Saturday, October 31, 2009

::Ketika Cinta Bertasbih:::

Puisi Ketika Cinta Bertasbih

cinta adalah kekuatan

yang mampu mengubah duri jadi mawar

mengubah cuka jadi anggur

mengubah sedih jadi riang

mengubah amarah jadi ramah

mengubah musibah jadi muhibah

itu lah cinta...

sekalipom cinta telah kuuraikan

dan kujelaskan panjang lebar

namun jika cinta kudatangi

aku jadi malu pada keterangan ku sendiri

meski pom lidahku telah mampu menguraikan

namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang...

sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya...

kata-kata pecah berkeping-keping

dalam menguraikan cinta

akal terbaring tak berdaya

bagaikan keldai terbaring dalam lumpur...

cinta sendirilah yang menerangkan

cinta dan percintaan...

Friday, June 26, 2009

Siapa Kita???

Antara Musuh Atau Kawan Iblis!!!

Assalamualaikum….

Saya ada terbaca sesuatu dan berminat untuk berkongsi dengan kawan2 yang rajin membaca blog saya…terima kasih sebab mengambil masa anda untuk membaca kat cni…hehehehe…

Cerita ini saya petik daripada buku yang saya baca, yang bertajuk “sedarlah kamu wahai manusia: antara semalam dan hari in”. himpunan pesanan dari hadis dan al_quran. Penulisnya adalah Wan Md. Jamal Bin Wan Md. Saman. Buku ini saya perolehi semasa saya mengunjungi Pesta Buku Antarabangsa di PWTC beberapa bulan yang lepas.


15 Musuh Iblis

Menurut riwayat Wahab bin Munbih, pernah terjadi peristiwa di mana Allah s.w.t memerintahkan iblis laknatullah menemui Nabi Muhammad s.a.w dan menjawab segala pertanyaan baginda. Lalu iblis pon mengunjungi baginda Rasulullah dengan menyamar sebagai seorang tua bangka yang memegang sebatang tongkat.

Nabi bertanya: “Man Anta?” (Siapa anda?)
“Saya iblis”, jawabnya
“Apakah maksudmu datang?” Tanya Rasulullah
“Tuhan memerintahkan ku supaya menemui anda dan menjawab segala
Pertanyaan anda,” jawab si iblis.
“Wahai iblis, berapa banyakkah musuh-musuhmu dari umatku?” tanya
Rasulullah.
“Lima belas orang” jawab iblis.

Lima belas orang itu adalah:
1. Nabi Muhammad s.a.w
2. Imam yang adil
3. Orang kaya yang rendah hati
4. Oedagang yang jujur
5. Orang alim yang sembahyangnya khusyuk
6. Orang beriman yang suka memberi nasihat
7. Orang beriman yang pengasih
8. Orang yang bertaubat dan tetap atas taubatnya
9. Orang yang tidak mahu berbuat kemungkaran
10. Orang beriman yang sentiasa berwuduk
11. Orang beriman yang banyak bersedekah
12. Orang beriman yang berkelakuan baik
13. Orang beriman yang memberi manfaat kepada orang lain
14. Orang yang mengamalkan dan terus menerus membaca al-Quran
15. Orang yang menegakkan ibadatnya pada waku malam, sedangkan orang lain tidur dengan nyenyaknya.

Selanjutnya Rasulullah s.a.w bertanya pula,
“Berapa banyak kawan2mu dari umatku?”
“Sepuluh orang” jawab iblis laknatullah.

Mereka adalah:

1. Hakim yang tidak adil
2. Orang kaya yang sombong
3. Pedagang yang tidak jujur
4. Peminum arak
5. Penghasut kepada orang lain
6. Orang yang beramal kerana ingin nama(riak)
7. Orang yang memakan harta anak2 yatim
8. Orang yang mempermudahkan solat
9. Orang yang tidak mahu berzakat
10. Orang yang suka termenung (melamun)

(petikan dari Hari Besar Islam oleh H.A Fuad Said)

Apakah kita yermasuk digolongan mana?
Adakah musuh iblis atau sahabat iblis..
Semuga kita menjadi musuh dia kerana iblis adalah musuh kita..

Sesungguh iblis adalah makhluk tuhan yang engkar apabila disuruh tunduk kepada manusia, dan iblis telah meminta daripada Allah untuk menyesatkan anak2 adam sehingga ke hari kiamat…subhanaAllah…

Semoga Allah S.W.T akan melindungi kita daripada syaitan..

Renungan sejenak..Karya seni ciptaan al-Mahrum Prof. Hamka:

Kain basahan dibawa mandi
Setelah mandi dibawa pulang
Amal ibadat dibawa mati
Harta yang banyak diambil orang
Kayu ara tepi laut
Jatuh sebiji dimakan ikan
Kalau datang Malaikat Maut
Kemana nyawa nak disembunyikan
Burung layang terbang melayang
Hinggapnya di kayu jati
Untungnya orang yang bersembahyang
Mukanya jernih hatinya suci
Solatlah engkau sebelum disolatkan
Menangislah kamu sebelum kamu ditangisi
Mandilah kamu sebelum kamu dimandikan
Hisablah dirimu selagi di atas dunia
Sebelum dihisab Allah di Padang Mahsyar nanti

Notes:

1. Petang tadi terima call from HR Sime Darby…Invitation for the interview this Monday at Lagend Hotel, KL…huhu…tak tau kat mne…tp dia ckp dekat PWTC…tp aku nih bukan familiar sgt ngan jln2 di KL nih… tak buat preparation lg…nak jawab ape nnt ek??...Ya Allah permudahkan lah urusan hamba-Mu ini..dan murah kan lah rezeki ku dan keluarga ku…ameen..
2. semalam aku terima call from Prof. Madya Dr. Rosnan Yaacob, lecturer dr UMT…dia dah confirm tuk jd supervisor ku for my MSc…aku decide nk wat MSc. Dln oceanography…kerana itu..aku telah menolak tawaran Msc. Engineering Geology…huhu…tp..Dr. Rosnan ckp dia nye project dah habis…so, xder sponsorship lah…and he advice me to apply scholarship drp.MOSTI…harap dapat…aku mengharap…mudahkan lah perjalananku Ya Allah…
3. and NOW, aku tengah pkir tentang proposal…nak wat tajuk ape..Dr. Rosnan pulak belum bg aku ape2 idea lagi…nak buat sediment pantai or sediment marine?huhuhu….next week aku akan ke UMT tuk bincang kan hal ini….doa2 kan lah yer …
4. nk sgt balik ghanung…penat dah dok kat negeri org…drp Penang…turun ke Johor dan naik ke Bangi..skang nih masih tersadai kat Bangi lg…Pulanglah!!!! HUHUHU…..NAK BALIK!!!!

Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa

My Ayah, My Hero!!!

Assalamualaikum dan selamat pagi, hari yang bahagia…hari yang ceria…

Selamat Hari Bapa kepada ayahku dan atukku…dan bapa2 di dunia…semuga anda bahagia sempena Hari Bapa ini….kepada ayahku…ayah adalah ayah terhebat yang aku ada…My Dad, My Hero…Semuga ayah selamat dunia dan akhirat…InsyaAllah..Ameen…

Sempena Hari bapa nih, aku nak cerita kan sedikit pasal adik kesayangan kami semua, Saiful Haikal Fadhilah Bin Ramli…semua orang sayang kat dia nih…ish33x…manja sungguh nih…tapi….apa kaitan dengan Hari Bapa nih???

