunday, September 1, 2013

::TANAH TUMPAH DARAHKU::

Assalamualaikum

Salam Hari Merdeka walaupun kita sambut semalam 31 Ogos, setiap tahun. Sebenarnya Cik Suri tidak ada perancangan pun untuk menulis entry pasal hari kemerdekaan ini. Apa yang ada dalam otak Ck Suri adalah untuk bercerita tentang IMPIAN tetapi terpaksa batalkan untuk memberi jalan kepada "Tanah Tumpah Darahku" ini. Lagu yang menjadi kegemaran Cik Suri sejak semalam. 


Bertepatan pulak dengan tema hari kemerdekaan yang ke-56 in "Malaysia Berdaulat: Tanah Tumpah Darahku".

Ada lagi beberapa lagu yang sangat Cik Suri suka.

Warisan oleh Datuk Sudirman Haji Arshad.



Bait-bait lirik yang menyentuh jiwa merdeka ini.

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah mejadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harus ku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Betapa, di bumi ini ku melangkah
Ke utara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

Perwira oleh Seniwani Saloma, juga lagu favaret Cik Suri :)



Cik Suri suka melihat tentera. Mereka nampak kacak dan gagah bila berpakaian seragam. Cik Suri selalu fikir, kalaulah Cik Suri seorang lelaki, Cik Suri mahu menjadi tentera. Berjuang mempertahankan tanah melayu ini. Menjadi pelindung kepada anak bangsa dan berpegang pada ikrar taat setia pada Raja yang Agung.

Okey, Salam Merdaka dari Cik Suri.

Wassalam dan senyum sokmo :)

Friday, August 16, 2013

::AIDILFITRI::

Assalamualaikum

Baru nak update sikit pasal raya kan. Dah masuk raya ke-9 dah. Puasa enam pun belum buat lagi. In Shaa Allah sempat lagi, masih ade lagi 21 hari.

Kononnya, lambat update sebab nak kumpul material sikit. Chewahh... Material tu...*poyossnyer Cik Suri ni yer*...hehehe :)

Cik Suri tak mau cerita panjang-panjang sebab Cik Suri dah sediakan gambar.

Si Haikal, tukang sibuk...Puasa penuh tau... harap2 xde lah minum air dalam  bilik  air...  :)

Isi beras untuk ketupat nipah.... Biasa pakai yang Nona... Ni sarung import khas dari Melaka tau...

Siap tiga. Satu Cik Suri buat...hehehe :)

Ni adik Cik Suri, Mr. Rijal. Kerja dia buat unggun api untuk masak  ketupat.

In proses...a day before Aidilfitri

Pagi raya. Terpaksa ambil gambar sendiri sambil mengadap cermin. Camera Olympus FE 100 tahun   2005. Dibeli untuk kerja lapang semasa Cik Suri tahun 1, kursus Geologi, UKM...Panjang explaination saya.

My 1st little niece, Humaira and my elder sister. Ni je yang sempat ambik gambar budak tecik ni. Pagi-pagi raya dah nak main pasir.

Ketupat Boyan, dari Mak Su dan tapai nasi dari umah tok. Tinggal satu je ketupat  Boyan ni dan ini bukan kegemaran  Cik Suri. Lagi-lagi tapai nasi tu, Cik Suri tak leh makan malah bau pun tak boleh.

Kasut raya, 2 pasang tahun ni...hehehe :)

Kuih raya hasil tangan Cik Suri. Tak tidur malam tau.

Sebahagian duit raya untuk budak-budak. Tahun ni first time bagi duit raya sendiri.

Duit raya dari staff Petronas. Cantik sampul duit raya dia. Tiap-tiap tahun Cik Suri  kumpul tau sampul duit orang Petronas ni. Sampul dia selalu cantik-cantik.

Last, after raya...hari ini...

Baca novel Takdir : 2 . Percaya Yang Tak Sirna oleh Hilal Asyraf ,  ditemani biskut faverat Cik Suri, biskut dahlia.

