Thursday, May 28, 2009

Barcelona beats Manchester United

WHO THE BEST PLAYER!!!
Assalamualaikum…

Selamat pagi…ceria2 kan hari anda…hehehe…

Yeah!!! Barcelona menang dalam perlawanan malam tadi…hahaha…MU kalah…puas hati saya…penyokong MU jangan marah yer…
Barca dapat sumbat 2 gol tu( eto'o ngan messi), kira dah okey lah…2-0…hehehe..MU masuk angin kluar asap lah…hehehe…tu lah…

Saya pom tak tgk perlawanan pagi tadi..umah kitorg nih bukan ade astro pom…tapi dapat tau thru news kat internet…klu nk tggu paper kat Malaysia nih, esok pagi baru buleh tau…hehehe…pulun jugak lah sy menengok kat youtube…walaupon lambat, it’s okey lah…at least dpt tgk gak diorg lawan…best2…walaupom my faverate player, ronaldinho takde(keciwa2x)..tp masih ade pemain yg lain…yg buleh bermain dgn lebih baik…sokong barca…

Ni die…orang yang Berjaya memasukkan bola dalam gol…pakai kepala jer…hehehe…
LIONEL MESSI
VS
CRISTIANO RONALDO

Hah…ni lagi sorang…pemain MU…bagus budak ni bermain…sungguh2...tp nasib tak menyebelahi MU…nak buat cam ne kan…hehehe…
Dah cari gambar yg die pakai baju putih time perlawanan tu… xder…gambar bju merah ni jer yang ade…

Aik…apsal pak cik ni ade kat cni…hehehe…
Saya memang hard die fan pakcik nih...nme die ronaldinho...mesti korang sume kenal die…dlu pak cik nih dulu geng barcelona tp tak tau nape die kuar n g join AC Milan...tp sampai skang masih sokong die nih...hehehe... so, nnt kite jumpe die dlm team brazil, next year World cup...itu pom klu dia ade lah...hehehe...

Monday, May 25, 2009

Being A Lawyer

NOT ME!!!!

Assalamualaikum…

Good afternoon…Good Monday…start your day with brighten day…hehehe…

This morning I have meeting with Tanot and people from MSKota. The meeting takes 3 hours at Lestari. So, I tried to get there earlier. 930 a.m. as a planning, I see Tanot in meeting room, greeting her and waiting for MSKota’s representative. I not sure what Tanot would tell us in this meeting and I just bring what I think necessary. About 1015a.m. MSKota’s representative arrived, he late about 45 minutes. I know that he's not familiar with UKM and lost. I called him for a many time until he found this Lestari. I don’t think this is meeting because Tanot just give us a show about geopark movie that developed by Jabatan Muzium Negara. She just told us a few geosites that she thought it useful for our project and also to make MSKota’s representative clear with geological theory in geosite management. The meeting end about 1100 a.m.

Hehehe…I just told you all what I doing for today.

Actually, I have something to share with you guys. What makes me very enthusiastic to be a geologist? Last two nights, I have chit-chat with my roommate. Just a borak- borak kosong. I told her that people around me always asked why I don’t take law during my study. Why I choose geology?
Erm… I really,really want to geologist actually. Before this, I don’t know exactly what is geology. I never heard the word of geology, geologist or what ever that related with this word. But, during I in MRSMBP, my teacher have mention to me about geology. She told me that she have friends that studying in geology and the already working in international company. At that time, I have set in my mind that I want to be a geologist too. I want working with international company and also travel abroad. Wahh…very impressed. After I finished my secondary level and I got an offer to continue my study in matriculation level. So that, I am seriously want to be geologist. No one can change my mind. I have completed my study well and it time for me to choose course in university. We have eight options for a few names of university. So, I choose geology programme as my first option but my mum disagreed. She wants me to be a teacher and she wants me to change my application. I obey. Geology programme became my fifth option but I always pray and hope that I got offer in geology. Finally, I got it. I told my sis about the offer. Now, again she asks me why I don’t apply course in law. Confuse. Why must law. Weird!!!Weird!!!

Same goes with my roommate. She also asks me why I don’t studying in law. Why this people want I be a lawyer!!! I am not interested in law. I don’t think it good for me. Very differ with my character. Lawyer must be someone talkative, lot of ideas, strength, dare to defence their words. Not me!!! I just always give in. give up with myself. How can I be a lawyer!! But sis said I never give up, always want to be winner. Ketegaq (kedah word)!!! I am NOT!!!