Name budak kecik nih….Haikal…panggilan manja ekal, dan nanti klu dah ade anak buah, dia akan dipanggil Bong…(Huhu…suke-suki ati aku jer bagi name tu, semua orang tak setuju)..hehehe…

Dilahirkan pada 030305, skang nih umor dah 4 tahun dah…tahun depan baru nak masuk skolah tadika…suka berlagak macam abang…abang macho…huhuhu…

Skang masih ditinggal bersama mak and ayah, berstatus single…hehehe…

Hobi die…makan banyak tp x gumuk2 pom…camtu jugak kering nye…tang pipi jer muncit skit…lain, suka tengok tv…wonderpet, ultraman, spongebob…antara faverate die…dan lain-lain…sib baik kat umah tak der astro…klu tak, tau lah…mase kecik2 dia suka tgk wrestling…gusti yang main kat TV3 tu, setiap ari khamis…tp skang nihdah dilarang…tak leh tengok dah…sbb suka sangat blasah aku…hwa..hwa…
Lain-lain hobi die suka baca buku and colouring…tak tau lah ape yang dia baca…colouring pulak termasuklah muka sendiri..ish33x…org colour kat buku, die colour kat muka sendiri…huhu…

Cite-cite, nak jadi bomba…penyelamat cam wonderpet…hehehe…kami tak besar, kami tak kuat, yang penting kerjasama…hehehe…

Mainan kegemaran adalah koleksi2 kren dan lori…kereta2 mainan yang lain kurang minat, coz kecik…kren dan lori akan digunakan dalam proses penyelamatan…maklumlah bomba katakan…isk33x…hehehe…aktiviti pagi2 berkawad. Setiap pagi kejutkan abang dia ajak berkawad…ish33x…nakal sungguh…sebaik adik aku yang tu tgh practical, so tak duk kat kolej lah…

Skang ni aku tgh rindu dekat si haikal nih…hehehe…coz die lah penghibur kami semua…
kate mak...haikal nih combination perangai anak2 die...sume perangai kitorang ade kat die...entah lah...hanye mak yang tau perangai kitorg mse kecik...

-------------------------------------------------------------------------------------

Aku suka dengar lagu nih…

Anak nabi kita ade 7 orang
Empat perempuan, 3 lelaki.
~lalala~lalala~
Lagu mase sekolah kat pasti...time tu pakai jubah hijau lumut ngan jilbab...hehehe...dah la muka bulat...

Sama ngan kami adik beradik...7 beradik, 4 perempuan, 3 laki-laki...

Kehadiran Haikal dlm family aku mmg betul2 mengajar aku erti kehidupan yang sebenar...daripada seorg remaja yang agak pelik dan sekarang aku sudah beransur-ansur untuk mengenal diriku sendiri dan belajar menghargai orang sekeliling ku terutama hati dan perasaan ahli keluarga ku...

Igt lg mase tu...aku tak nak ade adik lagi.. aku dah besar, umur dah nak masuk 20 tahun.bagi aku, sudah cukup aku mempunyai kakak,2 adik laki dan 1 pompuan. Sampaikan satu tahap tu, aku sedih sgt bile dapat tau mak aku dah bersalin...serius, aku tak pernah tau yg mak aku ni pregnant....tetiba jer dpt adik...mase tu dah sem 2, first year kat UKM...terasa macam tak nak balik umah pom ade...tak leh nk terima dapat adik lg...hehehe...

Time tu adalah masa sukar family ku...family kami bukan lah org senang2 seperti org lain…mase tu, kerja ayah ku tak berapa nak elok sgt…faham2 je lah kerja sendiri, terpaksa mencari project utk kerja…besar dugaan pabila mak aku terpaksa ditahan di wad sbb die bersalin melalui pembedahan...bru aku sedar betapa sakitnya mak aku...ade lg parut pembedahan tu sampai skang...aku insaf...

Seminggu lepas itu, adik aku yg laki pulak mendapat result SPM...memang membangga kan mak aku lah...alhamdulillah...aku tak dapat pulang time tu coz ade fieldwork selama 2 minggu di jalur timur...tp pulang juga lah (cuti akhir semester), time tu haikal dah nk masuk 1 bulan...alhamdulillah along ade..time tu dia dah grade di UTM...

Bulan seterusnya dan berikutnya....
Adik aku mendapat tawaran dr Mara to~~..tp aku tak sure tetiba xde pulak…puas aku bertanya kan org MARA coz ms online kate dapat tp surat tawaran tak de..call2, tetiba dia kata tidak disenaraikan...ntah la aku pom confius...kwn2 dia dpt lah fly jauh2...xde rezeki..

Habis la kat c2 jer...then die dpt UIA tuk medic tp time tu die dah register ke matrikulasi..okey, dia janji akan balik buat preparation and registration on mon but fri morning die call mak aku and ckp xnk jd Dr tp nk jd engineer, so tolak lah offer tu..alhamdulillah..aku rase adik aku yang takde la sgt masalah die..., sem 2 di matrikulasi dia dapat schola from PETRONAS....until dia masuk ke UTM...

Kami diuji lagi...adik lelaki aku yg lg satu...aku igt lg dia sakit di sekolah..tp tak tau puncanya...terpaksa dibawa ke hospital pakar dan suspect cancer tulang...besar sungguh dugaan mak ngan ayah time tu...setiap malam dia sakit(mne nk jaga haikal, mana nak jaga die)..tak buleh sejuk kaki tu...terpaksa ulang alik ke hospital utk medical check-up. Tp pelik nya smpai skang(arini) dr xleh pastikan sakit adik ku itu...dah byk sample tisu di test. Dah berapa kali masuk mesin MRI tu..ntah...

Adik aku yang ni nakal sikit...ade satu hari tu, dia cakap kat mak aku dia tak nak pegi exam SPM...die tak nak sekolah...ntah la...kenapa jd cam2...puas dipujuk, ayah dan tak tau nk cakap pe...peranan kami nk brainwash dia nih...alhamdulillah pegi jugak and result pun bagus...so, dapat tawaran ke kolej Mara, Kuantan...tp, apakan daya..dia diuji..adik aku nih panas baran sikit...bergaduh di kolej...dia menarik diri dr kolej krn parent pelajar tu ugut akan lapor pada polis...walhal adik ku tak bersalah...puas jugak lah pengetua halang spy tidak berenti..tp bg aku bangga tindakan adik aku tu betul...dia bukan kena kick-out...pengajaran buat dia... Lepas dia kuar dr Kolej Mara...dia dpt offer UNISEL tp tolak sbb course tu dia tak minat...
Skang ni dia belajar di kolej Sultan Mizan ni lg elok dr kolej MARA...every sem dean list..alhamdulillah...betul2 skang nih dia dah matang...lebih matang drp aku...tp manje jer skit...huhu...

Ni adik pompuan aku…aku paling gembira bila dapat adik pompuan sebab time tu aku xde adik pompuan…asyik main ngan adik laki and kengkawan die jer…aku mne ade kawan2 pompuan..skang die dia dah duk hostel…aku tak leh jumpa dia kat hostel..mesti nangis…kat umah buleh…maluuunyee…

Baru aku sedar, semua bermula drp lahirnya Haikal...kehadiran die betul2 membuka mata aku tentang kasih sayang dan kerjasama antara ahli keluarga…entah la, mungkin dlu aku tak matang dan sedikit cetek untuk berfikir…tp aku perlahan-lahan mula belajar tentang kehidupan…terima kasih kat mak and ayah sebab bagi HAikal kat kitaorang...

