Thursday, February 28, 2013

::DOCTOR::

Assalamualaikum

Dulu cita-cita Cik Suri nak jadi doctor. Puas belajar tapi nak buat macam mana tak tercapai jugak cita-cita nak jadi doctor. Tapi sangat bersyukur kerana Allah masih lagi memberi peluang kepada kite untuk belajar dalam bidang geology. Mungkin memang Allah tetapkan bukan rezeki kite untuk menjadi doctor, tapi bukan rezeki kite jugak untuk menjadi geologist yang berjaya.

Entahlah. Sejak dua-tiga hari ini fikiran kite tak selesa. Selalu memikirkan tentang sesuatu. Mungkin kerana Cik Suri di"suspect" menghidap penyakit itu. Jadi, mula rase menyesal, dulu tak serius belajar untuk menjadi seorang doctor. Mungkin dengan menjadi doctor sekurang-kurangnya dapat tau tentang sakit ni. Cik Suri tak berdaya.  

Takut ke?!!!

Tak tahu. Cuma fikiran macam masih belum positive untuk memikirkan tentang itu. Walaupun, pernah Cik Suri memujuk hati ini "Bukan aku seorang jer yang dapat sakit ni. Ramai lagi. Dan, Allah memilih aku untuk menjadi salah seorang daripada mereka".

Kalau Cik Suri jadi doktor pun, mampukah diri ini mengubati diri sendiri. Benda macam ni memang tak kita duga kerana semua itu ketentuan Allah. Sesungguhnya bila Allah berkata, " Kun, fa yakun". Jadi maka jadilah. Cik Suri kena ingat, setiap kejadian itu adalah atas kehendak Allah. 

Jadi, Cik Suri REDHA.
Redha dengan seikhlas hati ini.

Dan...

Ya Allah, kuatkan hati ini.

Wednesday, February 27, 2013

::ABE GALOK::

Assalamualaikum

Hai...Nama saya Pok Yen. Tapi Cik Suri telah tukar name saya kepada Abe Galok. Sungguh kejam Cik Suri!!!






















Ah'ha...
Ini dia kucing yang nakal, Mr. Pok Yen. Name die Pok Yen sebab bulu die berwarna oren dan juga matanya yang sama colour dengan bulu die. 

Tetapi,
Malang nasibnya, kerana Miss Suri telah menukarkan name die kepada Abe Galok. Kenapa?Why? Why she change his name?!!!
Padan muka ko Pok Yen. Sapa suruh galok sangat. Kan dah dapat gelaran Abe Galok. Hehehehe...
Saya tukar name die nih bersebab tau...

Nak tau kenapa....
Sebab dia ni aktif sangat. Suka menikus. Suka acah-acah nak cakar orang. Suka kejar orang. Suka kacau orang. Suka masuk dalam selimut orang. Suka naik atas badan orang. Suka tidur dekat punggung mak kite. Suka curi ikan mak kita. Suka tidur dekat katil kakak kite. Suka kacau orang main laptop. Suka tarik tali mouse. Suka tarik tali headphone kite. Dan yang paling penting, suka cakar kaki kite berayun atas kerusi sambil tengok cite korea. Kacau betul. Terkejut Cik Suri tau!!!

Galok kalau dalam loghat Terengganu banyak maksudnya. Biasa kita akan kata, galak tu gatal, salah satu maknanya. Satu lagi, galok bermaksud aktif, suka bermain ke hulu ke hilir dan juga bermaksud gediksss!!!
Hahaha...Pok Yen gediksss!!!

Pok Yen seekor jer yang tinggal. Asalnya, Pok Yen ni ade empat beradik iaitu Pok Yen, Pok Tam, Tompok dan Putih.Tapi, biasalah anak kucing nih, umur diorang tak panjang. Ada yang mati sebab kurus sangat. Tak cukup susu. Asyik Pok Yen jer minum. Kesian adik die, Tompok dan Putih mati tak cukup susu. Yang si Pok Tam mati sebab kecacingan. Tak tau macam mane leh sakit kecacingan. Tapi, Pok Tam nih memang kurus dan kurang makan. Dia pun jarang minum susu ibu dia.