Gambar lepas balik dari kerja tadi. Beria-ia paksa Si Haikal  snapkan gambar Cik Suri ni.
Okey, sekian sahaja untuk kali ni. Cik Suri mala nak cerita sangat. Satu je rasa agak terkilan, kami tak sempat ambil gambar famili.

Sebelum itu, Cik Suri tinggalkan dengan lagu raya Bunkface.


Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin.

Wassalam dan senyum selalu :)

Sunday, August 11, 2013

::BARCELONA oh MALAYSIA::

Assalamualaikum

Pagi-pagi Syawal hari ke-empat. Rajin Cik Suri nak mengedate blog pagi-pagi buta cam nih. Semua penangan tengok bola semalam. Nak update semalam tak sempat sebab habis jer match semalam Cik Suri terus tertido. Ngantuk benar.

Sape tengok match Barcelona and Malaysia semalam. Saya...saya..saya..hahaha... Saya the real fan of Barcelona and terpaksa juga sorak untuk Malaysia kerana Malaysia....tanah air ku (kena nyanyi ikut nada lagu tu). Menjerit-jerit duk tengok bola dengan Si Haikal, adik bongsu Cik Suri. Haikal belum bola start dah get ready dengan baju Harimau Malaya. Peminat tegar Harimau Malaya tu. 

Jumpa jugak poster nih. Thank you Mr. Google

Last-last 2nd half Cik Suri tengok bola sensorang. Si Haikal dah tertidur. wakawaka...Ngantuk sangat lah tu sampai tertidur. Biasanya dia akan tunggu sampai habis.

Match semalam tidak sia-sialah. Malaysia bermain dengan baik dan as we know lah, Barcelona sudah pasti the world best team. Dengan keputusan 3-1 sudah dikira terbaik kalau kita banding masa Barcelona lawan Thailand 7-1. So, kita boleh kata Malaysia mempunyai team yang kuat jugak. Go Malaysia Go. We proud of you, but I still fan of FCB. Sebab saya minat gilos pada Ronaldinho dan juga Messi (Lionel Messi).

Lionel Messi ibaratkan pengganti kepada Ronaldinho. Adakah Neymar akan menjadi pengganti kepada Messi. Kalau diimbas kembali kepada cerita bola semalam, Neymar menjadi man of the day semalam. Asyik-asyik nama die sahaja yang disebut-sebut. Not bad dia main dengan liciknya. Tapi Cik Suri tak berapa minat sangat dengan Neymar nih. Kalau perasan lately ni banyak jugak dengar nama Neymar dalam TV dan juga akhbar. Tak tau pulak dia jadi masuk FCB. Semalam baru tau yang Neymar nih one of the  FCB player. Player okey, yang main tendang-tendang bola tau...bukan yang main tendang-tendang girls. Yang tu kite panggil playboy. Hehehehe :)

Neymar Jr. Kacak jugak kan. 
Cik Suri tetap setia pada Messi. Agak kecewa semalam sebab Messi tak main. Duk tunggu-tunggu jugak. Dari 1st half sampai ke hujung permainan. Messi tak turun-turun. Last-last pengulas cakap Messi tak turun sebab cedera masa sesi latihan. Saja tau. ~sangat kecewa~.

Messi kesayangan Cik Suri. 

Messi kesayangan dan Ronaldinho, cinta hati Cik Suri....hehehee :)
Sebenarnya, ramai jugak best player FCB yang tak turun. Cik Suri perasan tu, mungkin ketidak turunan Messi jugak bersebab. hehehe ~mode: tak boleh terima~

Cik Suri tak mau bias. Malaysia still mempunya pemain yang terbaik. Kena bangga dengan product Malaysia. At least kita dapat 1 gol tau. Amri Yahya yang sumbat. Memang cantik dia rembat terus ke tengah gol minit ke-40. Berdesupp. Gollll, menjerit Cik Suri dengan Haikal. Bergegar rumah, dah la jiran sebelah anak-anak bujang dia hensem-hensem belaka ~sabit, tak de kena-mengena, nak jugak sebut kannn~hehehe :)

Okey...