Sebenarnya, aku bangga ngan parents aku..kami adik-beradik mmg dibesarkan dengan motivasi yg disampaikan secara tidak langsung..dengan cerita2 menarik yg menyebabkan kami lebih kuat untuk berusaha dan memahami situasi mereka...

Emak ngan ayah aku merupakan superwoman dan superhero kami...mereka tabah menghadapi cabaran bersama2...bagi aku, tanpa mereka aku tak leh hidup kerana aku bergantung kpd mereka...walaupon banyak kesusahan, cabaran, walaupom tiada kemewahan...

I love my emak and my ayah...

Whatever happens, we’ll stand together to face it.

erm...mood nak tgk cite Nur Kasih, Jumaat 9.00 pm...
cite Father of The Bride I, II..best sangat2...kasih ayah kekal selamanya..

pssstt...
nak bocorkan rahsia...mak ngan ayah aku slalu dating kat pantai, nnt klu free aku skodeng diorg and snap a few pic...hehehe...gelak jahat...

Wednesday, June 10, 2009

My sister: before her big day

My sista’ engagement day…

selesai sudah majlis pertunangan along ku pada 06/06/09...alhamdulillah..
majlis diketuai oleh atuk ku dan pak uda(belah lelaki)
sedikit gambar2 yg disnap...tgok jelah...


***nnt I update...skang ni tgh busy and demam pom blum baik lg...so semangat kurang skit ler...***

Friday, June 5, 2009

::My (23+1)th Birthday::

Assalamualaikum


Surprise from my friends aka ofismate…thanx girls!!
Birthday cake from my family…
Hadiah!!!
Bantal drp Lina, x-roomate/x-housemate
Set kerongsang from my sista
Gelang Kristal from my bro…
Thanx guys…
Love u all…

Hadiah drp Dr. Kan…huhu…

Monday, June 1, 2009

Aku Suka Lagu Ni!!!

::Ada Untuk MU~ NubHan::


::Di sana pungguk menanti::Mengharap bulan membalas rindu di hati::Di sini aku berdiri::Menunggu penuh dengan kesabaran::Tanpa manis madah::Janji yang puitis::Tuk persembahan::Hanya ketulusan::Sekeping hati suci::Aku...Berikan kasih::Kalau itu yang kau mahu dari ku::AkuBerikan cinta::Untuk membahagiakan hari mu::Aku...Sayang dirimu::Biarpun nafas ku sampai terhenti::Akanku kota janji kita::Mendirikan Tajmahal cinta::Seteguh kasihShah Jehan kepada Mumtaznya::Terasa indah pabila berdua::Semakin tiba saat bahagia::Merai cinta kita::Aku...Berikan kasih::Kalau itu yang kau mahu dari ku::Aku...Berikan cinta::Untuk membahagiakan hari mu::Aku...Sayang padamu::Biarpun nafas ku sampai terhenti::Akanku kota janji kita::Mendirikan tajmahal cinta::Seteguh kasih Shah Jehan kepada Mumtaznya::


::Cerita Aku::

I love this song...tak tau nape...maybe sebab selalu dgr kat tv time promo cerita "cinta batu belah"...aku pom tak pernah tgk lg cite tu...tp kan sore budak nubhan memang sedap bebenor...buleh lentok aku mendengar nye...hehehe....

Thursday, May 28, 2009

Barcelona beats Manchester United

WHO THE BEST PLAYER!!!
Assalamualaikum…

Selamat pagi…ceria2 kan hari anda…hehehe…

Yeah!!! Barcelona menang dalam perlawanan malam tadi…hahaha…MU kalah…puas hati saya…penyokong MU jangan marah yer…
Barca dapat sumbat 2 gol tu( eto'o ngan messi), kira dah okey lah…2-0…hehehe..MU masuk angin kluar asap lah…hehehe…tu lah…

Saya pom tak tgk perlawanan pagi tadi..umah kitorg nih bukan ade astro pom…tapi dapat tau thru news kat internet…klu nk tggu paper kat Malaysia nih, esok pagi baru buleh tau…hehehe…pulun jugak lah sy menengok kat youtube…walaupon lambat, it’s okey lah…at least dpt tgk gak diorg lawan…best2…walaupom my faverate player, ronaldinho takde(keciwa2x)..tp masih ade pemain yg lain…yg buleh bermain dgn lebih baik…sokong barca…

Ni die…orang yang Berjaya memasukkan bola dalam gol…pakai kepala jer…hehehe…
LIONEL MESSI
VS
CRISTIANO RONALDO

Hah…ni lagi sorang…pemain MU…bagus budak ni bermain…sungguh2...tp nasib tak menyebelahi MU…nak buat cam ne kan…hehehe…
Dah cari gambar yg die pakai baju putih time perlawanan tu… xder…gambar bju merah ni jer yang ade…

Aik…apsal pak cik ni ade kat cni…hehehe…
Saya memang hard die fan pakcik nih...nme die ronaldinho...mesti korang sume kenal die…dlu pak cik nih dulu geng barcelona tp tak tau nape die kuar n g join AC Milan...tp sampai skang masih sokong die nih...hehehe... so, nnt kite jumpe die dlm team brazil, next year World cup...itu pom klu dia ade lah...hehehe...

Monday, May 25, 2009

Being A Lawyer

NOT ME!!!!

Assalamualaikum…

Good afternoon…Good Monday…start your day with brighten day…hehehe…

This morning I have meeting with Tanot and people from MSKota. The meeting takes 3 hours at Lestari. So, I tried to get there earlier. 930 a.m. as a planning, I see Tanot in meeting room, greeting her and waiting for MSKota’s representative. I not sure what Tanot would tell us in this meeting and I just bring what I think necessary. About 1015a.m. MSKota’s representative arrived, he late about 45 minutes. I know that he's not familiar with UKM and lost. I called him for a many time until he found this Lestari. I don’t think this is meeting because Tanot just give us a show about geopark movie that developed by Jabatan Muzium Negara. She just told us a few geosites that she thought it useful for our project and also to make MSKota’s representative clear with geological theory in geosite management. The meeting end about 1100 a.m.

Hehehe…I just told you all what I doing for today.

Actually, I have something to share with you guys. What makes me very enthusiastic to be a geologist? Last two nights, I have chit-chat with my roommate. Just a borak- borak kosong. I told her that people around me always asked why I don’t take law during my study. Why I choose geology?
Erm… I really,really want to geologist actually. Before this, I don’t know exactly what is geology. I never heard the word of geology, geologist or what ever that related with this word. But, during I in MRSMBP, my teacher have mention to me about geology. She told me that she have friends that studying in geology and the already working in international company. At that time, I have set in my mind that I want to be a geologist too. I want working with international company and also travel abroad. Wahh…very impressed. After I finished my secondary level and I got an offer to continue my study in matriculation level. So that, I am seriously want to be geologist. No one can change my mind. I have completed my study well and it time for me to choose course in university. We have eight options for a few names of university. So, I choose geology programme as my first option but my mum disagreed. She wants me to be a teacher and she wants me to change my application. I obey. Geology programme became my fifth option but I always pray and hope that I got offer in geology. Finally, I got it. I told my sis about the offer. Now, again she asks me why I don’t apply course in law. Confuse. Why must law. Weird!!!Weird!!!