Akhirnya, tinggal Pok Yen. Senang-lenang duduk kat rumah. Siang tidur, malam pulak kacau orang tidur. Tak pun kacau cicak dekat tingkap dapur atau living room. 

Tuesday, February 26, 2013

::HEADACHE::

Assalamualaikum.

Rasa sekarang ni tak senang duduk kalau tak update blog. Addicted nak berblog katenyerr *ikut cara Jozan*. Kalau dulu malas bangat. Tak de idea lah…idea tetiba lesap lah time tengah update blog…kerja lagi…blablabla...!!! Macam-macam halang. Tetapi, lately ni, kalau tak bukak blog rasa lain macam jerr…hehehe *angau kut*  

Dua hari Suri cuti. Medical leave. Dua hari ni jugak lah tangan kite ni jadi mangsa suntikan. Sakit tau. Mase kena cucuk tu, memang dah tak pandang dah. Tengok arah lain. Huhu…

Hari Jumaat tu, memang saya sakit kepala. Tak tau kenapa. Ingatkan demam, tapi takde pulak panas sangat, tambahan pulak takde batuk-batuk atau selsema. Jadinya, ingatkan pening saja. Berlarutan lah sehingga hari Sabtu. Tidur pun masih rasa sakit kepala ni tau. Tapi tahan je lah, tak plan pun nak pergi klinik. Lagi satu segan dah dengan Dr. kat klinik panel tu asyik sakit dan MC aje.
Ahad tu, sakit lagi kepala ni. Dah la kena pergi kerja. Jadi, saya pun terus text dekat manager, cakap datang office lambat sikit. Mau pergi klinik dulu sebab tak sihat. Tapi petang jugaklah Suri pergi klinik. Tu pun klinik kerajaan. 1 Malaysia lagi tu. Ingatkan demam biasa-biasa je. Dah la hujan, parking kereta pulak tu jauh dari entrance. Terpaksalah redah jugak hujan tu.

Dah register bagai, tunggu giliran. Sebab case biasa je kann. Maknanye, jumpa medical assistant ajelah. Bila check punya check. Blood pressure rendah sangat. Katanya muka saya pucat, dia cuba picit kuku, pun pucat. Dia tanya sejuk ke, sebab mungkin sejuk sebab tu jadi pucat. Last, dia suggest buat blood testing.

So, kite pun terpaksalah follow die pergi buat blood test. Tunggu result.

Tup-tup, bile tengok result dari lab tu, HB kite rendah. Below range normal. Tiga komponen rendah daripada tahap normal; HB, MCV and MCH rendah. So, MA pun transfer kite kepada Doctor yang bertugas.

Apa jadi..

Nantilah kite cite. Kerana case Suri Suriyani ni terpaksa dibawa kepada rujukan Specialist. Huhu…
Malu kite sebab nangis masa Dr. tu investigate. Bukan sebab sedih, tetapi takut dan nerveous.  Lagi satu, Dr. sangat curious about the headache. 14 years mengalami sakit kepala since Suri di MRSM Balik Pulau. Ape case?

Dan tengah tunggu result blood test yang dibuat semalam (kali kedua), atas alasan kena fresh blood, maknanya darah tu diambil waktu pagi. So, result mungkin dapat awal bulan 4 nanti. Huh…lamenya.!!!

Allah tidak menguji kita, sekiranya Dia tahu kita tidak mampu dengan ujian-Nya. Kuatkan semangat!!!

Friday, February 22, 2013

::JUMAAT::

Assalamualaikum...