My roommate said, to be a lawyer suitable with me. Her reason is because I like reading. That’ it… because of I am readaholic (word from workaholic and shopaholic). Hehehe…I admit that I love reading, very much. One month I must bought at least 1 book. If I have extra money, I bought more. Any type of books such Islamic book, motivation, magazines, novel (only written by RAM, I’m not interested in love story anymore), comics, mangas, or anything that makes me happy. Seriously, reading makes me happy, relaxing my mind and comfortable. From my thought, being lawyer is not me. I have no reason, why!!!

Here I state a few criteria that every lawyer should have:

1~ One of the key requirements to become a lawyer is the ability to defend an argument, means that you will have to get the facts relevant to your side of a case and stick to your argument for your client's sake.
If you are the type who presents an argument and then backs down in the face of opposition then you should not become a lawyer.

2~ Personality appearance, when people see, talking with you, they trust you. Any words that came out from your mouth are true and they believe with it. But, it does not mean you can lie.

3 ~ The quality of your education.

Tips:
Get advice from others to help yourself determine if you should become a lawyer. Many times others see characteristics in us that we don't see. It could be that someone would offer constructive criticism to you that would actually be helpful in analyzing whether or not you should become a lawyer.


**Guys!!! Please correct my writing. I not good enough in English writing!!!**

this is maybe one of the reason why i can't be a lawyer...hehehe...

Saturday, May 23, 2009

Meeting Geodiversity

Serius.........!!!
Assalamualaikum….salam hari sabtu…salam hari miggu...

Mungkin agak lambat atau out of the date untuk saya menceritakan perihal meeting saya semalam…bengkel yang sepatutnya diadakan selama 2 hari di Hotel Equatorial ini terpaksa diubah plan nye dek kerana project leader busy terlampau…hehehe…jangan marah yer Prof Aziz Deraman…maklumlah skang ni prof dah naik pangkat jd VC di UMT…tahniah2…

Berbalik kepada meeting semalam yang sememang pengendalian yang dilakukan oleh aku nih agak kelam kabut…huhuhu…

Sehari sebelum meeting diadakan, aku mendapat call dr PA Prof Aziz nih, die tanye aku siape yang akan attend meeting nih…siap tanye aku dah call ahli2 project or belum…cis!!!dia tanye aku camtu, padahal isnin lepas, die cakap tak payah call, nnt dia akan buat comfirmation dgn org2 besar nih…tup2…last2 minute die pulak yang tanye aku call or tak…nak jer aku ketuk kepala die tu ngan telefon nih…sib baik die takde kat ofis aku nih…sabar2!!!

So, kelam-kabut lah aku ngan seorang lg RA (asnida) under project geodiversity ni call ahli2 project, bukan sorg dua, tapi adalah dlm 7-8 org…satu pom xder yang angkat..aku dah cuak dah nih…esok meeting nih..alternative lain..try call hpone depa.. All of contact number that I have…prof shafeea, tanot..kak marilah, datuk Ibrahim komoo… satu pom tak dijawab…okey..sms and email… no reply… huhu…takpe2…relax…aku kuar lunch until 2pm…hehehe…

Sampai jer ofis, terus check email..erm… xde reply pom..oklah…aku rase prof shafeea tak datang kut..maybe die pegi fieldwork, maklumlah skang ni kan cuti semester…hehehe…sesuka ati jer buat andaian…

About 3 pm, I got reply from prof shafeea…comfirm die dating…fuhh..Lega…terus jer inform dekat cik PA tuh…pandai2 lah die…after office hour... dapat sms from tanot, “ok, saya dating”…two of LESTARI’s members confirm to attend this meeting…Alhamdulillah..aku ade kawan dah…but I’m still worried coz my data collection is not fully complete…hehehe…

The next day…

Pegi ofis awal..jam 730pg dah siap dah…tunggu bas…tp bas lambat…jam 8 bru ade bas…sampai ofis 830am..Masih ade 1 jam sblm meeting…apa nk bawak tuk meeting nih…untuk meeting2 yg lepas..semua kje aku akan dpt arahan from Dr. Jamaiah…but since die balik ke UUM, aku pulak yg kena buat…dpt arahan pom thru YM jer…hahaha…tp kali ni die tak suruh buat ape pom…ari tu die srh aku buat presentation data tp tetiba die ckp xyah ade presentation pulak…so, pikir2 nk bawa ape nih…last2, decide nk bagi agenda meeting dan minit meeting yang lepas and also paperwork from MSKota…baik ade drpd bawak tangan kosong…hehehe…so, settle dgn confident nya…berjalan2 ke meeting room…