Same goes with my roommate. She also asks me why I don’t studying in law. Why this people want I be a lawyer!!! I am not interested in law. I don’t think it good for me. Very differ with my character. Lawyer must be someone talkative, lot of ideas, strength, dare to defence their words. Not me!!! I just always give in. give up with myself. How can I be a lawyer!! But sis said I never give up, always want to be winner. Ketegaq (kedah word)!!! I am NOT!!!

My roommate said, to be a lawyer suitable with me. Her reason is because I like reading. That’ it… because of I am readaholic (word from workaholic and shopaholic). Hehehe…I admit that I love reading, very much. One month I must bought at least 1 book. If I have extra money, I bought more. Any type of books such Islamic book, motivation, magazines, novel (only written by RAM, I’m not interested in love story anymore), comics, mangas, or anything that makes me happy. Seriously, reading makes me happy, relaxing my mind and comfortable. From my thought, being lawyer is not me. I have no reason, why!!!

Here I state a few criteria that every lawyer should have:

1~ One of the key requirements to become a lawyer is the ability to defend an argument, means that you will have to get the facts relevant to your side of a case and stick to your argument for your client's sake.
If you are the type who presents an argument and then backs down in the face of opposition then you should not become a lawyer.

2~ Personality appearance, when people see, talking with you, they trust you. Any words that came out from your mouth are true and they believe with it. But, it does not mean you can lie.

3 ~ The quality of your education.

Tips:
Get advice from others to help yourself determine if you should become a lawyer. Many times others see characteristics in us that we don't see. It could be that someone would offer constructive criticism to you that would actually be helpful in analyzing whether or not you should become a lawyer.


**Guys!!! Please correct my writing. I not good enough in English writing!!!**

this is maybe one of the reason why i can't be a lawyer...hehehe...

Saturday, May 23, 2009

Meeting Geodiversity

Serius.........!!!
Assalamualaikum….salam hari sabtu…salam hari miggu...

Mungkin agak lambat atau out of the date untuk saya menceritakan perihal meeting saya semalam…bengkel yang sepatutnya diadakan selama 2 hari di Hotel Equatorial ini terpaksa diubah plan nye dek kerana project leader busy terlampau…hehehe…jangan marah yer Prof Aziz Deraman…maklumlah skang ni prof dah naik pangkat jd VC di UMT…tahniah2…

Berbalik kepada meeting semalam yang sememang pengendalian yang dilakukan oleh aku nih agak kelam kabut…huhuhu…

Sehari sebelum meeting diadakan, aku mendapat call dr PA Prof Aziz nih, die tanye aku siape yang akan attend meeting nih…siap tanye aku dah call ahli2 project or belum…cis!!!dia tanye aku camtu, padahal isnin lepas, die cakap tak payah call, nnt dia akan buat comfirmation dgn org2 besar nih…tup2…last2 minute die pulak yang tanye aku call or tak…nak jer aku ketuk kepala die tu ngan telefon nih…sib baik die takde kat ofis aku nih…sabar2!!!

So, kelam-kabut lah aku ngan seorang lg RA (asnida) under project geodiversity ni call ahli2 project, bukan sorg dua, tapi adalah dlm 7-8 org…satu pom xder yang angkat..aku dah cuak dah nih…esok meeting nih..alternative lain..try call hpone depa.. All of contact number that I have…prof shafeea, tanot..kak marilah, datuk Ibrahim komoo… satu pom tak dijawab…okey..sms and email… no reply… huhu…takpe2…relax…aku kuar lunch until 2pm…hehehe…

Sampai jer ofis, terus check email..erm… xde reply pom..oklah…aku rase prof shafeea tak datang kut..maybe die pegi fieldwork, maklumlah skang ni kan cuti semester…hehehe…sesuka ati jer buat andaian…

About 3 pm, I got reply from prof shafeea…comfirm die dating…fuhh..Lega…terus jer inform dekat cik PA tuh…pandai2 lah die…after office hour... dapat sms from tanot, “ok, saya dating”…two of LESTARI’s members confirm to attend this meeting…Alhamdulillah..aku ade kawan dah…but I’m still worried coz my data collection is not fully complete…hehehe…

The next day…

Pegi ofis awal..jam 730pg dah siap dah…tunggu bas…tp bas lambat…jam 8 bru ade bas…sampai ofis 830am..Masih ade 1 jam sblm meeting…apa nk bawak tuk meeting nih…untuk meeting2 yg lepas..semua kje aku akan dpt arahan from Dr. Jamaiah…but since die balik ke UUM, aku pulak yg kena buat…dpt arahan pom thru YM jer…hahaha…tp kali ni die tak suruh buat ape pom…ari tu die srh aku buat presentation data tp tetiba die ckp xyah ade presentation pulak…so, pikir2 nk bawa ape nih…last2, decide nk bagi agenda meeting dan minit meeting yang lepas and also paperwork from MSKota…baik ade drpd bawak tangan kosong…hehehe…so, settle dgn confident nya…berjalan2 ke meeting room…

Xder org lagi…kena setup meeting room serba ckit…yg lain technician dah siapkan..Prof Aziz datang…then wakil MSKota pom dah sampai..tunggu ahli lain sampai…I’m start nervous…relax…cam tak biase meeting jer…hehehe..kena naik to my room coz I missed something…back to meeting room…wahh…sume org dah sampai…Prof Shafea, Tanot, Lim, Kak Marilah ( 3 of them bakal memegang title Dr). Alhamdulillah…semua berjalan lancar…mukadimah from Prof aziz…panjang lebar…then die tanye aku pulak..ade ape2 nak cakap…aku cakap xder…die tanye pasal presentation, so aku jawab takde..dah cancel..die angguk…alih2…die mintak paper yg dibentangkan di Egypt bulan lepas…konon nak tunjuk kat MSKota..aku tak bawak…so terpaksa lari2 ke room aku…

On the way terserempak dgn Dr sufian(ahli project juga) bitau dia meeting bla..bla…settle…masuk meeting…datuk ibrahim komoo ade(biasenya dia tak datang)...cuaknye but pretend cool(cool ker???cam nk nangis jer)…hehehe…bitau prof just ade paper jer xder slide show…prof kate xper…pasang cd tu…rupanye prof nk suruh aku present (aku dpt tau dr asnida) but luckly Dr sufian ade…lg pom die yg present kat Egypt ari2… aku duduk tempat aku sml…pura2 cool..focus2…(maklum lah duk sebelah prof shafea)…hehehe…banyak isu di bangkit kan…selesai bahagian kitorg…

Then, presentation from MsKota…bla..bla..bla…actually, ada 3 company hantar paper work…but they decided to hire MSKota to design Mygeo-RS nih…Datuk Ibrahim Komoo kata, if this system berjaya dibangunkan, Malaysia adalah negara pertama yg buat database for geopark…coz geoparks members yg lain belum buat lagi…check kat GGN (Global Geoparks Network). Langkawi adalah salah satu geopark yang mendapat endorsement from UNESCO.

Meeting selesai…lebih kurang jam 12thari…mkn2…selesai…MSKota beredar…

Aku berbincang sedikit ngan prof shafeea…tunjukkan data yag aku dah dapat…die check…ape yang salah die betulkan…datuk Ibrahim komoo pom ade bagi aku sedikit info…die kate kena phm betul2 geopark nih..die ade step2nye dalam pengumpulan data nih…kne follow the rules baru tak confius..okey…Kemuncaknya, ade satu bahagian yg mne diorg (ahli penyelidik nih) belum decide nme satu landscape tu…so, on the dot diorg decide lah nk bagi ape nme..prof shefeea serah kan pada tanot…so, tanot explain kat aku…die cadangkan nme tu…aku ikut jer coz aku xder kuasa…satu perbincangan yg serius berlaku…perselisihan pendapat berlaku between datuk and tanot…masing2 pertahankan pendapat.. I’m in between…takutnye tengok diorg nih… jalan penyelesaian perlu dicari…tanot mengalah dlm ketidakpuasan hati…prof shafeea terpaksa mengambil jalan tengah, aku hanya terima apa yang diberi…hehehe…risau jugak aku time tu coz tanot dah merajuk…huhu…but everything back to normal…neutral!!!