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin.

Wassalam dan senyum selalu :)

Wednesday, August 7, 2013

:: PERGINYA RAMADHAN::

Assalamualaikum

Salam akhir Ramadhan. Tinggal lagi 2 hari kita semua umat Islam berpuasakan.  Terasa begitu cepat pulak masa berlalu. Tup-tup dah esok last puasa. Raya pulak yang datang. 

Bagi Cik Suri, puasa tahun ini agak lemah dari puasa tahun lepas. Tewas di akhir 10 Ramadhan ini. Raya Cik Suri sejak dua tahun kebelakangan ini pun kurang meriah. Bukan dari segi family tetapi personally dari diri Cik Suri sendiri. Mungkin persiapan meriah tetapi jiwa untuk meraikannya tidak lagi seperti dulu.  Mungkin kerana Cik Suri sudah meningkat dewasa dan sudah ber”usia”. Semangat raya semakin hilang ke?!!!. Tidak dapat dipastikan.

Bagaimana persiapan Hari Raya tahun ni. 

Keluarga Cik Suri menyambut Aidilfitri biasa-biasa sahaja. Tidak berlebih kerana kami bukanlah dari golongan berada. Apa yang ada, itulah yang kami pakai. Tapi sekarang ni emak dan ayah agak berasa senang sikit. Sebab kami adik beradik dah kerja and dah boleh support keluarga untuk membuat persiapan. Cik Suri hanya mampu tong-tong serba sedikit. 

Kuih raya pun tidak beli banyak seperti tahun lepas, kerana tahun ni orang yang buat kuih tahun lepas tidak membuat kuih tahun ni. Jadinya, Cik Suri tidak membeli  banyak dan hanya sempat membuat dua tiga jenis sahaja. Agak bernasib baik jugak, adik Cik Suri ada membeli beberapa balang kuih raya dari kawan-kawan office dia. 

Baju raya pun tak membeli sangat. Semalam keluar dengan rakan sepejabat untuk membeli tudung. Malangnya, Cik Suri balik dengan tangan kosong sahaja. 

Petang tu, balik dari office Cik Suri sempat singgah kat kedai untuk membeli tudung. Akhirnya, dapat jugak. Itu pun pekerja kedai tu yang tolong pilihkan selepas Cik Suri tunjuk gambar baju.

Pulang rumah, tunjuk kat mak. Mak tanya berapa harga, tetapi tak sampai hati nak beritahu, kerana Cik Suri telah tewas dengan nafsu untuk sehelai tudung singkat ni.

Bersambung....

Wassalam dan senyum selalu :)

Thursday, July 18, 2013

::JODOH DAN CINTA::

Assalamualaikum

Ramadhan, hari ke-9.
Bulan-bulan Ramadhan, boleh pulak Cik Suri cerita pasal jodoh dan cinta kan. Bukan apa, baru dapat jemputan kahwin dari ex-housemate mase kerja jadi Assitance Researcher di UKM dulu. Tahniah buat Zaihanadia dan bakal suami. Cik Suri harap majlis akan datang berjalan dengan lancar hendaknya dan berharap kalian berbahagia hingga ke hujung nyawa. Gitu...

Cik Suri just nak share picture ni.
Kadang-kadang kita terlalu meletak sempadan dalam memilih jodoh. Mungkin dengan ini ia dapat menyedarkan kita yang usaha itu penting, dan ditambah dengan doa dan tawakal. Pernah seorang sahabat Cik Suri pernah berkata "Sue, jodoh tak datang bergolek, kau kena cari, bukan duduk menunggu sahaja. Dan itu yang Cik Suri tidak mampu lakukan. Cik Suri hanya mampu duduk menunggu dan hanya berdoa kepada Allah. Tetapi, tanpa usaha untuk mencarinya. Kenapa? Cik Suri pun tidak ada jawapannya.