Salam Hari Jumaat!!!
Alhamdulillah. Masih dipanjangkan nyawa dan masih bertemu hari Jumaat nih. Hari Jumaat kan hari yang banyak keberkatannya

Penghulu segala hari. Marilah kita lakukan perkara-perkara sunat hari Jumaat:
  • Banyakkan membaca selawat ke atas Nabi Muhamad s.a.w. Pernah baginda s.a.w bersabda yang bermaksud, " perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat dan malam Jumaat. Sesiapa yang berselawat kepadaku satu kali maka Allah akan berselawat dan memberikan salam kepadanya sepuluh kali." (riwayat Baihaqi)
  • Membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat atau malam Jumaat. Abu Said meriwayatkan bahaawa rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “sesiapa yang membaca surah Kahfi pada hari Jumaat, maka ia akan diterangi oleh cahaya antara dua Jumaat.”( riwayat al-Nasa’i dan al-Baihaqi)
  • Potong kuku, gunting rambut dan misai dan sebagainya. Memakai  pakaian cantik dan wangi, bagi lelaki. Ingat potong kuku pun ikut sunah tau. Mulakan dari jari telunjuk tangan kiri ke jari kecik  kiri, sambung dari jari kecik kanan ke telunjuk kanan. Pastu ibu jari kanan terus ke ibu jari kiri. Siap. Dah dapat pahala.
  • Jangan lupa amalkan zikir harian Imam al-Ghazali. Hari Jumaat banyakkan baca Ya Allah 1,000 kali.
  • Sembahyang Jumaat. Lelaki saje yer. Perempuan jangan gatal-gatal nak join *tapi belajar P. Islam dulu, perempuan pun boleh solat Jumaat*. Pergi masjid awal-awal. Baca quran banyak-banyak. Nak dapat pahala lebih sikit, duduk dekat-dekat dengan imam. Jangan tidur sudah yer dengar Khutbah nanti. Hehehe
Banyak lagi sunah-sunah hari Jumaat yang kita digalakan amalkan. Cuma kita dapat tulis banyak ni jer. Sowiii...

Suri Suriyani tidak berapa nak sihat sangat hari ni. Bangun pagi tadi panas jer badan ni. Nak demam agaknya. Tapi paksa jugak bangun awal sebab Jumaat pun kite kerja tau. Malas nak pergi kerja. Huhuhu :(
Ni dekat office malas buat kerja. Update blog pulak. Maklumlah bos tak naik office lagi. Minggu depan bos kita dah balik Malaysia. Tak suka...tak suka. Cakap berbelit-belit. Maklumlah India mari. Mat toleh pon takde cakap velit-velit cam dia. Jangan tak sangka, saya adalah musuh dia di Malaysia nih. Kenapa, sebab dia tu cakap pandai, kerja tak buat, pastu sedap-sedap nak mengarah orang mane yang die suka. Poodahhh!!!*sakit hati haku*

Eh, sempat lagi hari Jumaat marah-marah and kutuk-kutuk bos sendiri. Takpe bos bukan pandai baca bahasa melayu pun. Maafkan saya bossss...!!!


Thursday, February 21, 2013

::GURU ATAU PENJAGA::

Assalamualaikum

"Guru-guru diingatkan jangan marah, denda, rotan atau mengambil tindakan disiplin jika murid tidak buat kerja sekolah atau tidak mahu belajar. Penjaga berhak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap guru jika berbuat demikain"



Jangan main-main tau. Sekarang ni ibu bapa boleh ambil tindakan undang-undang sekiranya cikgu denda, marah atau rotan anak mereka atas sebab tak buat kerja sekolah atau tak nak belajar. Amboi, besar kuasa ibubapa nih. Nak anak depa pandai atau dop nih. Naik lemak lah budak-budak nanti. Cikgu pukul sikit kena saman. Cikgu rotan sikit dah kena masuk jail. Kesian kau cikgu. Nasib cikgu zaman sekarang lah.