Habis perbincangan!!!

Ringkasan!!!

~Langkawi Geopark telah diiktiraf seluruh dunia pada 2007…sebaris dengan China, UK, Romania, Spain, Brazil dan lain2 lagi…
~dalam meeting (beberapa meeting yg aku tlh hadiri) , asyik aku jer yang terkena…pening…cuak…malu…seribu macam rase…
~Managing Director MSKota, Hj Syukor… called me PUAN Suriyani…omg…berpandangan aku ngan asnida sambil ulang perkataan Hj Syukur nih…senyum jer lah…(muka aku nih dah mcm puan ker??!!)takleh terima!!!!
~aku suka style tanot…
~kali pertama berbincang dengan Datuk Ibrahim Komoo…seronok2…walaupon ni kali ke-3 aku bersua muka ngan die…hehehe…
~prof shafeea Tanya aku dah register master belum(under project nih/research)???!!!aku dah tak igt kali ke berapa die tanye aku soklan ini…jawapan aku: BELUM…comfius nk wat master or tak…tp aku dah dpt surat tawaran tuk MSc. Engineering Geology/ coursework…tanot pom pernah tanye soklan yg same bulan lepas…
~dr jamaiah (UUM), memohon utk pindah ke UKM....datuk kata buleh la die join LESTARI..peluang nih...
~this Monday, meeting wif tanot, MSKota and I at LESTARI.
~release tension: kuar g jalan smpai petang….hehehe…
**ak rase kena CUT ckit entry nih...panjang terlampau....melalut...tp xreti nk CUT..huhu!!!**

Sunday, May 10, 2009

selamat hari ibu untuk semua ibu-ibu di dunia nih..selamat hari ibu kepada ibu ku rohayah binti awang..terima kasih kerana menjadi ibu yang terbaik untuk 7 orang anak mak nih...yang pelbagai ragam dan pe'elnya. mak sabar melayan kerenah kami yang seribu macam nih..terima kasih mak..sayang mak...kami janji akan jadi anak yang terbaik sebagai mana mak menjadi ibu yang terbaik buat kami semua nih...insyaAllah..

semuga Allah sentiasa merahmati mak ngan ayah...dipanjangkan umur kalian dan dimurahkan rezeki..diberi kebahagian di dunia dan di akhirat...insyaAllah...

ameen ya rabba alamin..

Ikan Rebus

::Ikan Rebus in SOLUSI::

Assalamualaikum…

Hehehe…arini sy nak share sedikit tentang ikan…ikan memang makanan faverate sy...lagi2 ikan bakar cecah ngan air asam…uihh…nyummy2…sedap..mak mentua lalu kat belakang pom xperasan…hehehe…


Tapi ni pasal ikan yang masak tapi tak disiang atau dibuang perut die terlebih dahulu…dulu masa di kolej( sy masih 1st year di ukm), sy selalu lah beli lauk ikan nih…tp sy perkara yang menjadi persoalan di otak sy neh..apsal org cafĂ© nih jual ikan yang die tak belah perut neh…die buang insang ikan tu jer…tp time tu sy buat tak tau jer…beli and makan jugak…

Kemudian nk di jadikan cerita…

Pada hari raya tahun 2006, di rumah nenak sy di marang…sy dan adik beradik tgh mkn malam ngan tok and to’ki kat dapur…time tu to’ki sy tgh makan ikan terumbuk(tak silap sy lah)..ikan tu byk tulang..so dia tak kasi kitorg mkn sbb die kata ktorg xreti mkn ikan byk tulang nih, nnt terlekat tulang pulak…lawak2…hehehe…

Sy pom bukak lah cerite…sy bitau to’ki sy kat kolej, diorg jual ikan tp tak siang…boleh ker?!!.. Erm…to’ki sy jawab, “mane buleh…ikan tu kena siang dlu…buang perut, insang dan cuci elok2…kalu tak, tak leh makan…najis jd nye..”.
Sy pom tanye, “kenapa”. Atuk sy kate, “perut ikan tu kan kotor... mne leh mkn”.sy angguk jer...start dari ari tu, sy hanye memilih ikan yg betul2 dimasak elok2..dah tak amek/makan sebarangan..

Dan...hari ini...sy ade baca satu majalah nih…majalah nih dah famous skang ni.. “SOLUSI”, majalah terbitan Telaga biru..bagus dan banyak info dan soal jawab agama..baca punya baca, sy terbaca diruang ‘fiqah amali’. Di mana pembaca boleh bertanya tentang keraguan dan akan dijawab oleh ustaz Fazli al-Yamani..ada satu soalan yg di kemukakan oleh pembaca nih,

Soalan:

“saya ada terbaca artikel yg menyatakan bahawa haram memakan ikan yg direbus atau digoreng tanpa disiang(dibuang isi perutnya), termasuk ikan bilis. Apa pendapat ustaz mengenai perkara ini?

Jawapan ustaz:

Ikan adalah sejenis haiwan yang halal dan bangkainya boleh dimakan. Tetapi apa yang perlu kita faham ialah tahinya. Dalam fiqah, semua tahi adalah najis termasuklah tahi haiwan yang halal dimakan. Tahi kambing adalah najis...tahi lembu adalah najis dan termasuklah tahi ikan. Jadi, kalau ikan direbus atau digoreng sekali dengan tahinya maka jadi najislah. Kalau kita makan bererti kita makan najis. Oleh itu, kalau nak masak ikan sama ada rebus atau goreng maka buang lah tahi dan segala isi perutnya. Kemudian bersihkan yakni bilas dengan air bersih, toskan airnya dan baru masak. Kecuali ikan bilis kerana ia kecil dan suatu kerenah hendak buang tahi dan isi perutnya. Ikan bilis yang susah dikopek untuk buang tahinya maka dimaafkan.

Setelah sy baca, barulah sy faham..kena tidak buleh makan..dan bru sy tau juga yang ikan nih ade tahi...huhuhu...tapikan..klu nk buat ns lemak ker..jemput2 bilis ker...mak sy slalu suh sy kopek dlu bilis tu...buang kepala bagai...hehehe...penat tul..dah la ikan tu kecik...

Mak sy juga slalu pesan, klu masak kena basuh elok2 bahan yg kite guna tu...lg2 bile dah bersuami...ape yang kita masak kena bersih kerana berdosa memberi suami makan benda yang kotor..waallahualam...