Xder org lagi…kena setup meeting room serba ckit…yg lain technician dah siapkan..Prof Aziz datang…then wakil MSKota pom dah sampai..tunggu ahli lain sampai…I’m start nervous…relax…cam tak biase meeting jer…hehehe..kena naik to my room coz I missed something…back to meeting room…wahh…sume org dah sampai…Prof Shafea, Tanot, Lim, Kak Marilah ( 3 of them bakal memegang title Dr). Alhamdulillah…semua berjalan lancar…mukadimah from Prof aziz…panjang lebar…then die tanye aku pulak..ade ape2 nak cakap…aku cakap xder…die tanye pasal presentation, so aku jawab takde..dah cancel..die angguk…alih2…die mintak paper yg dibentangkan di Egypt bulan lepas…konon nak tunjuk kat MSKota..aku tak bawak…so terpaksa lari2 ke room aku…

On the way terserempak dgn Dr sufian(ahli project juga) bitau dia meeting bla..bla…settle…masuk meeting…datuk ibrahim komoo ade(biasenya dia tak datang)...cuaknye but pretend cool(cool ker???cam nk nangis jer)…hehehe…bitau prof just ade paper jer xder slide show…prof kate xper…pasang cd tu…rupanye prof nk suruh aku present (aku dpt tau dr asnida) but luckly Dr sufian ade…lg pom die yg present kat Egypt ari2… aku duduk tempat aku sml…pura2 cool..focus2…(maklum lah duk sebelah prof shafea)…hehehe…banyak isu di bangkit kan…selesai bahagian kitorg…

Then, presentation from MsKota…bla..bla..bla…actually, ada 3 company hantar paper work…but they decided to hire MSKota to design Mygeo-RS nih…Datuk Ibrahim Komoo kata, if this system berjaya dibangunkan, Malaysia adalah negara pertama yg buat database for geopark…coz geoparks members yg lain belum buat lagi…check kat GGN (Global Geoparks Network). Langkawi adalah salah satu geopark yang mendapat endorsement from UNESCO.

Meeting selesai…lebih kurang jam 12thari…mkn2…selesai…MSKota beredar…

Aku berbincang sedikit ngan prof shafeea…tunjukkan data yag aku dah dapat…die check…ape yang salah die betulkan…datuk Ibrahim komoo pom ade bagi aku sedikit info…die kate kena phm betul2 geopark nih..die ade step2nye dalam pengumpulan data nih…kne follow the rules baru tak confius..okey…Kemuncaknya, ade satu bahagian yg mne diorg (ahli penyelidik nih) belum decide nme satu landscape tu…so, on the dot diorg decide lah nk bagi ape nme..prof shefeea serah kan pada tanot…so, tanot explain kat aku…die cadangkan nme tu…aku ikut jer coz aku xder kuasa…satu perbincangan yg serius berlaku…perselisihan pendapat berlaku between datuk and tanot…masing2 pertahankan pendapat.. I’m in between…takutnye tengok diorg nih… jalan penyelesaian perlu dicari…tanot mengalah dlm ketidakpuasan hati…prof shafeea terpaksa mengambil jalan tengah, aku hanya terima apa yang diberi…hehehe…risau jugak aku time tu coz tanot dah merajuk…huhu…but everything back to normal…neutral!!!

Habis perbincangan!!!

Ringkasan!!!

~Langkawi Geopark telah diiktiraf seluruh dunia pada 2007…sebaris dengan China, UK, Romania, Spain, Brazil dan lain2 lagi…
~dalam meeting (beberapa meeting yg aku tlh hadiri) , asyik aku jer yang terkena…pening…cuak…malu…seribu macam rase…
~Managing Director MSKota, Hj Syukor… called me PUAN Suriyani…omg…berpandangan aku ngan asnida sambil ulang perkataan Hj Syukur nih…senyum jer lah…(muka aku nih dah mcm puan ker??!!)takleh terima!!!!
~aku suka style tanot…
~kali pertama berbincang dengan Datuk Ibrahim Komoo…seronok2…walaupon ni kali ke-3 aku bersua muka ngan die…hehehe…
~prof shafeea Tanya aku dah register master belum(under project nih/research)???!!!aku dah tak igt kali ke berapa die tanye aku soklan ini…jawapan aku: BELUM…comfius nk wat master or tak…tp aku dah dpt surat tawaran tuk MSc. Engineering Geology/ coursework…tanot pom pernah tanye soklan yg same bulan lepas…
~dr jamaiah (UUM), memohon utk pindah ke UKM....datuk kata buleh la die join LESTARI..peluang nih...
~this Monday, meeting wif tanot, MSKota and I at LESTARI.
~release tension: kuar g jalan smpai petang….hehehe…
**ak rase kena CUT ckit entry nih...panjang terlampau....melalut...tp xreti nk CUT..huhu!!!**

Sunday, May 10, 2009

selamat hari ibu untuk semua ibu-ibu di dunia nih..selamat hari ibu kepada ibu ku rohayah binti awang..terima kasih kerana menjadi ibu yang terbaik untuk 7 orang anak mak nih...yang pelbagai ragam dan pe'elnya. mak sabar melayan kerenah kami yang seribu macam nih..terima kasih mak..sayang mak...kami janji akan jadi anak yang terbaik sebagai mana mak menjadi ibu yang terbaik buat kami semua nih...insyaAllah..

semuga Allah sentiasa merahmati mak ngan ayah...dipanjangkan umur kalian dan dimurahkan rezeki..diberi kebahagian di dunia dan di akhirat...insyaAllah...

ameen ya rabba alamin..

