Saturday, January 7, 2017

::SIEM REAP - MY SHORT TRIP VACATION::


Assalamualaikum

DAY 3 -  MASJID AL NAEKMAH  DAN CAMBODIAN CULTURAL VILLAGE

hari ketiga ini, kami bercadang untuk berjalan-jalan di sekitar siem reap sahaja. hari ini kami hanya berjalan santai sambil melihat sekitar pekan siem reap ni. boleh la merasa hirup pikup dan melihat keletah warga kemboja. kami bagitau siap-siap dekat mustafa, supaya pagi tu dia tidak perlu menjemput kami. kebetulan pula hari jumaat dan jadual kami untuk ke cambodian cultural village adalah waktu petang. bolehlah dia berehat dan solat jumaat dulu. chewahh, gitew...hikhik :)


jam 8 pagi, kami dah menunggu di luar hotel untuk menahan tuktuk yang lalu lalang di depan hotel. kami suruh jer driver bawa round kawasan sekitar sebabnya kami memang tak tau jalan. sehinggalah kami minta die berhenti di depan restoran muslim family kitchen. bayaran sebanyak 1usd seorang. thank you kak yati sebab belanja naik tuktuk. ngeri plus excited jugak naik tuktuk ni. first time naik sepanjang 3 hari berada di siem reap.



ruang dalam masjid al-naek mah. masjid ini adalah antara masjid yang menjadi tumpuan masyarakat islam di kemboja.


kami sempat berbual-bual dengan imam masjid al-naekmah. seronok berborak dengannya. fasih berbahasa melayu dan banyak cerita yang diberitahunya.


kebetulan masa kami melalui di ruang tengah ini, terdapat beberapa orang sedang berkumpul. mungkin mereka berbincang tentang isu-isu semasa dan juga hal ehwal keagamaan. di sebelah kanan masjid terdapat sebuah dewan yang kelihatan kanak-kanak dan orang dewasa yang sedang belajar. mungkin kelas fardhu a'in seperti yang ada di malaysia.

 

gerai menjual kuih di hadapan dengan masjid.


lunch kami di muslim family restaurant, ustaz haji musa, bangunan yang beratap merah tu. ia terletak di bahagian belakang masjid al-naekmah. hidangan tengahari kami adalah tomyam, daging bakar dan juga nasi goreng. saya masih tak boleh move on lagi dengan kopi kemboja. tapi kopi yang dihidangkan restoran ini kurang kick daripada kopi semalam. kopi semalam lagi kawwww sampai ke ruang angkasa...sedap tak boleh lupa sampai hari ini.


hidangan tengahari kami. alhamdulillah rezeki hari ketiga di kemboja/cambodia. jumlah makan tengahari kami adalah usd15 untuk empat orang.


travel buddies. diorang happy, saya pun happy. sama-sama HAPPY.


kenyang perut hati senang. dah kenyang kite cari mamat kemboja. kebetulan terserempak dengan Din dan familynya. dia adalah saudara kepada mustafa. dia menawarkan untuk menghantar kami pulang ke hotel. nampak tak tuktuk dekat tepi masjid tu. itulah tuktuk mustafa. kami pulang ke hotel dengan percuma. terima kasih yaa...wanita kemboja memang pakai tudung stail macam ni. jangan ada yang terasa pelik pulak yer...


selepas solat jumaat, kami dijemput oleh mustafa untuk ke cambodian cultural village. harga pass masuk adalah sejumlah usd15 seorang.


museum yang menceritakan perihal sejarah kemboja. dari saat kegemilangan, kejatuhan, peperangan sehingga kembali aman dan sentosa.


antara lukisan yang menarik perhatian saya. antara gambaran masyarakat dan aktiviti yang ada di angkor wat pada zaman dahulu kala. gituuu.


persembahan teater yang pertama. kisah perebutan cinta antara anak si kaya dan si miskin. lelaki tu watak orang kaya yang sombong. menarik dan seronok menonton pada petang itu.



di dewan yang kedua untuk acara majlis perkahwinan orang kemboja. di sini boleh lihat adat dan tradisi meminang sehinggalah ke perkahwinan masyarakat kemboja.


pengantin lelaki adalah visitor yang dipilih. kalau segan takleh join.


huntong lah abang ensem dapat berlakon sama gadis kemboja yang cantik ni...



kemuncak persembahan di cambodian culture village. persembahan tentang asal mula terbinanya angkor wat. daripada beberapa kali peperangan dan perebutan kuasa. ini adalah penutup yang terbaik. rugi kalau yang balik awal dari pakej cambodian culture village ni. 5 bintang sis kasi.


persembahan terakhir ini tamat lebih kurang 8 malam. kami semua bergegas keluar dari perkampungan kemboja ini. barulah tersedar yang kawasan ini luas. baru terasa penat berkejaran untuk memenuhi slot2 persembahan. perut mula terasa lapar.
nasib petang tadi, mustafa ada bekalkan kuih untuk kami. alhamdulillah, syukur dapat tour-guide yang memahami.

aktiviti terakhir kami di malam akhir di cambodia ini...shoppinggggg!!!
masa untuk topupkan cenderamata yang masih tak cukup. malam ni aku tak berbelanja sangat sebab sebelum ni dah sakan membeli belah. jadi, aku hanya beli freeze magnet dengan harga 1 usd, seluar rm 13 dan baju t- untuk anak buah semua harga usd 4.

jumlah keseluruhan untuk hari ketiga adalah:
Lunch at muslim family restaurant ustaz haji musa : 15usd/4pax ~ 3.75usd/pax
Ticket Cambodian Culture Village : 15usd
Shopping : 5usd + rm 13
TOTAL : usd24 + rm 13 ~ rm 113.80

(Day 1, 2 & 3)
Day 1 ~ rm 46.20
Day 2 ~ rm 256.20
Day 3 ~ rm 113.80
Flight & Room ~ rm 400

GRAND TOTAL : RM 816. 00

Siap shopping and balik hotel untuk solat, kemas and rest. jam 130 malam baru siap berkemas dan tidur,

Hari terakhir di siem reap, kami dijemput oleh mustafa jam 630 pagi dan terus ke airport. sedihh...


bye2 siem reap dan tour-guide yang terbaik di siem reap en. mustafa. thankss so much sebab tak kekok dengan kitorang dan all the best for your business.

so guys, yang mane plan nak melawat ke siem reap, boleh contact en. mustafa ni. he is very nice guy.

leaph saamnang, siem reap. till we meet again ;)

wassalam. END.

Saturday, December 31, 2016

::SIEM REAP - MY SHORT TRIP VACATION::


Assalamualaikum

DAY 2 - ANGKOR WORLD HERITAGE

hari kedua ini kami gunakan sepenuhnya untuk trip ke angkor wat complex. selepas sarapan di hotel, mustfa dah siap-siap tunggu kami. sempat juga dia main sorok-sorok bila dah nampak kami dekat lobi hotel tu. pagi tu kami memang perlu khidmat dia untuk bercakap dengan receptionist hotel. sebabnya bilik saya air-corn rosak dan shower tak boleh nak buka. bersilat juga kami mandi pagi tadi.

dah siap-siap semua, masuk kereta kami terus bergerak untuk membeli pass masuk ke angkor. harga pass adalah 20 usd seorang. dekat pastu akan ada gambar kita. jadi, masa beli tu, senyum siap-siap sebab diorang snap sesuka hati jer.




Angkor Complex ni sangat besar. ia terdiri daripada enam kuil tetapi kami hanya melawat tiga kuil sahaja. jujurnya saya cakap memang penat, letih, dan rasa nak balik tak larat...

ANGKOR WAT
angkor wat adalah kuil pertama yang kami lawati. kuil inilah yang orang sanggup bangun pagi-pagi sebab nak ambil gambar sunrise. kawasannya sangat luas. pada hari tu, cuaca sangat cantik, langit cerah. sangat sesuai untuk mengambil gambar-gambar yang cantik. tetapi gambar yang saya capture tidak seberapa nak cantik kerana camera microless saya tetiba terlari setting dan menyebabkan gambar jadi blurred dan handphone pula terlupa hendak charging.









BAYON THOM
selepas puas berjalan-jalan mengelilingi sekitar angkor wat. kami bergerak ke bayon thom. untuk lawatan di bayon thom ini, kami hanya mengelilingi dengan kereta. sejujurnya kami terasa letih sangat selepas berjalan di angkor wat. saya sempat menyuruh teman mengambil video tetapi dia lupa nak simpan. agak merugikan. sedihnya.




ELEPHANT TRACE
sebenarnya dekat dinding tu ada ukiran gamba gajah. mula-mulanya saya tak perasan jugak. bila perhati dari jauh baru nampak. dekat sini kami jalan sekejap je. mustafa kata lima minit tapi kalau dah bergambar macam-macam pose nak kan.









TA PROHM
ta prohm ini asalnya tak famous mana tetapi selepas angelina jolie datang untuk penggambaran filem tom rider, ta prohm ni terus jadi famous. masa dah mula dibuka untuk pengunjung.








kebanyakan gambar di ta prohm diambil oleh mustafa. setiap sudut dia suruh posing. honestly cakap memang penat. bila dia cakap nak ambil gambar solo, dalam otak dah kena set tiga pose yang berbeza. kadang-kadang tu, dia akan suruh extra pose. malu tau nak pose lebih-lebih. bahaha.

memang penat berjalan-jalan di angkor complex ni. dah la lapar tapi kami beruntung sebab mustafa memang dah sediakan air mineral. boleh buat alas perut dan hilangkan dahaga. kami bergerak pulang ke hotel dalam jam pukul 230 petang. tapi sebelum tu, kami singgah makan tengahari di muslim family kitchen restaurant. family kitchen ni betul berhampiran dengan masjid al-naek mah.

di bahagian depan restoran ini ada satu kedai cenderamata. selepas makan kami pergi jenguk-jenguk apa yang ada di kedai tu. disebabkan kopi yang saya minum sedap, saya membeli satu paket serbuk kopi 500gram dengan harga 5usd. saya juga membeli beras satu kilo berharga 3usd dan 2 paket candy yang dibuat daripada coconut dan banana, setiap satu berharga 1usd.


hidangan ikan tu saya lupa apa namanya, tetapi yang atas dapur tu namanya "lembu panjat bukit". bagi saya boleh tahan masakanya. tapi saya lagi suka ikan tu sebab sos dia ada kacang tanah. memang lain dari yang ada di malaysia. lagi satu kalau datang sini, kena cuba air kopi dia. sedap sangat. teringat-ingat. dekat sini ada jual serbuk kopi tu, tapi bila balik malaysia dan bancuh, rasanya tak sama macam di sana. jumlah makan tengah hari adalah sebanyak 20usd untuk empat orang.


kami pulang ke hotel, mandi dan solat zuhor dan asar. kami akan lakukan solat jamak. tepat jam 430 mustafa dah siap tunggu di lobi hotel. kami bergerak ke Floating Village, Tonle Sap Lake. untuk ke floating village kami akan menaiki boat. harga tiket adalah sebanyak 15usd seorang. 






kami sampai ke jeti semula masa tu dah gelap, means dah malam around 7 malam or something. kami terus bergerak balik ke hotel. dalam kereta baru terasa letih. tetapi, ada lagi agenda yang belum settle. kami belum SHOPPING lagiii. masalah besar tuuu. hahaha...

masa ni kami decide hendak jalan-jalan di night market. terus  bagitahu mustafa supaya dropkan kami di night market. lagipun night market just a few minutes walking distances from hotel.


nama awek ni lee anh. dia peniaga dekat siem reap old market ni. seorang yang peramah dan ceria. dia sebenarnya dilahirkan di malaysia dan pernah tinggal selama beberapa tahun tetapi dia tak pandai berbahasa melayu. dia warganegara kemboja.



malam ni kami shopping dan cuci mata dulu. tetapi saya membeli juga di kedai si lee anh tadi. dua helai t-shirt cambodia dgn harga 4usd dan syiling bag 12 biji dengan harga 6usd. kemudian lee anh bagi percuma gelang tangan yang dibuat daripada tali. cantik dan saya sangat sukakannya.

terasa juga nak try street food orang kemboja ni, tapi takut. sebab takut tak halal. tu yang susah. sebenarnya kita kena pandai cari mana yang jual halal tetapi tak jumpa sebab tak ada tanda halal. sedih. malm tu kami pulang ke hotel dalam jam 1030 malam. penat tapi sempat juga kemas-kemaskan barang, solat dan tidur pada jam 130 malam.

Jumlah kos untuk hari kedua adalah:
Angkor Complex entry fee : 20usd
Post-card : 1usd
Lunch at Muslim Family Kitchen : 20usd/4pax ~ 5usd/pax
Cambodia Rice : 3usd
Cambodia Ground Coffee : 5usd
Candy (banana and coconut) : 2usd 
Tonle Sap Floating Village ticket : 15usd
OLD MARKET:
T-shirt : 4usd
Coin purse : 6usd

TOTAL :  usd61 ~ rm256.20

sekian enjoy reading. till meet again. third day will coming soon. maybe next year. 

HAPPY NEW YEAR, FRIENDS.

#welcome2017 and #byebye2016

Wassalam.