Mencari pasangan amatlah susah bagi Cik Suri. Sedarlah, Cik Suri sudah berusia 28 tahun dan masih belum mempunyai teman istimewa. Kadang-kadang, tergelak sorang-sorang. Kenapa aku masih single. Rakan-rakan yang dulu single, sekarang nih sudah berumahtangga dan memilik anak.

Terpaksa Cik Suri akui, Cik Suri malu untuk mengatakan ya apabila ada yang memberi ruang. Walaupun hati suka. Jadi, terpaksa menerima apabila mereka itu berubah hati kepada yang lain. Cik Suri sendiri tidak memberi ruang dan peluang kepada diri sendiri. Malunya...huhuhu... 

Dan, Cik Suri terpaksa menyedapkan hati dan memujuk hati sendiri yang itu bukan jodoh Cik Suri. Allah telah pilih untuk Cik Suri tetapi ia belum masa untuk Cik Suri menemuinya. Kelakar apabila memikirkan hal memujuk diri sendiri. hehehe... 

Yakinlah, Allah itu Maha Mengetahui, dan jodoh adalah rahsia dia.

Cik Suri berharap akan berjumpa dengan lelaki yang berusaha untuk menjadi Imam Cik Suri dan anak-anak. Mendidik kami menjadi muslim yang sejati. Membimbing kami ke jalan yang diredhai Allah.

************************************************
Rindu... 

Cik Suri rindu sangat dekat kucing Cik Suri. Dah masuk enam hari dia mati. Tapi, Cik Suri masih teringatkan dia. Macam-macam kenangan yang menjengah ingatan. Kenakalan dia, kecomelan dia. Tak leh nak padam dari otak nih. Huhuhu... 

Wasalam
Selamat Berpuasa dan jangan lupa senyum :)

Saturday, July 13, 2013

::PERGINYA BOYEN::

Assalamualaikum

Ramadhan, hari keempat. Sekitar jam 7:15 pagi, Boyen, kucing kesayangan kami telah pergi meninggalkan kami dan tidak akan kembali lagi. Boyen telah mati dilanggar motosikal. Sedih sangat.

Taknak cerita banyak. Tapi sangat jahat orang yang langgar Boyen dan terus jalan tak berhenti pun. Padahal adik Cik Suri ada dekat situ.  Sebab Boyen ikut dia duduk tepi pagar bergayut dekat telefon. Adik Cik Suri yang jerit bagitau Boyen kena langgar dan jatuh dalam longkang tepi pagar. Sakit hati dekat orang yang langgar tu. Tak berhati perut langsung.

Wassalam

Thursday, July 11, 2013

::RAMADHAN::

Assalamualaikum

Salam Ramadhan. Hari ni hari kedua kite semua berpuasa yer. Harap-harap hari kedua nih kita kan lagi bersemangat untuk meneruskan ibadat puasa dengan lebih cemerlang dari hari semalam.

Ada seorang rakan facebook share video ni. Menarik.



Tiada apa yang Cik Suri mahu katakan. Tapi Cik Suri berasa bangga, Seperti yang Cik Suri sedia maklum. Negara Korea bukanlah negara yang orang beragama Islam ramai. Tetapi, Cik Suri sedar, Islam sedang berkembang di sana. Alhamdulillah.

Selamat Berpuasa
Wassalam

Thursday, July 4, 2013

::BAGAIKAN SAKTI::

Assalamualaikum

Part madah M. Nasir, Cik Suri paling suka. Sungguh syahdu, tatkala mendengar butir-butir bicara yang mengasyikan. Menabur janji sehidup semati.

Wahh., kelass gitu... *senyum* 

"Setapak melangkah, dua langkah ingatan kanda kepada adinda."

"Adinda bersumpah, jikalau kekanda tidak kembali, adinda akan menyusul kekanda.
Menginjak pada tanah yang sama, bernafas pada udara yang sama."

"Belayar berbelok-belok. Sawah dibongkar ditempat tenang.
Yang tinggal hati tak elok, yang pergi hati tak senang."

"Bila sampai waktu, kita akan bersama"



Bagaikan Sakti, nyanyian M. Nasir dan Siti Nurhaliza

Mendengar lagu ni, Cik Suri mengenangkan cerita Puteri Gunung Ledang dan juga cerita tulisan Ramlee Awang Mursyid, Laksamana Sunan. Lebih kepada novel bertajuk "Bagaikan Puteri".

Suka sangat jalan cerita kedua-dua garapan kreatif karya ini. Sungguh berbeza daripada cerita-cerita mengarut baik di layar perak yang mengisahkan kisah mat rempit ataupun kisah cinta novel yang meruntun jiwa sehingga merasakan masih adakah kisah cinta yang sangat sadis sebegitu. 

Apapun,
Cik Suri terpaksa mengaku yang Cik Suri dulu juga merupakan salah seorang kaki novel cintan cintun yang tegar. Tetapi selepas membaca "Bagaikan Puteri" minat Cik Suri lebih terarah cerita-cerita begini. Sama seperti novel "Hatiku Harajuku".

Wassalam.

Thursday, May 30, 2013

::HARI TAK JADI::

Assalamualaikum

Hari Jadi atau Hari Tak Jadi. Apa tu?

Actually, hari ini genaplah usia Cik Suri 28 tahun. Dah tua dah. Tapikan, banyak lagi perkara yang belum saya capai dah bereskan. Sempat atau tak? Harap-harap masih diberi kesempatan oleh Allah untuk Cik Suri sempurnakan impian Cik Suri sebelum mata ditutup. Mati itu pasti, hidup belum tentu ~Saifudin a.k.a Laksamana Sunan~

Masih ramai kawan-kawan yang masih ingat dan tidak lupa untuk men'wish'kan Selamat Hari Jadi...Happy Birthday. Terima Kasih atas ingatan dan ucapan, wahai sahabat.

Ade cite best. Tapi bagi saya tak best pun. Biasa-biasa je. Tapi budak-budak opis sukalah sangat. Dapat makan free sape tak suka kan. Itu, Training Manager saya belanja ice cream. Tak tau eskrem ape. Saya tak makan pun lagi. Budak opis yang beria-ia nak makan, sampai suruh saya pergi "jemput" die join kite makan lunch. Tak pernah-pernah nak ajak tetiba harini suruh saya panggil dekat bilik ajak join kitorang makan dekat pantry. Uh...takdenye aku nak layan. Nanti, dia kata saya buang tebiat la pulak. Tak perlulah nak hipokrit. Apa yang penting dah ucap terima kasih sudahlah. Dia tau lah nak join *memang pun die selalu jugak datang borak kat pantry bile nampak kiteorang tengah berkumpul*. So, tak payahlah nak paksa-paksa saya "jemput" dia. SERABUT tau, dan obvious sangatlah kalau tetiba saya panggil dia. Sayakan MUSUh dia. 

Entahlah...kadang-kadang kelakar jugak kerja dekat sini. Ramai orang yang mental. Termasuklah saya. Tapi, saya masih lagi BN. Nak tahu ape itu BN. Bukan Barisan Nasional tapi Budak Naive. Asyik kena buli aje, kena hentam, kena pelekeh, macam-macam lagi. Kalau saya wat muka serious nanti orang kata saya poyooo, sombong, berlagak, kepala hangin bagai. Susah tau. Pening kepala.

Dia orang mesti cop saya kedekut. Yelah, mintak besday girl yang comel ni belanja cake. Patutnya, diaorang lah yang belanja saya cake. Besday saya kan. Saya malaslah nak layan. Buat tak tau je. Dah la keje banyak, bukannye nak tolong. Tiga hari tau saya bertukus lumus menyiapkan company profile. Sepuluh set pulak tu. Dah la tak prepare apa-apa lagi untk external audit dari Baker hughes, Isnin depan. Banyaknye tak settle lagi. In Shaa Allah, esok saya try to settle semua document. At least biar nampak cantik. Dahlah, saya kena represent Training Manager. Dan-dan jer ada big problem kat Singapore *katenya Big Problem*. Tak tahu lah saya. Husnuzon, okey...!!!

