Saturday, November 9, 2013

::HOKKAIDO MUSTARD CREAM CUPCAKES::

Assalamualaikum

Selamat pagi guys!!!
Dah sarapan semua...dah mandi belum...dah gosok gigi?!! hehehe :)
Sarapan dengan apa hari ini...nasi lemak...roti canai...cereal..kopi O?!!!

Hari ni Cik Suri bersarapan dengan mee goreng mamak dan teh kosong...simple saje kan...tapi kalau dapat pekena teh tarik lagi masyuk... Memang fav. Cik Suri "Mee mamak dan teh tarik". Terbaikkkk!!!

Lepas tu, Cik Suri makan lagi dengan "Hokkaido cupcake" yang Cik Suri buatkan petang semalam. Nikmati cupcake sambil menonton cerita Selera bersama Chef Rose Weiss, rancangan kegemaran Cik Suri setiap pagi Sabtu di TV 3. Seronok tau tengok Selera ni, macam-macam resepi yang best-best untuk dicuba.

Hokkaido Cream Mustard Cupcake with Choco milk for my breakfirst ::)
 
Mustard Cream inside the cake!!! yummmy!!!yummmy!!!
It's so easy to make this cake with simple ingredient. By the way, Cik Suri pun ade buat mistake jugak. Tersalah step, Cik Suri termasukkan tepung ke dalam bekas telur yang belum dipukul. Jadi Cik Suri terus mixkan telur, gula, tepung and susu dahulu sehingga kembang. Ingatkan dah tak jadi kek tetapi alhamdulillah, jadi!!!Seronok-seronok beribu kali. Hahahaha!!!

So,

Sini Cik Suri letakkan cara nak buat Hokkaido kek cawan nih.
Nanti, korang bolehlah cuba buat tapi jangan tersalah step cam Cik Suri yer...Malu saya!!!


Hokkaido Mustard Cream Cupcake

Bahan-bahan die:

Step pertama:
Kena buat meringue dulu:

Bahan-bahan A:

4 biji telur putih
1sudu teh garam halus
80 gram gula halus

 * putar semua bahan menjadi kental dan bertanduk dimana kalau kite terbalikkan mangkuk, adunan maringue tidak jatuh, melekat dekat mangku.

(step yang ni kena make sure mase pengasingan telur putih ngan kuning telur, tidak termasuk sedikit pun telur kuning atau air, kalau tidak meringue kita tak kan menjadik, tanduk dia pun takkan keluar...hahahaha!!!)

Kemudian:

Bahan-bahan B:

4 biji kuning telur
30 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
40 ml corn oil
40ml susu segar

Bahan-bahan C:

55gram tepung kek
20 gram tepung custard
1 sudu teh baking powder

Cara membuat adunan kek:

Mula-mula ayak tepung kek, tepung custard dan baking powder together-gather...dalam bekas yang lain, jgn tersalah masuk bekas telur kuning pulak, step yang Cik Suri tersalah buat) hahahaha!!!

Pukul telur uning bersama gula kastor, sehingga kembang.
Masukkan minyak jagung dan susu segar dan teruskan pukul sehingga sebati.
Kemudian, baru masukkan tepung yang dah sedia ayak tadi dan gaul sehingga sebati.

Masukkan meringue sedikit demi sedikit dan gaul dengan kaedah kaup balik sahaja. Step ni Cik Suri dah tak gunakan mixer, just kaup balik guna spatula sahaja sehingga adunan benar-benar sebati.

Kemudian,
Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh dan hentakkan cup perlahan untuk membuang gelembung udara di dalam cake.

Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170' C selama 20-25 minutes atau sehingga cake masak kekuningan.


Bahan-bahan untuk Cream Mustard:

1 sudu  besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml fresh milk
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Cara-cara membuat cream mustard

Mula-mula bancuh dahulu tepung dengan 50ml susu segar sehingga tidak berketul. Kemudian baru satukan kesemua bahan dan masak sehingga adunan pekat dan berkilat menggunakan kaedah masak double boiler.
Sentiasa kacau filling custard nih untuk mendapatkan filling custard yang licin berkilat.
Setelah masak, sejukkan sebentar

Setelah kek masak dan disejukkan dahulu. Picitkan/piping custard cream ke dalam kek dengan cara mencucuk nozzle ke dalam kek dan picit.

Hias dengan coklat cair atau tabur gula halus.


Tadaaa!!!
Sedia untk dimakan tetapi presentation tak berapa nak cantik lah... janji boleh ngappp!!!

Selamat mencuba

*mode: sejuk pagi-pagi dah hujan*

Wassalam
Senyum sokmo..daaaaa!!!

No comments: