Sunday, December 30, 2012

::BANJIR DI KEMAMAN::


Banjir....

Assalamualaikum…

Selamat pagi atau selamat tengahari…Hari Ahad macam ni, mesti ramai lagi yang tengah tidur-tidur ni…Harap dah bangun sembahyang subuh tadi…hehehe…

Okey...

Saya nak update sikit pasal banjir yang berlaku di Kemaman, beberapa hari yang lepas....
Maaf lah...lambat nak update... tak terfikir pun nak buat entry pasal banjir...hehehe...

Ni, saya letak serba sedikit gambar banjir yang sama mintak dari kawan satu opis...di kawasan berhampiran dengan rumah dia.





Huishhh...

Boleh tahan jugak banjirnya...Dekat rumah saya, dua jalan utama dah kena tutup dek air. Pagi tu nak pergi keje, lalu jalan yang biasa guna tu, dah limpah dengan air. Terpaksa lah patah balik. Ikut jalan lagi satu pun, air alur dah paras limpah...Takut tengok air yang banyak macam ni...Terpikir jugak, sebab pagi tu hujan lebat, risau kalu air dah penuh, petang nanti tak boleh balik rumah...huhu nak tidur mane...

Mak saya cakap, ni lah banjir paling teruk. Tak pernah lagi Bandar Chukai banjir macam nih...Bank-bank masuk air, pasaraya, secret recipe, office-office...teruk lah kena kemas balik...

Itu lah dugaan kan...Allah dah cuba ingatkan kita supaya jangan lakukan kerosakan di muka bumi nih...sedikit demi sedikit Dia dah tunjukkan dekat kite sume...supaya kita lebih beringat...

Friday, December 28, 2012

::JOM BERDOA::


Sembilan Petua daripada Rasulullah s.a.w. untuk mencapai doa mustajab 

1. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.”
 

2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: “Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya.
 

3. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.”
 

4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Aku dilarang membaca al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhan-Nya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.”
 

5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan.”
 

6. Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwuduk (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.”
 

7. Ata bin Abi Rabah berkata: “Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.”
 

8.Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: “Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: “Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.”
 

9. Hadis daripada Abu Hurairah: Rasulullah memperkatakan mengenai hari 
Jumaat. Lalu baginda bersabda: “Pada hari Jumaat itu ada suatu saat bila mana seorang Muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.” 

Wednesday, December 26, 2012

::DENDAM DAN BENCI::

Setiap permulaan perlu dimulai dengan Assalamualaikum…. 

Salam sejahtera buat semua 

Pernah tak rasa dendam dan benci dekat seseorang. 

Mesti semua orang pernah rasakan.

Ketika saya menulis entry kali ini, perasaan saya sangat sedih kerana saya mempunyai perasaan benci dan dendam terhadap seseorang. Seseorang yang perlu saya sayangi dan hormati. 

Saya tak suka perasaan negative ini tetapi ia mula terbit dari dalam diri ini sedikit demi sedikit. Adalah sangat berdosa sekiranya saya terus membiarkan perasaan ini merajai hati…Takutnya Ya Allah… 

Saya telah cuba untuk memadamkan api kebencian ini tetapi setiap butir bicara dan perlakuan orang itu terhadap saya hari demi hari telah memarakkan lagi kemarahan saya terhadapnya. Saya tidak tahu apa kesalahan saya sehinggakan saya dibeza-bezakan dengan orang lain. 

Walaupun sebanyak mana kebaikan yang telah kita lakukan ia tetap menjadi satu kesalahan dan saya tetap dihina serendah-rendahnya. Saya disalahkan. Hati mana tidak sakit kalau dilakukan begini bertahun-tahun. Jiwa mana yang tidak akan memberontak dan akhirnya menjadi dendam dan benci. 

Tetapi, 

Ingatlah… 

Tabahlah dengan ujian Allah dan berdoalah kepada-Nya supaya dikuatkan semangat untuk itu. 

Dendam dan benci itu tidak member apa-apa kebaikan pun. Malah ia akan merosakkan lagi jiwa ini. Maka, jagalah daging yang seketul ini. Didiklah ia dengan unsur-unsur baik. Jauhkan lah daripada perkara-perkara dan perasaan yang akan merosakkan ia. 

Jagalah hati ini Ya Allah. 
Bantulah untuk menghilangkan perasaan benci dan dendam ini. Biarlah ia terkubur begitu saja tanpa meninggalkan kesan buruk pada diri aku yang lemah ini.

Teruskan berbuat baik dan janganlah membuat kejahatan kepada sesiapa pun. Allah yang menilai dan kita tidak rugi apa-apa pun. 

InsyaAllah… 

Dunia ini neraka bagi orang beriman dan syurga bagi orang-orang yang lalai. Akhirat itu syurga bagi orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan neraka bagi orang-orang yang lalai…

Wednesday, November 21, 2012

:: AKU TIDAK LAYAK MENJADI PAKAR MOTIVASI::


Aku Ingin Berjaya Seperti Orang Lain
Assalamualaikum …

Entry yang kedua untuk ari nih…
Post di FB pagi tadi : “Apa yang cuba disampaikan tidak tersampai tetapi menjadi satu salah faham~Aku tidak layak menjadi pakar motivasi~
Ni sume gara-gara salah faham budak2 operation dengan ape yang aku cuba sampai kan…
Hasilnya, di kalangan mereka berasa hati dengan kata-kata itu…huhuhu…
Nampaknya, terpaksa lah aku ambil kelas berkomunikasi dengan betul dan berkesan…
Jadi,
Aku buat lah sikit research apa yang aku cuba bagitau pada mereka. Boleh rujuk pada item no 2.
Esok aku akan share artikel nih untuk mereka…Harap dapat lah menjadi pekerja yang bertanggungjawab pada diri sendiri yang penting…InsyaAllah!!!



Kita tidak perlu malu meniru bangsa lain, jikalau kita semak bersama point-point di bawah sebenarnya dalam diri bangsa sudah ada pada kita hanya pada sekarang ini tanpa kita sedari sedang tenggelam oleh keangkuhan dan dihanyutkan dengan budaya kebendaan. MALAHAN HAMPIR SEMUA AMALAN INI ADALAH AKHLAK YANG PERLU DI MILIKI OLEH ORANG ISLAM
Berikut 10 resepi maju yang patut kita contohi dari tingkahlaku orang Jepun, dan 10 point yang sudah hilang dari bangsa kita ini;

1. KERJA KERAS
Sudah menjadi rahsia umum bahawa bangsa Jepun adalah pekerja yang rajin. Secara purata jam kerja pegawai di Jepun adalah 2450 jam/tahun, sangat tinggi dibandingkan dengan Amerika (1957 jam/tahun), Britain (1911 jam/tahun), Jerman (1870 jam/tahun), dan Perancis (1680 jam/tahun). Seorang pekerja di Jepun dapat menghasilkan sebuah kereta dalam masa 9 hari, sedangkan pekerja di negara lain memerlukan 47 hari untuk membuat kereta yang bernilai sama. Seorang pekerja Jepun boleh dikatakan boleh melakukan pekerjaan yang biasanya dikerjakan oleh 5-6 orang. Pulang cepat adalah sesuatu yang boleh dikatakan “agak memalukan” di Jepun, dan menandakan bahawa pegawai tersebut termasuk “yang tidak diperlukan” oleh perniagaan. Di kampus, professor juga biasa pulang malam (secara tepat pagi), membuat mahasiswa tidak mahu pulang cepat. Fenomena Karoshi (mati kerana kerja keras) mungkin hanya ada di Jepun. Sebagian besar orang lama Jepun menyebutkan bahawa dengan kerja keras inilah sebenarnya kebangkitan dan kemakmuran Jepun boleh tercapai.

2. MALU
Malu adalah budaya sopan dan turun temurun bangsa Jepun. Harakiri (bunuh diri dengan menusukkan pisau ke perut) menjadi ritual sejak era samurai, iaitu ketika mereka kalah dalam pertempuran. Masuk ke dunia moden, wacananya sedikit berubah ke fenomena “mengundurkan diri” bagi para pejabat (menteri, politikus, dsb) yang terlibat masalah rasuah atau merasa gagal menjalankan tugasnya. Kesan negatifnya mungkin adalah pelajar yang kadang-kala membunuh diri, kerana keputusan peperiksaan yang buruk atau tidak naik kelas. Kerana malu jugalah, orang Jepun lebih suka beratur daripada memotong barisan semasa beratur. Mereka secara automatik membentuk barisan dalam setiap keadaan yang diperlukan seperti pembelian ticket, masuk ke stadium untuk menonton bolasepak, menaiki bas, bahkan untuk menggunakan tandas awam. Mereka beratur rapi menunggu giliran. Mereka malu terhadap orang sekeliling apabila mereka melanggar peraturan ataupun norma yang sudah menjadi amalan umum.


3. HIDUP BERJIMAT
Orang Jepun memiliki semangat hidup berjimat dalam keseharian. Sikap anti konsumerisme berlebihan ini nampak dalam berbagai bidang kehidupan. Kebanyakan orang Jepun ramai belanja di supermarket pada sekitar jam 19:30. Ini kerana sudah menjadi perkara yang biasa bahawa supermarket di Jepun akan memotong harga sampai separuh pada waktu sekitar setengah jam sebelum tutup. Seperti diketahui bahawa Supermarket di Jepun rata-rata tutup pada pukul 20:00. Contoh lain adalah para suri rumah rela menaiki basikal menuju ke kedai sayur agak jauh dari rumah, hanya kerana lebih murah 20 atau 30 yen. Banyak keluarga Jepun yang tidak memiliki kereta, bukan kerana tidak mampu, tapi kerana lebih berjimat menggunakan bas. Ruangan pemanas di rumah Jepun pun menggunakan minyak tanah yang berbau, padahal sudah cukup dengan Aircond yang ada mode dingin dan panas. Alasannya ternyata satu, minyak tanah lebih murah daripada elektrik. Professor Jepun juga terbiasa menaiki basikal tua ke kampus, bersaing dengan mahasiswa-mahasiswanya.


4. SETIA
Setia membuat sistem karier di sebuah perniagaan berjalan dengan rapi. Sedikit berbeda dengan sistem di Amerika dan Eropa, sangat jarang orang Jepun yang bertukar-tukar kerja. Mereka biasanya bertahan di satu atau dua perusahaan sampai pencen. Ini mungkin implikasi dari Industri di Jepun yang kebanyakan hanya mahu menerima fresh graduate, yang kemudian mereka latih dan didik sendiri sesuai dengan bidang (core business) perusahaan. Bandar Hofu mungkin sebuah contoh yang nyata. Hofu dulunya adalah bandar industri yang ketinggalan dengan penduduk yang terlalu padat. Kesetiaan penduduk untuk tetap bertahan (tidak pergi ke luar bandar) dan punya komitmen bersama untuk bekerja keras siang dan malam akhirnya mengubah Hofu menjadi bandar yang maju dan moden. Bahkan pada masa sekarang menjadi bandar industri terbaik dengan pengeluaran kendaraan mencapai 160,000 setahun.


5. INOVASI
Jepun bukan bangsa pembuatan, tapi orang Jepun mempunyai kelebihan dalam mengubah penemuan orang lain dan kemudian memasarkannya dalam bentuk yang diminati oleh masyarakat. Menarik membaca kisah Akio Morita yang mengembangkan Sony Walkman. Cassete Tape tidak ditemukan oleh Sony, patennya dimiliki oleh perniagaan Phillip Electronics. Tapi yang berhasil mengembangkan dan mengubah model portable sebagai sebuah produk yang meletup selama puluhan tahun adalah Akio Morita, founder dan CEO Sony pada masa itu. Sampai tahun 1995, tercatat lebih dari 300 model walkman lahir dan jumlah total produksi mencapai 150 juta produk. Teknik kendaraan roda empat juga bukan diciptakan orang Jepun, patennya dimiliki orang Amerika. Tapi ternyata Jepun dengan inovasinya dapat mengembangkan industri kendaraan yang lebih cepat dan murah. Kereta yang dihasilkan juga relatif lebih murah, ringan, mudah dipandu, mudah dibaiki dan lebih jimat bahan bakar. Perusahaan Matsushita Electric yang dulu terkenal dengan sebutan “maneshita” (peniru) punya legenda sendiri dengan mesin pembuat rotinya. Inovasi dan idea dari seorang engineernya bernama Ikuko Tanaka yang berinisiatif untuk meniru teknik pembuatan roti dari cheef di Osaka International Hotel, menghasilkan karya mesin pembuat roti (home bakery) berjenama Matsushita yang kemudian semakin terkenal.


6. PANTANG MENYERAH
Sejarah membuktikan bahawa Jepun termasuk bangsa yang tahan banting dan pantang menyerah. Puluhan tahun dibawah kerajaan Tokugawa yang menutup semua akses ke luar negeri, Jepun sangat tertinggal dalam teknologi. Ketika pemulihan Meiji (meiji ishin) datang, bangsa Jepun cepat beradaptasi dan menjadi fast-learner. Kemiskinan sumber daya alam juga tidak membuat Jepun menyerah. Tidak hanya menjadi pengimport minyak,bijih besi dan kayu, bahkan 85% sumber tenaga Jepun berasal dari negara lain.
Rentetan bencana terjadi di tahun 1945, dari peristiwa bom atom di Hiroshima dan Nagasaki, disusul dengan kekalahan Jepun dalam perang, dan ditambahi dengan adanya gempa bumi besar di Tokyo. Ternyata Jepun tidak habis. Dalam beberapa tahun berikutnya Jepun sudah berhasil membangun industri automotif dan bahkan juga keretapi laju (shinkansen) . Mungkin cukup menakjubkan bagaimana Matsushita Konosuke yang perniagaannya hancur dan hampir tersingkir dari perniagaan peralatan elektronik di tahun 1945 masih mampu merangkak, bermula dari kosong untuk membangun industri sehingga menjadi empayar ampuh terkini. Akio Morita juga awalnya menjadi bahan ketawa orang ketika menawarkan produk Cassete Tapenya yang kecil ke berbagai negara lain. Tapi akhirnya menjadi legenda dengan dengan Sony Walkmannya. Yang Cukup unik bahawa ilmu dan teori dimana orang harus belajar dari kegagalan dibuat formula di Jepun dengan nama shippaigaku (ilmu kegagalan).


7. BUDAYA BACA
Jangan terperanjat kalau anda datang ke Jepun dan masuk ke densha (kereta elektrik), sebahagian besar penumpangnya baik anak-anak maupun dewasa sedang membaca buku atau surat khabar. Tidak peduli duduk atau berdiri, ramai yang memanfaatkan waktu di densha untuk membaca. Ramai penerbit yang mula membuat komik manga untuk mengisi di kurikulum sekolah. Pelajaran Sejarah, Biologi, Bahasa, dsb disajikan dengan menarik yang membuat minat baca masyarakat semakin tinggi. Budaya membaca orang Jepun juga didukung oleh kecepatan dalam proses penerjemahan buku-buku asing (Bahasa Inggeris, Perancis, Jerman, dsb).


8. KERJASAMA
Budaya di Jepun tidak terlalu membuat kerja yang terlalu bersifat individualistik.
Termasuk dalam menghasilkan pekerjaan, biasanya dengan hasil kerja berkumpulan tersebut. Fenomena ini tidak hanya di dunia kerja, keadaan kampus juga seperti itu, mengerjakan tugas assignment biasanya juga dalam bentuk berkumpulan. Kerja dalam kumpulan mungkin salah satu kekuatan terbesar orang Jepun. Ada pepatah yang mengatakan bahawa “Seorang professor Jepun akan kalah dengan seorang professor Amerika, tetapi 10 orang professor Amerika tidak akan dapat mengalahkan 10 orang professor Jepun yang berkumpulan”. Mesyuarat atau muafakat atau sering disebut dengan “rin-gi” adalah ritual dalam kumpulan. Keputusan strategi harus dibincangkan dalam “rin-gi”.


9. BERDIKARI
Sejak usia kecil, anak-anak dilatih untuk berdikari.Di Jepun setiap kanak-kanak dilatih untuk membawa perlengkapan sendiri, dan bertanggung jawab terhadap barang miliknya sendiri. Semasa di kolej hampir sebagian besar tidak meminta belanja daripada ibu bapa mereka. Mereka membuat kerja part time untuk belanja sekolah dan kehidupan sehari-hari. Kalaupun kehabisan wang, mereka “meminjam” wang kepada ibu bapa mereka yang nantinya mereka memulangkan di bulan berikutnya.


