Wednesday, May 26, 2010

:: TENSION ::

the moment you are in tension
you will lose your attention
then you are in total confusion
and you'll feel irritation
this may spoil your personal relation
ultimately, you won't get co-operation
and get things into complication
then your BP may raise caution
and you may have to take medication
why not try understanding the situation
and try to think about the solution
many problems will be solved by discussion
which will work out better in your profession
don't think it's my free suggestion
it is only for your prevention
if you understand my intention
you'll never come again into tension!!!

Sunday, May 16, 2010

::Selamat Hari Guru::

Antara Jasa Atau Usaha




Selamat hari guru...itu lah ucapan yg setiap org/ insan yg bernama anak murid..tidak kira, pada masa kini kamu seorg PM, menteri, doctor, angkasawan, geologist...sume kejayaan itu adalah atas jasa-jasa mulia seorg insan yg bernama GURU...keikhlasan mereka untuk mengajar/ berkongsi ilmu mereka demi membentuk seorg lagi manusia...

Saturday, May 15, 2010

::Apa Dah Jadi::

Saya Sayang Sama Kamu

Apa dah jadi!!!Konpiuh aku...Sampai2 kat umah, terus mencari laptop kesayangan…tapii…baru je tekan suis, bukak screen die…tup2 ade bunyi pelik…kletak…kletak…huhuhu…pemegang screen laptop pecah…sedey…screw die dah tertanggal…ape dah jadi…kenapa jd cam nih….hukhuks…adehhh…risau pulaks hati…nak buat ape?!!nk repair kat mne?!!msh buleh repair ker?!!!berapa ongkos nye…xkisah arr…kena beli laptop baru kerr…hehehe..ade niat nih…dr dlu lg simpan niat nih…tp ak syg sama kamu,…kamu setia sma ak…sudah 4 tahun…kamu bru jer kena format 2 kali, walopom kau selalu kena serang demam virus…huhu…sorry sy xtau nak hirau kan kamu…kenapa kamu pecah…kamu buat ak sedih…

Kedua…bru pulang dr career fair..dah mula cari kje baru…huhu…harap2 dpt kje baru…kje yg lg best…kje yg org appreciate ape yg kita buat…walaupom ak suka ngan kje aku skang nih…Cuma sedikit tidak suka ngan rakan sekerja…xpe tahan jer hati…xpe janji ak xtensen…mak kate klu kje tensen cari kje lain…bagus la mak…sayang kat mak…

Lagi pom, company tempat ak tgh training skang ni mengalami masalah dalaman…biase lah..syarikat besar…politik pom besar…dah jd camni..nahh…sume org dah kelam kabut…itu lah, fikir dlu sebelum bertindak…yg kena bukan anda seorg, sume org akan terlibat…termasuk org bawahan yg xde kena-mengena...huhuhu...

Xpe lah…ape-ape pom…rezeki Allah di mana2…bumi Allah nih besar dan luas…usaha, doa dan tawakal..insyaAllah, Dia akan permudahkan jalan kita…Ameen…

Tambahan:
td masa lunch, kami didatangi oleh seorg budak yg memohon derma untuk kanak2 spastic..ak agak terkejut tetiba bdk ni sapa kitorg, ak tgk die dengan reaksi muka terkejut dan pelik...hehehe...budak tu ckap nk amek ms sikit jer..so layan jer lah...borak2..slidik2...akhirnya lebih jugak dari 10 min...bg la derma skit...tp sebelum budak tu pegi, sempat lg dia ckp camnih kat aku "akak buleh senyum sikit tak, muka akak serius sgt lah"...
huhu...ak xleh terima...muka ak mmg cpt ade reaksi..risau gak kut2 buat org lain takut...maknanye pasni ak kena senyum slalu...perlu ke??!!!nnt org kate ak angau atau gile...konpiuh lg...huhuhu...

Saturday, May 1, 2010

British English vs Malaysian English

British English vs. Malaysian English




< Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc.



WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS



Britons: I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.

Malaysians: No stock.



RETURNING A CALL

Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago?

Malaysians: Hello, who call?



ASKING SOMEONE TO MAKE WAY

Britons: Excuse me, I would like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kew me.



WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY

Britons: Hey! Put your wallet away, this drink is on me..

Malaysians: No need lah.



WHEN ASKING FOR PERMISSION

Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?Malaysians: (pointing at the door) Can ah?



WHEN ENTERTAINING

Britons: Please make yourself right at home.

Malaysians: No need shy shy one lah!



WHEN DOUBTING SOMEONE

Britons: I don't recall you giving me the money.

Malaysians: Where got?



WHEN DECLINING AN OFFER
Britons: I would prefer not to do that, if you don't mind.

Malaysians: Don't want lah.



IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION

Britons: Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.

Malaysians: You mad ah?



WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.

Britons: Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here.

Malaysians: Shut up lah!



WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.

Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?

Malaysians: See what, see what?



WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED

Britons: Will someone tell me what has just happened?

Malaysians: What happened ah? Why like that one ah?



WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG

Britons: This isn't the way to do it. Here, let me show you.

Malaysians: Like that also don't know how to do!



WHEN ONE IS ANGRY

Britons: Would you mind not disturbing me?

Malaysians: Celaka you!

kuang...kuang... who say our english teruk...

angkat tangan...

me!!!I raised my hand...hehehe...

**diambil daripada kisahlucu.blogspot.com**