Thursday, April 30, 2009

Stand Together

::Stand Together::
Here we are living in this world
A journey to the end
We are servants
We bow to Allah
From Him a helping hand
We are different races
From countries far and wide
Together we can face it
Uphold what's pure and right
We can stand and work hand in hand
We're stronger when we unite
Share the words and spread the truth
With Iman Allah's light
In our hearts can't fake it
When Allah's love embraced
Together we can make it
The world a better place
Everything in life
We can take everything in stride
Cause we live in this worldly life
Can only try
Every dream we have
We want to have the very best
But we can only face the test
For we can try

And in team we stand
And in team we can
We can make it through the day
We can help each other one another
And in team we should stay
Let us take the guidance from Allah
And Rasulullah
We can face the world
We can make it through the night
By: In-team

aku, dia, mereka dan tuan umah

::aku, dia, mereka dan tuan rumah::

mangsa: aku dan housemate,
suspect: penyewa terdahulu
penyelesai: tuan rumah...


ape dah jadi?

kejadian ni berlaku dua ari yang lepas..and petang semalam houselord(ambil drp perkataan landlord) datang untuk settlekan problem ini...
apakah masalahnya??
huhuhu...tangki air umah kita orang ade sumthing...sumthing yg mmg kitorg tak expect langsung...huhu..

apakah ia..???

ia adalah...sekor ikan buntal..opps..salah ikan bandaraya!!!(aku pom xpernah dgr nme ikan nih..tp tuan umah ckp ikan tu)..ikan ini telah menetap dan menjadikan tangki air umah kitorang ni habitat die...cehh...kesian kat kitorang nih...rupa2nye mandi air ikan...
tak kami dugaan air yg berbau busuk ni adalah disebabkan ikan itu sudah mati...agak2 bru mati lah...malam tu time aku cuci baju dah ade bau yg kurang menyenangkan..lebih kurang bau cam clorox..so aku pk2, pagi td ade org cuci main tangki kat bawah tu...
keesokan paginye...mandi cam biase..aku dah start demam n selsema..so, hidung dah tak dapt kesan any bau-bauan...housemate dah bising dah air bau lain macam..mcm2 andaian yg dpt dihuraikan(betul ke dihuraikan)..ade yg kate bau cam bangkai...tp aku kate bau clorox...tak leh tahan..siap kate patutlah lantai putih lain mcm jer...
petang tu balik dr ofis...pegi2 mkn kat kedai mkn(mmg lately ni kitorg jarang dah memasak kat umah)...
then balik umah dlm kul 630 petang...tgk cite matahari jap...tetiba zai bising lagi..katenye air bau sesangat busuk...cam bangkai..die suh aku cium air kat tgn die nih..aku pom try lah nk hidu...unfortunately, hidung aku nih tersumbat...so xder bau...nk tye jiran sebelah kut2 air tangki umah diorg pom bau jugak..last2 si zai send text to our houselord...
dalam kul 7 tuan umah n husband dia datang..pakcik ni pom panjat lah kat tangki air tu..tgk2 kut2 yg ade..mula2 tgk xder pape pom..puas2 disuluh...haaaa...tu die...seekor ikan bandaraya yang tlh mati...huhuhu...busuk gilerrzzz...hidung aku yg tersumbat ni pom buleh bau..sikit2...tuan umah keluarkan ikan tu..agak besar juga lah ikan tu...huhuhu...
misi tuan umah mencuci tangki air...kesian kat die...tp lg kesian kat kitorg nih..3 bulan mandi air ikan...semalam mandi air bangkai ikan...hwaa33x...
bekerja keras pakcik tu mencuci tangki air...dah lah sorang2 smbil dibantu oleh makcik nih..kami pom bantu lah ape yang terdaya..yer ker...
settle semua dalam jam 8.00mlm..terima kasih pakcik and makcik....
so..masing2 tgh pk nk mandi ker taknak...last2 mandi jugak...yakin air dah bersih...
alhamdulillah...

moral of the story:

1~klu pindah umah, 1st thing kne check..tangki air..kut2 ade mende2 yang tak sepatutnya..cthnye ikan, kucing ker, tikus ker..or anythinglah..
2~tuan punye umah @penyewa sebelomnya..klu kaki pancing..jangan lah simpan ikan yg dipancing tu dlm tangki air..kesian kat ikan tu...terkurung...kesian lg kat org lain..mandi air ikan...

::sedikit info tentang ikan bandaraya nih::

1~Common ikan bandaraya species found in Malaysian households include the H. plecostomus (sucker mouth) or leporacanthicus galaxies (vampire plec). This is in addition to several other species of dotted or spotted sucker fish variety.
>
2~sesetengah org guna ikan bandaraya nih sebagai pencuci akuarium..sebab ikan nih suka makn lumut dah kotoran.
3~mempunyai kulit yang keras dan muka die seakan-akan catfish tp takde sengat..mmg pom sbb ade org kate die adalah suku sakat kumpulan ikan keli...
4~ikan bandaraya nih suka mengorek tanah tebing sungai or tasik...kadang2 smpai beberapa kaki ke dalam tanah...just to lay their eggs in...hati2 korekan ni mungkin boleh menyebabkan small erosion..

nih die ikan bandaraya...

Monday, April 20, 2009

Aku Masih Ada

::Hayatilah Hidup Ini::

Alhamdulillah… syukur di atas nikmat kehidupan yang diberikan pada. Terima kasih Allah kerana masih membenarkan jantung dan peparu ku menjalan tugas mereka dengan sempurna di samping kawalan otak dan akal yang masih waras. Terima kasih kerana masih di beri ruang untukku menikmati sisa-sisa kehidupan ku. Aku sangat bersyukur Ya Allah…Ya Rahman…Ya Rahim…

Aku ingin hayati hidup ku dengan tenang. Tanpa tiada lagi benci di antara manusia dan biarlah ia nya diisi dengan kasih sayang sesama manusia seperti yang dituntut Baginda Rasulullah s.a.w. cheewah…kadang2 terpikir hubungan aku sesame manusia tak der lah baik sgt..dgn binatang lg lah jauh…bahasa yg berbeza…hehehe…aku merepek…

Mak dan ayahku…terima kasih sebab susah perit anda saya masih hidup di dunia…dan masih berupaya menikmati hidup ini..kasih sayang yang diberi tak mampu untuk saya balas walaupom dengan apa jua yang bernilai di dunia ini…terima kasih ya Allah kerana aku dikurnia kan mereka..kakak dan adik2 yang menjadi teman tuk bergaduh..teman untuk bercerita..teman utk mengusik..teman yang selalu buat aku menangis…

Kawan2 ampunilah dosa sahabatmu ini..terima kasih kerana menerima kebaikan dan keburukan diri saya ini…terima kasih kerana bergaduh dengan saya dan terima kasih kerana memberi kenangan2 indah sepanjang perkenalan…terima kasih kerana sudi sayang kat saya..

Nikmat hidup yang tak terhingga…aku mohon pada Allah agar aku dapat kemudi hidup ni pada jalan yang lurus…yang diredhai dan dirahmati…dijauhkan lah aku daripada keburukan dunia dan azab akhirat…ampunilah dosa ini…tunjukkan lah aku jalan kebenaran…rapatkan lah aku dengan insan2 yang berilmu dunia dan akhirat…

Terima kasih kerana aku diberi ruang untuk menghayati hidup ini…ruang bersama keluarga..ruang untuk bersahabat…ruang menikmati keindahan alam ciptaan tuhan dan ruang untuk bersendirian…terima kasih… aku seronok…menghayatinya…

Dan aku ingin untuk terus menghayatinya…hingga aku kembali kepadaMu…dan sememangnya aku tahu Kau sayang pada hamba-hambaMU.