10. JAGA TRADISI
Perkembangan teknologi dan ekonomi, tidak membuat bangsa Jepun kehilangan tradisi dan budayanya. Budaya perempuan yang sudah menikah untuk tidak bekerja masih ada dan hidup sampai sekarang. Budaya minta maaf masih menjadi budaya orang Jepang.Sehingga zaman sekarang orang Jepun relatif menghindari berkata “tidak” untuk apabila mendapat tawaran dari orang lain. Pertanian merupakan tradisi dan aset penting di Jepun. Persaingan keras kerana adanya beras Thailand dan Amerika yang murah, tidak menyurutkan langkah pemerintah Jepang untuk melindungi para petaninya.

Mungkin seperti di atas 10 resepi berjaya yang dapat dirangkumkan. Bangsa Melayu mempunyai hampir semua resepi orang Jepun diatas, hanya mungkin kita belum mengasahnya dengan baik.


Kita yakin ada faktor “kesilapan teknik” yang membuatkan kita agak ketinggalan dalam teknologi dan ekonomi. Mari kita bersama mencari solusi untuk pelbagai masalah dewasa ini. Kita juga harus tetap mahu belajar dan menerima kebaikan dari siapapun, yang baik kita ikut tapi yang buruk kita hindari.

::SKIP BEAT vs CHOI SIWON::

Mabuk Super Junior!!!

Salamualaikum....Hai!!!

Baru je lepas abis audit API Q1 baru-baru nih...hahaha letih sangat selepas hampir dua bulan bertungkus lumus untuk semua documentation and filing system... Nak handle staff2 lagi supaya mengikut system yang telah dibentuk bukanlah sesuatu yang mudah...*diorang nih bukan nak dengar cakap kite*...ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri... Boss aku pulak...lain pulak perangai nye...keje yang sepatutnye die kena siapkan duk suruh org lain buat...bagi pulak pada orang yang tidak sepatutnya...kelakar betul lah...last sekali aku jugak yang kena settle kan...where is your leadership bro, how you want to handle us if your attitude like this...so embrassed!!! What ever...past is past...API Audit done already...we got the NCs... Okey, Back to our main title... Skip beat!!! versus Choi Siwon....haaaa....I love him...I love the character in the series....sweet mehh...
Hensem kan....tp saya lagi suka satu poster yang ada
dalam cerite skip beat!!1 tu...mmg style giloss!!


Disebabkan aku baru kenal this actor and baru tau die ni one of the member of Super Junior... Secara automatik, sejak dua menjak nih aku dah jatuh cinta dengan band Super Junior nih... Dulu aku selalu kutuk2 member yang suka benor ngan K-Pop nih...tapi okey lah sikit daripada dok addicted ngan Gangnam Style tu...ntah pape jer... Anyway, aku memang hard core Korean, Taiwanese and Japanese series dari muda2. Ambik ko...sume cite aku download tau...Tapi bukan lah hard core to K-pop but now I change...I sangat suke ngan Super Junior...lambat sikit dari orang lain....hahaha*xpenting pom*




Ape-ape pom, buat masa nih aku dah ade dua faveret korean male actor which is Mr. Lee Jun Ki and Mr. Choi Siwon...

Ni lah Mr. Lee Jun Ki with his heroin in the series of Arang and Magistrate.

Tuesday, November 20, 2012

::TELEFON OH TELEFON::


Perkara Yang Kita Tak Tahu Tentang Handphone

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN

- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI

- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI

- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI

- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06#dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.

Monday, November 12, 2012

4th Anniversary~Ratu Sulaman~

::ANNIVERSARY::

Assalamualaikum...

Heiii...haiii...Selamat petang....

Tak sangkakan dah empat tahun blog ini dicreate*xtau ayat yang sesuai* hehehe...
tarikh keramat nye 04th November 2008....


firework...blingblingbling!!!!


Tapikan...

Dah lame tak update blog....
Sebenarnya...ade macam2 nak tulis...tapi *BUSY*....hahaha
agak busy lah....




Sekarang...
dah free skit...
Tapi still masih tak sempat naik update blog...*Malas lah tu*
hehehe...

Banyak bende nak cerita and share...tapi xtau macam mane nak cerita...
ermmm...

Life.... Sekarang sangat boring... Tak de ramai kawan....sume dah ade life family masing...
So, diorang busy menguruskan rumah tangga dan anak2...

Jealous..
Half-half...
Tak de lah jeles sangat pom....
cume terasa jugak lah....
hidup tiada pasangan...
hehehe....

Teruskan...
Teruskan hidup seperti biasa...

Dan...

