Thursday, April 30, 2009

Stand Together

::Stand Together::
Here we are living in this world
A journey to the end
We are servants
We bow to Allah
From Him a helping hand
We are different races
From countries far and wide
Together we can face it
Uphold what's pure and right
We can stand and work hand in hand
We're stronger when we unite
Share the words and spread the truth
With Iman Allah's light
In our hearts can't fake it
When Allah's love embraced
Together we can make it
The world a better place
Everything in life
We can take everything in stride
Cause we live in this worldly life
Can only try
Every dream we have
We want to have the very best
But we can only face the test
For we can try

And in team we stand
And in team we can
We can make it through the day
We can help each other one another
And in team we should stay
Let us take the guidance from Allah
And Rasulullah
We can face the world
We can make it through the night
By: In-team

aku, dia, mereka dan tuan umah

::aku, dia, mereka dan tuan rumah::

mangsa: aku dan housemate,
suspect: penyewa terdahulu
penyelesai: tuan rumah...


ape dah jadi?

kejadian ni berlaku dua ari yang lepas..and petang semalam houselord(ambil drp perkataan landlord) datang untuk settlekan problem ini...
apakah masalahnya??
huhuhu...tangki air umah kita orang ade sumthing...sumthing yg mmg kitorg tak expect langsung...huhu..

apakah ia..???

ia adalah...sekor ikan buntal..opps..salah ikan bandaraya!!!(aku pom xpernah dgr nme ikan nih..tp tuan umah ckp ikan tu)..ikan ini telah menetap dan menjadikan tangki air umah kitorang ni habitat die...cehh...kesian kat kitorang nih...rupa2nye mandi air ikan...
tak kami dugaan air yg berbau busuk ni adalah disebabkan ikan itu sudah mati...agak2 bru mati lah...malam tu time aku cuci baju dah ade bau yg kurang menyenangkan..lebih kurang bau cam clorox..so aku pk2, pagi td ade org cuci main tangki kat bawah tu...
keesokan paginye...mandi cam biase..aku dah start demam n selsema..so, hidung dah tak dapt kesan any bau-bauan...housemate dah bising dah air bau lain macam..mcm2 andaian yg dpt dihuraikan(betul ke dihuraikan)..ade yg kate bau cam bangkai...tp aku kate bau clorox...tak leh tahan..siap kate patutlah lantai putih lain mcm jer...
petang tu balik dr ofis...pegi2 mkn kat kedai mkn(mmg lately ni kitorg jarang dah memasak kat umah)...
then balik umah dlm kul 630 petang...tgk cite matahari jap...tetiba zai bising lagi..katenye air bau sesangat busuk...cam bangkai..die suh aku cium air kat tgn die nih..aku pom try lah nk hidu...unfortunately, hidung aku nih tersumbat...so xder bau...nk tye jiran sebelah kut2 air tangki umah diorg pom bau jugak..last2 si zai send text to our houselord...
dalam kul 7 tuan umah n husband dia datang..pakcik ni pom panjat lah kat tangki air tu..tgk2 kut2 yg ade..mula2 tgk xder pape pom..puas2 disuluh...haaaa...tu die...seekor ikan bandaraya yang tlh mati...huhuhu...busuk gilerrzzz...hidung aku yg tersumbat ni pom buleh bau..sikit2...tuan umah keluarkan ikan tu..agak besar juga lah ikan tu...huhuhu...
misi tuan umah mencuci tangki air...kesian kat die...tp lg kesian kat kitorg nih..3 bulan mandi air ikan...semalam mandi air bangkai ikan...hwaa33x...
bekerja keras pakcik tu mencuci tangki air...dah lah sorang2 smbil dibantu oleh makcik nih..kami pom bantu lah ape yang terdaya..yer ker...
settle semua dalam jam 8.00mlm..terima kasih pakcik and makcik....
so..masing2 tgh pk nk mandi ker taknak...last2 mandi jugak...yakin air dah bersih...
alhamdulillah...

moral of the story:

1~klu pindah umah, 1st thing kne check..tangki air..kut2 ade mende2 yang tak sepatutnya..cthnye ikan, kucing ker, tikus ker..or anythinglah..
2~tuan punye umah @penyewa sebelomnya..klu kaki pancing..jangan lah simpan ikan yg dipancing tu dlm tangki air..kesian kat ikan tu...terkurung...kesian lg kat org lain..mandi air ikan...