Sunday, April 19, 2009

The First Wedding


Haluuu...
hehehe...saje jer hari minggu xder kerja mai ofis nih...for my next entry...last week I ade jemputan kenduri kawen one of my fren...ermm...budak geo yang pertama kawen nih(batch aku lah)...pembukaan bak kata org...huhu...dah lepas dah sorang...kita tunggu jemputan kedua...siapakan org yg bakal bakal mengikut jejak itu...kita tunggu....adakah saya???


pengantin berbaju oren...kena pulak dengan baju yang I pakai tu...ikut tema la pulak..hehehehe... anyway tahniah kepada sang raja sehari... sempat jugak pengantin mem"puhh" kat ktorg nih...ambil badi/berkat kate nya...hahahaha...
a few friends yang datang pada majlis tu...sempat juga lah berjumpa dan berborak...maklumlah lame tak jumpa..even aku bukan lah bagus dlm skill berbual-bual...diam lebih baik...hehehe...tp seronok jugak jumpa kawan2...seronok tgk diorg nih...ade yang makin kurus dan ade yang makin tembam...but one of my frens said that I jer yang maintain...wahhh..seronok...tp maintain kurus ker...maintain tembam..yg tu...I'm not sure...hahaha...yang penting seronok tgk kwn2 gumbira dgn life masing2...but, do I happy wif my life??of course I do...

lastly...congrate to sang pengantin (Nurul Hidayah and husband)...semuga bahagia hingga ujung hayat...and to others...nnt nk kawen jg lupe jemput I yer...insyaAllah I datang if xder aral yang melintang di jalanan...huhu...ayat ape nih...main blasah jer...ok lah...adios....takut nk merepek lame2 nnt you all buhsan...

Tuesday, April 14, 2009

Just For Fun

::Relaxing My Mind? I don't Think So::

Just to fulfill my free time, so I just explore from one website to another website until I found this website. Hehehe… very interesting website, http://www.testq.com/
After I answered all the given questions (just likes IQ test for MRSM student selection a few years ago), and I got the result. So, this is my IQ test result…hahaha…
Believe it or not, it just for fun…


Visual Mathematician
Your IQ Score is: 118
You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information. These skills combined with your strengths in logic are what make you a Visual Mathematician. You're able to understand patterns visually and in numbers. That means your mind can create a mental picture for any problem. In addition to that skill, you possess an intelligence that allows you to apply math to that picture, too. That helps you manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution. You have many skills that are critical to success and problem-solving. Your talents help you understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction — especially in the workplace. You flourish in environments where tasks are clearly defined, and you are a whiz at improving processes and making things more efficient. Your ability to detect patterns and your skills in math and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone. Outside of work, Visual Mathematicians tend to do well at strategic activities like chess. It must be that ability to recognize patterns — both as they are and how they develop. Regardless of how you put your mind to use, you've got a great set of talents. You will be able to envision a clear path and calculate the risks, and more importantly, the rewards, of anything you take on.

Friday, April 10, 2009

Sama-sama Kita Hayati

::Sama-samalah kita menghayatinya::

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain.
Saya tak email...tapi saya post kan dalam blog saya..hehehe..
thanks to the sender:
Kak Zira Cibec

Thursday, April 9, 2009

Peta Benua Kuno

::Peta Benua Kuno::


Kajian yang dilakukan oleh Christopher R. Scotese














50 juta tahun akan datang

150 juta tahun akan datang


250 juta tahun akan datang

Sources: http://pkukmweb.ukm.my/~kamal/paleomap/paleomap.htm

Tuesday, April 7, 2009

Bad but Lucky Day

::It's Not Bad Day::

As a normal routine, every morning around 08:15 am, I will out from home and walking to the bus station near my house. It just takes 5 to 8 minutes to get there. Ermm…from my calculation, the bus normally will come around 08:30 am…but I’m late today. I walked fast, faster than I can. From the far I see the bus..oh…my God..if I late, the bus will leave me. So, without thinking, I started running faster, faster. The distance to get the stairs is around 50 m. When I get the stairs, the bus just takes the corner to pass the back of bus station building. I waved my hand to the driver but he does not see me. To emcompass the building it takes around 1 to 3 minutes if the driver do not drives the bus fast. I ran as fast I can. Quickly, I do not want miss the bus because if I miss it I will wait for a long time. I ran, ran, and ran. I noticed that, a man (Indonesian student) behind me also miss the bus. He ran just like me too. So, I slow my speed hope that he ran faster than me, but he’s not. Maybe, because of he’s brought laptop bag, so that he can’t ran faster. I up my speed if not I will miss the bus. I ran till I found the front of the building. At that time the bus there and just want to down the hill to the main road. So, I’m quickly waved my hand to the driver, he looked at me but still drive the bus. So, I ran to the bus (it dangerous actually) and the bus stopped. I am lucky. Alhamdulillah, thanks God. I stepped into the bus, paid the bus fare and got the ticket, also the man behind me do the same. But I am tired and thirsty. Yeah…!!!


Erm…it,s not my first time I ran for the bus. But it’s not as likes what happen today. I ran for a long distance and I am not in preparation. It’s totally around 500 to 700 metres. I do it. Anjakkan paradigma. If I apply this in my study it’s good for me. Of course, I got a good in everything I do. I aimed for it. But, I already waste my time. I am regret now. It Okays Suriyani!! It’s not the end of the world. Let the past, be the past. It your experiences and you should learn from it. Yes, I should!! There were more things you need to face tomorrow and tomorrow. You should prepare yourself to face it. InyaAllah… I will pray for it. Please help me Ya Allah. I need Your Guidance.

Thursday, April 2, 2009

Kalimah ALLAH

::Renungkanlah::

Salam.


Lihat foto di sebelah betul-betul dan kaji.. Ini merupakan graf surah-surah dalam al-quran beserta bilangan ayatnya.. Jika diplotkan. Inilah yg terhasil. Kalimah ALLAH.. Subhanallah. Foto ini saya temui dalam satu website.


Berikut serba sedikit info mengenai isi kandungan Kitab AL-QURAN, pegangan kita ini.


Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.


Al-Quran sudah lama membuktikan banyak perkara sains ketika manusia baru menemuinya.


Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:


DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali


MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali


HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali


FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali


UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali


IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali


BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali
BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali


ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali


MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali


EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali


KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali


ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali


MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali


LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali


NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali


BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali


KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali


MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali


LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali


SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali


BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali



LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali


LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45
Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus


Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.


Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!!


Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan. Moga ada manfaat...
thanks to the sender:
padel

Monday, March 23, 2009

Berhentilah

"sebagai manusia, aku mencintaimu"
saifudin a.k.a laksamana sunan...

Rokok dicipta oleh siapa???

Pemilik pengeluar rokok terbesar adalah...?

tekalah sendiri...

JEWS...

Lu pikir la sendiri....


Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA.

Para perokok sila ambil perhatian...