Kalau macam nih, ape guna profesion perguruan diwujudkan. Apa fungsi jawatan cikgu diadakan. Bukankah ia diwujukan atas kerana untuk mendidik anak-anak kita. Ibubapa zaman sekarang confirm-confirm dah tak sempat nak didik anak. Balik dari kerja pun belum tentu leh jenguk anak atau tak. Untung-untung, anak dah tidur. Jadi, bagaimana ibubapa ni ada masa untuk melihat pelajaran anak-anak dia.

Dulu ingat la zaman-zaman saya sekolah. Selalu kena ugut dengan parents kalau malas belajar, mak nak report dekat cikgu. Hah...betapa pentingnye peranan cikgu zaman tu. Cikgu yang marah kite weii...bukan mak kite. Cikgu nak pukul, pukul lah, jangan sampai mati sudah. Janji anak kite pandai. Ingat lagi, itu kate-kate mak ayah saya. Betapa diorang nih meletak harapan pada cikgu supaya mendidik anak-anak. Hendak nya anak-anak berjaya. Tak masuk uni. pun takpe, janji perangai elok, jadi orang budiman.

Dibandingkan zaman millenium nih, anak-anak dah banyak terdedah pada perkara-perkara negative. Kau bukak je internet tu, macam-macam kau dapat. Baik ada, tak baik berlambak-lambak. Pilih jer mane kau nak. Telefon bulih rakam macam-macam. Tengoklah, banyak mane kes sosial anak-anak zaman sekarang nih. Fenim-fenim. Tu lah fungsi cikgu, untuk pantau diorang. Activities siang anak-anak. Ibubapa confirm-confirm sibuk bekerja. Lainlah, ibu kita zaman dulu-dulu. Diorang tak keje, masih ade mase nak didik, tengok-tengokkan anak-anak.Kalau lah cikgu tak leh nak sentuh langsung, bertambah rosaklah. Tak ade sape leh tegur mane yang baik, mane yang tak baik. Mana yang boleh kite buat, mane yang tak bulih kite buat.

Nasiblah. Hendak buat macamana. Itu pilihan kita. Kalau kita mahu anak-anak kita berjaya, let it to cikgu to do their job, but in the same time, kite pun kena main peranan jugaklah sebagai parents. Jangan 100% let it to cikgu. Had cikgu hanya di sekolah, dan selebihnya milik ibubapa untuk melihat dan mendidik anak mereka sendiri. Kedua-duanya, saling bergantung, demi membina anak-anak yang cemerlang masa depannya.

 Pengalaman di sekolah adalah kenangan yang paling indah bagi saya. Banyak benda yang saya belajar, baik daripada guru-guru mahupun kawan-kawan. Dan, saya selalu teringin mahu kembali ke zaman sekolah. Kerana ia adalah sesuatu yang paling indah.





Saya sayang cikgu saya, saya sayang mak ayah saya dan saya sayang kawan-kawan saya.

Wassalam...\(^_^)/

::BRANDED::

Assalamualaikum.

Wahhh!!!Pagi-pagi dah start update blog. Kelass kau jah. Kau ade.Ade.Ade *guna nada si Ekal*. Tak de kann.Hihihi. Jadinye, nak dijadikan cerite pagi tadi dengar AM Crew kat radio Hot.fm tu. Haaa...amek kau tajuk die BRANDED. BRANDED okey.

Bak kate si Fafau tu, die tak pakai baju branded. Ha..tengok baju 5 pound je. Seluar 1 pound jer... Tapi kan nak highlight kat sini POUND okey...POUND. Kau ade? Tak de RM...RM nih...hihihi :) *bagi tenyum tikit*

Saya nih bukan lah orang yang pakai baju-baju branded. Kasut-kasut branded. Beg-beg branded. Kite biase-biase aje. Baju pun beli dekat pasar malam jer. Yer dopp!!!Hihihi :) 
Apa yang penting kite selasa dengan pakaian kite. Tak de serabut sangat. At least biarlah nampak kemas. Cantik dan bergaya. Tak gitu.