::sedikit info tentang ikan bandaraya nih::

1~Common ikan bandaraya species found in Malaysian households include the H. plecostomus (sucker mouth) or leporacanthicus galaxies (vampire plec). This is in addition to several other species of dotted or spotted sucker fish variety.
>
2~sesetengah org guna ikan bandaraya nih sebagai pencuci akuarium..sebab ikan nih suka makn lumut dah kotoran.
3~mempunyai kulit yang keras dan muka die seakan-akan catfish tp takde sengat..mmg pom sbb ade org kate die adalah suku sakat kumpulan ikan keli...
4~ikan bandaraya nih suka mengorek tanah tebing sungai or tasik...kadang2 smpai beberapa kaki ke dalam tanah...just to lay their eggs in...hati2 korekan ni mungkin boleh menyebabkan small erosion..

nih die ikan bandaraya...

Monday, April 20, 2009

Aku Masih Ada

::Hayatilah Hidup Ini::

Alhamdulillah… syukur di atas nikmat kehidupan yang diberikan pada. Terima kasih Allah kerana masih membenarkan jantung dan peparu ku menjalan tugas mereka dengan sempurna di samping kawalan otak dan akal yang masih waras. Terima kasih kerana masih di beri ruang untukku menikmati sisa-sisa kehidupan ku. Aku sangat bersyukur Ya Allah…Ya Rahman…Ya Rahim…

Aku ingin hayati hidup ku dengan tenang. Tanpa tiada lagi benci di antara manusia dan biarlah ia nya diisi dengan kasih sayang sesama manusia seperti yang dituntut Baginda Rasulullah s.a.w. cheewah…kadang2 terpikir hubungan aku sesame manusia tak der lah baik sgt..dgn binatang lg lah jauh…bahasa yg berbeza…hehehe…aku merepek…

Mak dan ayahku…terima kasih sebab susah perit anda saya masih hidup di dunia…dan masih berupaya menikmati hidup ini..kasih sayang yang diberi tak mampu untuk saya balas walaupom dengan apa jua yang bernilai di dunia ini…terima kasih ya Allah kerana aku dikurnia kan mereka..kakak dan adik2 yang menjadi teman tuk bergaduh..teman untuk bercerita..teman utk mengusik..teman yang selalu buat aku menangis…

Kawan2 ampunilah dosa sahabatmu ini..terima kasih kerana menerima kebaikan dan keburukan diri saya ini…terima kasih kerana bergaduh dengan saya dan terima kasih kerana memberi kenangan2 indah sepanjang perkenalan…terima kasih kerana sudi sayang kat saya..

Nikmat hidup yang tak terhingga…aku mohon pada Allah agar aku dapat kemudi hidup ni pada jalan yang lurus…yang diredhai dan dirahmati…dijauhkan lah aku daripada keburukan dunia dan azab akhirat…ampunilah dosa ini…tunjukkan lah aku jalan kebenaran…rapatkan lah aku dengan insan2 yang berilmu dunia dan akhirat…

Terima kasih kerana aku diberi ruang untuk menghayati hidup ini…ruang bersama keluarga..ruang untuk bersahabat…ruang menikmati keindahan alam ciptaan tuhan dan ruang untuk bersendirian…terima kasih… aku seronok…menghayatinya…

Dan aku ingin untuk terus menghayatinya…hingga aku kembali kepadaMu…dan sememangnya aku tahu Kau sayang pada hamba-hambaMU.

Sunday, April 19, 2009

The First Wedding


Haluuu...
hehehe...saje jer hari minggu xder kerja mai ofis nih...for my next entry...last week I ade jemputan kenduri kawen one of my fren...ermm...budak geo yang pertama kawen nih(batch aku lah)...pembukaan bak kata org...huhu...dah lepas dah sorang...kita tunggu jemputan kedua...siapakan org yg bakal bakal mengikut jejak itu...kita tunggu....adakah saya???


pengantin berbaju oren...kena pulak dengan baju yang I pakai tu...ikut tema la pulak..hehehehe... anyway tahniah kepada sang raja sehari... sempat jugak pengantin mem"puhh" kat ktorg nih...ambil badi/berkat kate nya...hahahaha...
a few friends yang datang pada majlis tu...sempat juga lah berjumpa dan berborak...maklumlah lame tak jumpa..even aku bukan lah bagus dlm skill berbual-bual...diam lebih baik...hehehe...tp seronok jugak jumpa kawan2...seronok tgk diorg nih...ade yang makin kurus dan ade yang makin tembam...but one of my frens said that I jer yang maintain...wahhh..seronok...tp maintain kurus ker...maintain tembam..yg tu...I'm not sure...hahaha...yang penting seronok tgk kwn2 gumbira dgn life masing2...but, do I happy wif my life??of course I do...

lastly...congrate to sang pengantin (Nurul Hidayah and husband)...semuga bahagia hingga ujung hayat...and to others...nnt nk kawen jg lupe jemput I yer...insyaAllah I datang if xder aral yang melintang di jalanan...huhu...ayat ape nih...main blasah jer...ok lah...adios....takut nk merepek lame2 nnt you all buhsan...