"sebagai manusia, aku juga menyayangimu"
suriyani a.k.a ratu sulaman

Misi Mikhail

::MIKHAIl~bukan sekadar sebuah nama::
21 March~ seperti biasa aku secara automatic akan terjaga seawal pagi. Mungkin jam semulajadi telah disetkan begitu. Pagi hari minggu yang tiada apa-apa rancangan yang hendak dilakukan. Mahu pergi berjogging tapi tiada teman. Teman sebilik masih dibuai mimpi lagi..hehehe…

Aku tercatuk sendirian dihadapan TV…berseorangan mengadap tv yg tidak dipasang…mahu disambung tidur kah…mungkin tidak…mengira2 di dalam otak…aktiviti ape yer ari nih…aku bangkit ke dapur mengambil roti, marjerin serta kaya, membancuh segelas susu dan bersarapan seorang diri sambil menonton tv yang baru dipasang…masih terlalu awal…tv9 menayangkan cerita “Nasi lemak kopi O”. Ok lah jugak pepagi nih, untuk merefreshkan minda…

Teringat pulak tentang buku terbaru penulis kegemaran ku, Ramlee Awang Murshid..buku yang bertajuk “Mikhail” masih belum ku miliki. Walhal buku telah pun dipasarkan 20/03/2009. Perlu dapatkan secepat mungkin…terpikir jugak nih…hendak beli kat mne…? kalu di kedai buku yang biase2 mesti belum ade lagi…MPh?hmm…aku kena pegi midvalley atau di putrajaya..terasa malas pulak hendak ke midvalley, kes kecurian di surau dulu menyebabkan aku phobia utk ke midvalley lagi…atau ke putrajaya tp bukan nye aku biasa dengan jalan ke sana…

Mengira-ngira di dalam otak, akhirnya aku mengambil handphone dan terus sms huda yang kini tinggal di hostel…bertanye kan dia mahu ke mane2 tak ari nih..tapi tiada balasan…mungkin masih awal utk aku sms die..aku melihat jam di hanphone hampir pukul 11 pagi dah… hampir jam 1300 bru aku terima msj from huda..masa tu aku tgh bace novel ayat2 cinta yg aku d/load from internet…never mind, atleast dapat jugak aku baca sehingga page 48…so, dah set time nk pegi midvalley…siap2…solat zuhur kat umah and tggu huda sbb die ckp nk pg tukar minyak hitam kete dlu..hampir jam 4 bru gerak ke mid…lame jugak…lunch pom blom…

Sampai jer di mid terus ke foodcourt..mkn2…mahal gile nasi goreng plus air milo RM 12…baik makan fastfood murah jugak tp aku tgh boikot…so takpe lah mahal ckit…atleast kedai tu org melayu… hampir jam 5 bru siap mkn…terus ke mph…cari2 buku “Mikhail” tp xjumpe…yang nmpak di mata hanye lah buku “personal justice”...rembat jugak buku ni…pegi tanye pekerja kat mph pasal buku Mikhail tp die tak tahu… aku pelik..takkan xder lagi kat cni…sepatutnya dah ada sbb mph ni kedai buku yang besar..sedikit kecewa…tidak mahu buang masa…aku terus ke kaunter nk bayar harga buku “personal justice tu’…di kaunter ramai org…beratur jugak…sambil2 mate melilau cari Mikhail..then…got it…aku nmpk Mikhail betul di rak belakang cashier tu…diorang tgh buat record kut…

My turn nak buat pembayaran, dan2 tu jugak aku tanye cashier tu..”dik buku Mikhail tu dah jual blum”aku tanye...“dah akak”jawab bdk cashier tu. “klu camtu, akak nk beli satu”…yahuuuu….dapat jugak akhirnya…bayar…then terus keluar….teman huda jln2 cari pasal jap…tak sabar nk balik umah…

MIKHAIL~bukan sekadar sebuah nama...

Jam dah kul 7…dah nk maghrib pom…ajak huda balik…mak aih…kat komuter ramai org rupernya….tggu komuter punye lah lame…jam 745mlm bru sampai…org bertolak2 mahu masuk ke dalam tren tu…aku mmg tak sangka…dasyat betul org2 ni…diorg tolak kami yg tgh beratur ni dr tepi menyebabkab org yang nk keluar dr tren xleh kluar…aku dah start membebel dah. “wei,jgn lah tolak, sabarlah”…tp diorg buat tak tau jer…isk33x..teruk tul lah…bersesaklah dalam tren tu…tak sukerrr….

Sampai di station komuter ukm dah hampir jam 830…terus ke kereta and huda hantar aku ke rumah…penat…bersiap and solat…tak sabar nk baca Mikhail…

Tgk tv dlu..then jam 1230 aku bru nk start baca Mikhail…baca sikit terus tertido…sempat habiskan intro sahaja..hehehe…

22 March~seperti biase, jam semulajadi akan berbunyi…early in the morning terjaga dr tido…mengalami mimpi sedikit menakutkan…atau ia bukan mimpi ttp igauan..???
Bersiap…tgk tv jap then…dunia Mikhail bermula…bacaan terganggu…aku mengalami food poisoning…sakit perut…sgt2…tak igt ape yang aku mkn semalam…tak leh nk breakfirst sbb skit perut…nk pg klinik dkt ngan umah tp tutup ari ahad…waa…

Misi Mikhail tergendala…

Zuhur…
Aku nekad nk abiskan jugak buku nih…baca…baca…baca….

Asar…
Baca…baca…baca…mikhail…akhirnya aku tertido hingga maghrib…bersiap…solat…then…isyak…
Tgk cite pondok2…seronok…telatah budak2…

Mikhail lagi….baca…baca…baca…akhirnya, jam hampir 2 pagi bru aku selesai menghabiskan pembacaan ku…akhirnya….Misi ku selesai…

Tido….esok kje…hehehe…

Personal Justice menunggu…..sabar noiii…

Personal Justice a.k.a ADAM

Monday, March 16, 2009

~~cHaNTek~~


::Hey wanita::Gembira dapat berjumpa::Teringat kembali kali pertama kita bersua::Ingat bila kita bersepatu serupa::Tak lama dahulu jangan kau kata kau dah lupa::Kau bersama kawan-kawan muda yang nyata::Kau paling menyerlah di antara mereka::Rambut hitam warna cokelat anak mata::Membuat aku kurang fasih bila bicara::Apakata kita ambil sedikit masa::Untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya::Dan jika kau rasa apa yang ku rasa::Ayuh kita ke bab kedua dan seterusnya::Chantek::Dirimu buat ku tertarik::Menghilang segala prasangka::Di jiwa::Oh chantek::Sungguh aku cinta kamu::Dia..::Pandai menjaga hati ayah dan ibunya::Kelakuannya sama dengan orang tuaku juga::Dia..::Bisa cipta yg gula dari yang cuka::Pandai menukar yg duka kepada suka::Dia..::Bijak mengatur acara dan juga masa::Cekap memasak garam gula secukup rasa::Dia..::Pandai menjaga harta dan juga duitnya::Tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya::Dia..::Setia pada Yang Esa satu-satunyaMemenuhi tanggungjawab 5 waktunya::Dia..::Punya tempat dalam rancangan yg ku rangka::Tak usah lengah::Ayuh kita berumah tangga::Chantek…::Sechantek suria menyinar::Seindah bunga yang di taman..mekar::Chantek…::Dirimu buat ku tertarik..::Menghilang segala prasangkaDi jiwa…::Ohh chantek::Sungguh aku cinta kamu::Aku..::Melihat kita bersama di hari tua::Dia..::Masih satu tiada empat tiga atau dua::Dan walaupun kau sudah kepudaran rupa::Kau tetap cantik padaku aku tak lupa::Kita bersama di anjung luangkan masa::Kewangan kita merdeka mampu bersara::Hasil usaha kita dari masa dahulu::Cukup untuk mengisi perut anak dan cucu::Hidup santai tak perlu terburu-buru::Punya masa kerja ibadah dan juga ilmu::Anak kita dan ayahya semua sebulu::Aku bilang kau chantek dan mereka setuju::::Chantek..::Sechantek suria menyinar::Seindah bunga yang di taman..mekar::Chantek::Dirimu buat ku tertarik..::Menghilang segala prasangka di jiwa::Oh chantek…::Sungguh aku cinta kamu::