Saya plan lepas auditlah belanja budak-budak opis nih cake. Homemade cheesecake. Buatan Cik Suri Shomel Lotey :)

I wish happy birthday to myself and to my friend , Nor Ali. We share the same date :)

Akhir kata, penutup kalam "Selamat Malam & Selamat Hari Tua"

Ya Allah,  Alhamdulillah kerana masih memberi peluang untuk menumpang di Bumi-Mu.
Ya Allah, Kau ampunilah dosaku, dosa ibu bapaku, dosa sahabatku dan dosa umat Islam di dunia ini.
Ya Allah, Kau peliharalah agamaku Islam, jauhilah aku dari perkara syirik.
Ya Allah, Kau lindungilah aku, keluargaku, sahabatku, dan umat Islam di seluruh dunia ini.
Ya Allah, terima kasih kerana masih memanjangkan umurku. Aku bersyukur :)

Senyum Sokmo :)

Wassalam

Tuesday, May 28, 2013

::WAKE-UP CALL::

Assalamualaikum

Tajuk entry kali macam keputusan pengundi tempoh hari pulak. Wake up call for BN. Kebangkitan generasi muda. Tapi, entry Cik Suri tak ade kaitan dengan election tempoh hari yer. Dah basi dah hal mengundi tu. Ape yang penting kite kena move on memajukan diri sendiri. Usaha tanpa jemu dan terus berusaha. No one can help us kalau bukan kita yang lakukan sendiri.

Wake up call untuk Training Manager Cik Suri. Bukan Cik Suri sengaja ingin mencari pasal dengan dia. Tapi just nak bagi reminder dekat dia. Lagi pun Cik Suri dah ingatkan sebulan yang lepas. Dia lagi suka mengambil jalan sambil  lewa. Bila Cik Suri hantar email and CC to Quality Director in Singapore, baru gelabah tak tentu pasal. Pastu, bukan dengan menjawap issues yang Cik Suri bangkitkan, tetapi dengan professionalnya dia lebih suka mengata ada gapping between me and him. What the hell. Kerja aku siap kut. My intention is to remind you about our QMS system and to complete the filing system. Kalau dah record delayed since dari January lagi, ape yang ko buat. Do nothing but talk to much.

Inilah orang kata, bunyi banyak kerja tak jalan. Bukan satu dua benda yang Cik Suri remind dia tak take action. Banyak weii...!!! Tak tahulah ape yang dia buat kat dalam bilik tu. Bila cakap kat phone je baru nak keluar bilik and ulang alik depan kiteorang nih sambil cakap kuat-kuat. Kalau cakap in Malay or English, still accepted. Dah la cakap bahasa Urdu *bukan Urdu tapi Hindi*, pastu buat-buat gelak kuat-kuat. Sooo annoying.

Cik Suri tak paham betul lah dengan orang-orang atasan nih. Yang buruk still nak simpan, yang elok dibuang camtu jer. Tiga minggu lepas, dengan senangnya kite punya CEO turun sini and then terminate our Operation manager cantu jer. Notice 24 hours. Kesian dekat dia. Dialah harapan kita orang nak melihat satu perubahan dalam company. Tapi, tetiba je harapan tu hancur camtu jer... Ibarat debu hilang ditiup angin. Keadaan kembali seperti mula-mula Cik Suri masuk sini. Tidak teratur. Sadisnya!!!

Tiada apa yang mampu Cik Suri lakukan. Teruskan saja kerja, lakukan selagi perlu. Cik Suri perlukan perubahan jugak. I have to move on, for a better future and to develop my skills and career. I don't see my future here. I just like memperhambakan diri untuk kepentingan dua ekor makhluk perasit nih. Kesiannya!!!