Ikan Rebus

::Ikan Rebus in SOLUSI::

Assalamualaikum…

Hehehe…arini sy nak share sedikit tentang ikan…ikan memang makanan faverate sy...lagi2 ikan bakar cecah ngan air asam…uihh…nyummy2…sedap..mak mentua lalu kat belakang pom xperasan…hehehe…


Tapi ni pasal ikan yang masak tapi tak disiang atau dibuang perut die terlebih dahulu…dulu masa di kolej( sy masih 1st year di ukm), sy selalu lah beli lauk ikan nih…tp sy perkara yang menjadi persoalan di otak sy neh..apsal org cafĂ© nih jual ikan yang die tak belah perut neh…die buang insang ikan tu jer…tp time tu sy buat tak tau jer…beli and makan jugak…

Kemudian nk di jadikan cerita…

Pada hari raya tahun 2006, di rumah nenak sy di marang…sy dan adik beradik tgh mkn malam ngan tok and to’ki kat dapur…time tu to’ki sy tgh makan ikan terumbuk(tak silap sy lah)..ikan tu byk tulang..so dia tak kasi kitorg mkn sbb die kata ktorg xreti mkn ikan byk tulang nih, nnt terlekat tulang pulak…lawak2…hehehe…

Sy pom bukak lah cerite…sy bitau to’ki sy kat kolej, diorg jual ikan tp tak siang…boleh ker?!!.. Erm…to’ki sy jawab, “mane buleh…ikan tu kena siang dlu…buang perut, insang dan cuci elok2…kalu tak, tak leh makan…najis jd nye..”.
Sy pom tanye, “kenapa”. Atuk sy kate, “perut ikan tu kan kotor... mne leh mkn”.sy angguk jer...start dari ari tu, sy hanye memilih ikan yg betul2 dimasak elok2..dah tak amek/makan sebarangan..

Dan...hari ini...sy ade baca satu majalah nih…majalah nih dah famous skang ni.. “SOLUSI”, majalah terbitan Telaga biru..bagus dan banyak info dan soal jawab agama..baca punya baca, sy terbaca diruang ‘fiqah amali’. Di mana pembaca boleh bertanya tentang keraguan dan akan dijawab oleh ustaz Fazli al-Yamani..ada satu soalan yg di kemukakan oleh pembaca nih,

Soalan:

“saya ada terbaca artikel yg menyatakan bahawa haram memakan ikan yg direbus atau digoreng tanpa disiang(dibuang isi perutnya), termasuk ikan bilis. Apa pendapat ustaz mengenai perkara ini?

Jawapan ustaz:

Ikan adalah sejenis haiwan yang halal dan bangkainya boleh dimakan. Tetapi apa yang perlu kita faham ialah tahinya. Dalam fiqah, semua tahi adalah najis termasuklah tahi haiwan yang halal dimakan. Tahi kambing adalah najis...tahi lembu adalah najis dan termasuklah tahi ikan. Jadi, kalau ikan direbus atau digoreng sekali dengan tahinya maka jadi najislah. Kalau kita makan bererti kita makan najis. Oleh itu, kalau nak masak ikan sama ada rebus atau goreng maka buang lah tahi dan segala isi perutnya. Kemudian bersihkan yakni bilas dengan air bersih, toskan airnya dan baru masak. Kecuali ikan bilis kerana ia kecil dan suatu kerenah hendak buang tahi dan isi perutnya. Ikan bilis yang susah dikopek untuk buang tahinya maka dimaafkan.

Setelah sy baca, barulah sy faham..kena tidak buleh makan..dan bru sy tau juga yang ikan nih ade tahi...huhuhu...tapikan..klu nk buat ns lemak ker..jemput2 bilis ker...mak sy slalu suh sy kopek dlu bilis tu...buang kepala bagai...hehehe...penat tul..dah la ikan tu kecik...

Mak sy juga slalu pesan, klu masak kena basuh elok2 bahan yg kite guna tu...lg2 bile dah bersuami...ape yang kita masak kena bersih kerana berdosa memberi suami makan benda yang kotor..waallahualam...