Tuesday, April 14, 2009

Just For Fun

::Relaxing My Mind? I don't Think So::

Just to fulfill my free time, so I just explore from one website to another website until I found this website. Hehehe… very interesting website, http://www.testq.com/
After I answered all the given questions (just likes IQ test for MRSM student selection a few years ago), and I got the result. So, this is my IQ test result…hahaha…
Believe it or not, it just for fun…


Visual Mathematician
Your IQ Score is: 118
You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information. These skills combined with your strengths in logic are what make you a Visual Mathematician. You're able to understand patterns visually and in numbers. That means your mind can create a mental picture for any problem. In addition to that skill, you possess an intelligence that allows you to apply math to that picture, too. That helps you manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution. You have many skills that are critical to success and problem-solving. Your talents help you understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction — especially in the workplace. You flourish in environments where tasks are clearly defined, and you are a whiz at improving processes and making things more efficient. Your ability to detect patterns and your skills in math and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone. Outside of work, Visual Mathematicians tend to do well at strategic activities like chess. It must be that ability to recognize patterns — both as they are and how they develop. Regardless of how you put your mind to use, you've got a great set of talents. You will be able to envision a clear path and calculate the risks, and more importantly, the rewards, of anything you take on.

Friday, April 10, 2009

Sama-sama Kita Hayati

::Sama-samalah kita menghayatinya::

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain.
Saya tak email...tapi saya post kan dalam blog saya..hehehe..
thanks to the sender:
Kak Zira Cibec

Thursday, April 9, 2009

Peta Benua Kuno

::Peta Benua Kuno::


Kajian yang dilakukan oleh Christopher R. Scotese














50 juta tahun akan datang

150 juta tahun akan datang


250 juta tahun akan datang

Sources: http://pkukmweb.ukm.my/~kamal/paleomap/paleomap.htm

Tuesday, April 7, 2009

Bad but Lucky Day

::It's Not Bad Day::

As a normal routine, every morning around 08:15 am, I will out from home and walking to the bus station near my house. It just takes 5 to 8 minutes to get there. Ermm…from my calculation, the bus normally will come around 08:30 am…but I’m late today. I walked fast, faster than I can. From the far I see the bus..oh…my God..if I late, the bus will leave me. So, without thinking, I started running faster, faster. The distance to get the stairs is around 50 m. When I get the stairs, the bus just takes the corner to pass the back of bus station building. I waved my hand to the driver but he does not see me. To emcompass the building it takes around 1 to 3 minutes if the driver do not drives the bus fast. I ran as fast I can. Quickly, I do not want miss the bus because if I miss it I will wait for a long time. I ran, ran, and ran. I noticed that, a man (Indonesian student) behind me also miss the bus. He ran just like me too. So, I slow my speed hope that he ran faster than me, but he’s not. Maybe, because of he’s brought laptop bag, so that he can’t ran faster. I up my speed if not I will miss the bus. I ran till I found the front of the building. At that time the bus there and just want to down the hill to the main road. So, I’m quickly waved my hand to the driver, he looked at me but still drive the bus. So, I ran to the bus (it dangerous actually) and the bus stopped. I am lucky. Alhamdulillah, thanks God. I stepped into the bus, paid the bus fare and got the ticket, also the man behind me do the same. But I am tired and thirsty. Yeah…!!!


Erm…it,s not my first time I ran for the bus. But it’s not as likes what happen today. I ran for a long distance and I am not in preparation. It’s totally around 500 to 700 metres. I do it. Anjakkan paradigma. If I apply this in my study it’s good for me. Of course, I got a good in everything I do. I aimed for it. But, I already waste my time. I am regret now. It Okays Suriyani!! It’s not the end of the world. Let the past, be the past. It your experiences and you should learn from it. Yes, I should!! There were more things you need to face tomorrow and tomorrow. You should prepare yourself to face it. InyaAllah… I will pray for it. Please help me Ya Allah. I need Your Guidance.

Thursday, April 2, 2009

Kalimah ALLAH

::Renungkanlah::

Salam.


Lihat foto di sebelah betul-betul dan kaji.. Ini merupakan graf surah-surah dalam al-quran beserta bilangan ayatnya.. Jika diplotkan. Inilah yg terhasil. Kalimah ALLAH.. Subhanallah. Foto ini saya temui dalam satu website.


Berikut serba sedikit info mengenai isi kandungan Kitab AL-QURAN, pegangan kita ini.


Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.


Al-Quran sudah lama membuktikan banyak perkara sains ketika manusia baru menemuinya.


Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:


DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali


MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali


HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali


FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali


UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali


IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali


BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali


ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali


MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali


EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali


KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali


ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali


MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali


LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali


NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali


BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali


KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali


MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali


LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali


SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali


BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali



LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali


LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45
Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus


Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.


Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!!


Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan. Moga ada manfaat...
thanks to the sender:
padel