Selamat Malam dan...
Jangan lupa, Senyum Sokmo :)

Wassalam

Sunday, May 19, 2013

::NOVEL::

Assalamualaikum

Waaahh....Apa khabar semua kawan-kawan.
Lame benar Cik Suri tak update belog ni yer. Nak kate busy, tak la jugak. Almaklumlah orang sibuk nak election hari tu, Cik Suri pun sibuk sekali lah. Makna nye menyibuk...hehehe :)

Banyak cerita yang Cik Suri nak kongsikan, tapi malas nak menaip. Idea nak mengarang pun tak banyak. So, tak ter'update' la blog Cik Suri ni.

Semalam Cik Suri ajak Cik Liana, BFF Cik Suri lepak kat pantai. Saja mahu amek angin. Sambil-sambil tu ingat nak amek gambar nak buat background page jualan baju kurung Cik Suri. Ermm...malangnya, Cik Suri tak secantik mana untuk menjadi model product sendiri....huhuhu sedihnya....

Dah Maghrib baru nak balik ke rumah. Cik Liana pulak ajak Cik Suri dinner dulu. Maknanya, terpaksalah Cik Suri tumpang solat Maghrib di rumah dia dulu. Sedang siap-siap nak keluar makan malam, terpandang pulak dua buah novel di hujung katil Cik Liana. Pinjam kejap...Dengan selamba Cik Suri telah membawa keluar novel-novelnya. Dah lama tau Cik Suri tak baca novel. Kita naik kan balik mmood remaja. Sedar diri dah tua. Tak lama nanti, genap umur 28 tahun.

So, malam tu Cik Suri duk pulun lah baca novel cintan-cintun nih...Tak sampai separuh dah mengantuk. Seriously Cik Suri tak boleh baca novel cinta. Sedih!!! Siap leh nangis lagi.Tu yang tak suka baca novel cinta nih. Cik Suri lebih suka baca action and thriller novel. Macam tulisan Ramlee Awang Mursyid dan James Patterson. Dua-dua nih faverate novelist Cik Suri.

One thing yang Cik Suri nak share. Cik Suri kan pinjam dua buah novel dari BBF Cik Suri tu. LAgi satu tu mak Cik Suri baca and dah nak habis satu novel. Pagi tadi dia start baca and untuk masa ni, tinggal beberapa pages lagi untuk dia habis.  Tadi Cik Suri usik dia, " Kuat study, exam ke esok". Ambik tergelak besar dia. Habis tu kusyuk sangat duk baca novel. Hahaha :)


SMILE

Wassalam :)

Wednesday, March 27, 2013

::TERKILAN::

Assalamualaikum

Innalillah wa innalillahirrojiun. Al-fatihah untuk arwah staff Cik Suri seperti di post sebelum ini. Arwah disahkan meninggal dunia pagi ini. Lebih kurang dalam jam 10.30 pagi. Abang arwah yang juga merupakan site supervisor kami menelefon CM tentang berita ini. Kebetulan pula, CM tengah sibuk-sibuk hendak ke hospital untuk melawat arwah.

Terkilan juga Cik Suri kerana tidak sempat untuk pergi melawat arwah. Tidak berkesempatan untuk itu. Sedih rasa. Terkilan juga, dua hari sebelum kejadian, Cik Suri pura-pura buat sombong dekat arwah. Arwah seorang yang suka bergarau dan mengusik Cik Suri. Tapi, entah kenapa, hari Khamis dan Jumaat lepas, tak tergerak nak tegur dia walaupun arwah datang dekat meja Cik Suri. Jumaat pun begitu, di operation yard, Cik Suri tak tegur dia tapi cume sempat senyum jer. Tapi dua hari tu, dia tak de usik Cik Suri dan diam saja.

Tiada apa yang mampu diceritakan lagi. Cuma, doa sahaja yang boleh dipanjangkan semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman.

"Mati itu pasti. Hidup belum tentu"- Laksamana Sunan, 1511.