Beli baju tu takde lah sangat. Tapi, saya seorang yang obses terhadap heels. Tak kira, kalau lah saya dah terpikat dengan satu-satu design tu, mesti nak beli. Hah!!! time nih harga dah tak pandang dah. Janji dapat. Tapi, tak pernah lagi lah beli sampai beratus beribu. Terliur jugak nk merasa Jimmy Choo. Tapi terpaksa berangan di siang hari saja lah. Pakai kat kaki jerr pun, tak perlulah berhabis bagai. Yer dop?!!!Kannn...

Habaq kat hang, dah berbuih mak kite bebel kat kite tau. Ye lah, kasut je berkotak. Semak katenya, pakainye tidak. Beli je banyak pastu buat harta. Last-last, rosak macam tu jer...Huhuhu, jangan marah yer mak. Anak mu yang comel ini tak bersalah tapi nafsu yang bersalah..Hahahaha :)

Barang branded harga pun mesti mahalkan. Mana lah cheq mampu nak beli barang-barang mahal nih. Kalau nak beli barang yang branded pun kena tunggu SALE. Manelah tau kut-kut dapat 70-80% discount. Baru lah puas hati. Tu pun terpaksa berebut dengan orang lain. Sanggup wei beratur nak masuk Sogo. Janji dapat...Hehehe!!!...

Wednesday, February 20, 2013

::PINK::

Assalamualaikum.

Hey!!!
Cantik tak saya punye blog's background. PINK colour maa!!!Amacam? Okey tak?Eeamm...agak okey lah.Sikit.Sikit jer. Lagipun merah jambu is not my favaret colour. Tapi sebab dah boring dengan layout yang lama tu. Nak ubah mood sikit. Pink looks more girlish...Girlish ke gedikss.Ha...Ha...Ha... Lu pikiaq lah sendiri. Bak kata Nabil dalam loghat Kedoh. Boleh la kan.

Tapi,
Ade beberapa setting yang I try to change but tak menjadi. I dah terdelete I punye profile and no idea how to recover it back. Anyone can help me? Pleaseeee....!!!

By the way, that is not important. As long as I still can write and share my story here. That's good enough for me. And, I'm very grateful still have people want to read this blog. Thank you. Love U!!!

Okey, guys...
I just leave you with this song...
Justin Bieber in the house...Enjoy the song!!!

Tuesday, February 19, 2013

::ADIL::

Assalamualaikum.

Ini entry saya yang kedua. Bukan sambungan untuk entry SUARA KITA. Kali ini saya letak tajuk ADIL.
Kenapa ADIL. Maksud ADIL. Kalau ikutkan pada buku rujukan Pendidikan Islam Tingkatan 4 atau 5*random*, adil bermaksud meletakan sesuatu betul pada tempatnya. Kalau ikut mr. google*, adil bermaksud samarata. Fair and square bak kata mat toleh bulu ketiak kuning*mat saleh la tu*.

Tadi waktu lunch, biase lah kalau dah name perempuan makan pun sambil sembang. Jadinya, saya telah mengeluarkan suatu statement menyebabkan mereka tak setuju *mungkin?*

Apa saya kata?
Ayat saya lebih kurang macam ni,:
“Saya mintak maaf, jangan ambik hati saya nak cakap ni. Kita kalau jadi parents, bagi lah kasih sayang yang sama rata pada anak-anak”.

Mereka bukanlah tidak setuju tetapi kurang bersetuju dengan kata-kata itu. Ntah lah. Mungkin maksud yang ingin saya sampaikan tidak tersampai atau mungkin tersalah faham.

Kenapa saya berkata begini.

Saya bujang and memang tak ada pengalaman as a parent. Tetapi penyebab kenapa saya berkata begitu kerana, one of my office mate nih cakap:
Lebih kurang macam nih:
Si A, “ Beza anak yang minum susu ibu  dengan susu botol. Tengok macam A*xleh buh name sebenar* taat dan dengar cakap ibu. Kalau si E nih, lain sikit perangai.