Al-fatihah buat Tajuri bin Abd. Ghani.

Wassalam

Monday, March 25, 2013

::BAIK DAN BURUK::

Assalamualaikum

Mungkin agak lambat Cik Suri nak upadate cerita nih. Semalam, Cik Suri dikhabarkan dua berita. Satu berita baik dan satu lagi berita yang memang kurang baik. Dua-dua melibatkan hal-hal di pejabat.

Yang pertamanya, berita buruk dulu yang dikhabarkan oleh CM Cik Suri, iaitu seorang staff kami telah terlibat dengan accident dan telah dimasukkan ke dalam wad ICU. Keadaannya sangat kritikal dengan kecederaaan yang agak serius. Dia juga merupakan adik kepada our supervisor dan baru saja pulang dari Miri setelah hampir 2 bulan berkampung di sana atas tuntutan kerja.

Sungguh terkejut, baru saja jumpa dia hari Jumaat lepas dan pada malam Sabtu, dia telah ditemui terbaring di jalanraya akibat terjatuh daripada motosikalnya dan kepalanya telah terhantuk pada pili bomba di tepi jalan. Akibat daripada hantukkan itu, kepala dia pecah di bahagian atas dan hadapan. Juga soket matanya retak, dan bahagian paru-parunya cedera. Darah mengalir dari telinga, hidung dan mulut. Diberitahu oleh supervisor, ketika ini darah masih belum berhenti mengalir keluar dari telinga. Tidak dapat Cik Suri bayangkan bagaimana boleh berlaku sebegini teruk, adakah mungkin kerana hentakkan itu terlalu kuat. Tidak dapat dipastikan.

Oleh itu, marilah kita sama-sam doakan agar beliau dapat sedar dan sihat. Walaupun, telah diberitahu oleh doktor bahawa harapan untuk sihat adalah 50% between live and death. Tetapi, kita sebagai umat Islam, masih bergantung harap kepada Allah. Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui dan Maha Merancang. 

Berita baik pula...

Erm, Cik Suri akan sambung esok. In Shaa Allah..

Wassalam!!!

Selasa, 26 March 2013

Assalamualaikum

Seperti yang Cik Suri janjikan, hari ni kite sambung cerita semalam. Maaflah, Cik Suri tak berniat untuk membuka entry lain, hanya continue dari post semalam jer. Okeylah kan, hehehehe :)

Berita baik yang Cik Suri ingin bagitahu adalah company yang sedang Cik Suri kerja ni dah dapat certificate API Q1 pakej dengan ISO 9001:2008 dan ISO/TS 29001.

Bak kata Quality Director, " we are the first organisation in the world to have MULTI Site Certification and we are the only INSPECTION COMPANY (highligth dengan cap letter) in Asiapacific to have such certification".

 Nah... kau hade...hade..hade...tak de kannn!!! hehehe

Nak kate bangga tak jugak, walaupun berpayah bersusah Cik Suri prepare untuk audit time tu. Siap tak beraya tau sebab kena pergi training di HQ di Singapura. Balik office lambat dan berovertime nak make sure sume document follow our QMS. Tapi, QMS sendiri dah tak betul, tambah lagi dengan top management yang kacau lana *bahasa Terengganu*. Jadi, Cik Suri pelik macam mane boleh lulus. Time audit pun, banyak NC major-minor yang kita dapat. Apa-apa sajalah. Janji diorang puas hati.

Update sikit pasal staff yang accident semalam.
Semalam beberapa orang officemate pergi melawat dia di Hospital Kuala Terengganu, keadaan dia masih tidak berubah. Masih bleeding, keluar dari telinga, mulut. Kata mereka, doctor terpaksa suntik morfin hendak kasi dia tidur kerana dia akan meracau dan tangan dia akan garut pada badan. Risau akan badan dia luka, jadinya terpaksa suntik morfin tu.

Sama-samalah kita doakan agar dia dapat sembuh semula. In Shaa Allah. Al-fatihah!!!

Sekian,

Wassalam