Disambung pula,
Si B, “ Ehem…Q *name anak die, maaf xnak sebut*…mmg minum susu dada kejap je…pastu dah tak mau, nak minum susu botol gak. Itu yang perangai lain pelik sikit. Sebab tu gemuk. 

Bagi saya, memang tiada masalah tetapi apabila kita mula membanding anak-anak kita antara satu sama lain, tak mustahil suasana yang kita create itu akan mempengaruhi peribadi anak-anak kita.
Kenyataan saya*yang di atas tadi* dibalas,

“Sue, memang lah kena adil, tapi tak kan lah kalu kita beli satu permainan dekat si A  ni, kita pun kena beli jugak ke B. Susahlah macam nih. Beli satu, tapi berkongsilah.”
Oh…saya faham term of kongsi. But what I trying to say is the way we give kasih sayang to your kids. Bukan atas dasar material or giving of something. Apa yang cuba saya nyatakan adalah atas dasar perkataan atau ucapan kita pada mereka.

Let say:
“Abang long ni pandai lah, rajin belajar, dengar cakap. Adik nih pulak, belajar macam nih…malas. Tengok abang dah la rajin, pandai pulak”
Memang pada kita, apa yang kita cakap dah betul, tetapi ada tak kita fikir penerimaan anak-anak terhadap percakapan kita.

Cuba kita cakap macam nih,
"Abang long ni rajin, selalu tolong mama. Bila adik nak tolong mama, adik pun rajin tapi jarang tolong mama. Abang long nanti tolong adik belajar, sama-sama jadi pandai yer". *mungkin?*
Mungkin kita boleh cuba gunakan secara reverse psychology pada anak. Janganlah kita membandingkan anak-anak. Kita fikir dengan membeza-bezakan mereka, menyebabkan anak ini akan terus berusaha tetapi adakah kita fikir perasaan mereka apabila dia dibandingkan dengan abangnya. Oleh sebab itu, ada anak yang memberontak. Mereka akan fikir mak dan ayah sayang abang saja, mak kate saya tak pandai, mak kata saya malas dan sebagainya. Dan, secara automatiknya, anak itu membentuk peribadi yang negative. Walaupun dia berusaha untuk memenuhi kehendak hati ibu bapa tetapi nilai dalam dirinya mungkin sudah tidak ada. Sebab itu lah wujudnya anak yang suka melawan, bersikap tidak menghormati dan besar kepala.

Jadi,
Mungkin kita fikir kita dah lakukan yang terbaik untuk anak-anak kita. Tetapi, wahai parents, watch out your words. Anak-anak ada hati dan perasaan. Bila kita tersalah, padahnya kita yang menanggung dan akhirnya, apa akan jadi pada anak kita. Siapa yang rugi. Anak-anak adalah amanah Allah kepada kite.

Anak-anak itu memang kain putih. Kita lah yang mencorakkan mereka. Bagaimana?
ITU ADALAH PILIHAN KITA!!!


**Saya masih bujang dan ini pandangan saya, bercakap memang senang dan saya akui memang susah untuk melakukannya**

Last word,

Sentiasalah mendoakan kebahagian dan kesejahteraan ibubapa kita. Dan sama-samalah kita berusaha untuk menjadi anak yang soleh-solehah dan berusaha untuk membahagiakan ibubapa kita.

Wassalam,
senyum sokmo
.::sayamahujadianaksolehah::.

::SUARA KITA::

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua...
Alhamdulllah...pagi yang ceria...cerah dengan matahari yang memancar lembut tak panas tak redup...sungguh selesa...

Ha....
Kite nak share video nih:


Okey... Selamat menengok lah yer... Tetiba hilang idea nak tulis entry ni... Nanti saya sambung balik lah... hehehe...