Selamat Ulang Tahun Ke-4...
www.ratu-sulaman.blogspot.com

Wednesday, June 13, 2012

::RESIGN::

Assalamualaikum

Aku nak resign...Membuak-buak perasaan nak resign...surat resignation dah ade...just bagi je kat bos...huhuhu...
Tapi...x boleh resign coz nnt xde kje...pastu sape nak bayar kereta ku itu...huhu...
Nape nk berenti kje...
Kje xbes ker...
Tu lah..dlu masa kje di opis lama nk resign...nk kje sni...len kali check betul...pro n contra klu nk resign...
benefit kje macam mne...skop kje macam mane...jgn dok pandang gaji je...
walopon gji kat sni leh tahan...tp ko sendiri ade problem nk manage kje dan enviromnt...
and, definately aku personnally xpuas hati dan xbangga dengan kje ku sekarang...perfomance sgt teruk...xnmpk pom ape contribution aku pd kje aku...
asyik buat kje luar dari bidang kje...xleh focus...
baik kje tempat lama...sekurang2 nye aku puas hati dgn kje dan hasil yg aku dapat...cume gji je kecik...
Tu lah...len kali bersyukur dengan ape yang ade...jangan terlalu cepat membuat keputusan...ape yang aku dpt, nnt lambat laun akan memusnah kan aku sendiri...
YaAllah, lindungilah aku dari itu semua...dan tunjukilah aku apa yang terbaik untuk aku...

Tuesday, March 13, 2012

::CINTA::

cinta....

Aku tidak pernah putus cinta kerana cintaku di langit.
Terima kasih Allah kerana KAU mencintai aku dan aku sangat memdambakan cinta dari-Mu.

Wednesday, February 29, 2012

::BISIKAN CINTA PERTAMA::

Bisikan Cinta Pertama

Cinta itu berbisik
Menggamit setia sebuah kasih abadi
Bertaut dalam sudut hati

Yang jauhnya sukar aku jangkau
Aku terpesona dengan ciptaan Ilahi
Sebentar aku hilang dalam lamunan
Tersentak aku hiba
Terkilan rasa dihati
Saat tersedar aku dilamun
Keindahan bisikan cinta

Adakah dosa bagiku Ya Allah?
Aku dibuai pesona wajahnya
Terdetik kesal saat khilaf
Membuka mata
Namun gelora jiwa ini terus membadai
Membawa helaian cinta
Yang aku sendiri tidak memahami kebenarannya

Ya Allah
Andai cinta ini anugerahmu
Andai cinta ini bisikan darimu
Andai cinta ini milikku
Peliharalah hati ku dan hatinya
Agar cinta ini bersemi
Di atas landasan Perjuangan islam

Ya Allah
Aku redha mencinta
Dan dicintai
Jika ini ketentuan Ilahi
Akan ku simpan bisik hati ini
Sehingga harinya terpatri
Dua jiwa bersemi

- Artikel iluvislam.com

Sunday, February 19, 2012

::HUJAN::

~Hujan Yang Sejuk~

Pagi ini hujan. Hujan rahmat kate orang…salah satu doa yang dimakbul adalah doa semasa hujan turun. Tapi kenapa aku merunggut, hujan hari ini. Baju basah kena hujan…lagi-lagi pakai baju kurung…kain basah…aduh…kotor nanti nak sembahyang…sungguh berfikir complicated…kan nanti nak sembahyang cabut lah kain tu…sungguh tidak selesa…istigfar…aku ni sungguh tidak bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan…Kalau hujan turun, kadang kala merunggut…tidak selalu, cuma bile terasa tidak selesa….siapa tak suka akan hujan…sejuk…boleh tidur lena…begitu juga bila angin bertiup…damai sungguh…tapi bila angin bertiup kencang…merunggut…seksi dan tak selasa bila berbaju kurung…Nampak segala susuk tubuh…aduh, aku suka merunggut dengan kejadian yang Allah jadikan….astagfirullah al adzzim…bertaubat…Ya Allah, ku mohon dijauhkan daripada pemikiran yang jahil ini…jauhkan hati ini daripada gangguan syaitan yang direjam…nauzubillah iminasyaitonnirrajim…

Hujan yang sejuk
Hujan yang damai
Kurniaan yang tidak terhingga
Mampu menyuburkan tumbuhan
Memberi rezeki sekian alam
Umat manusia dan pokok-pokor menyubur.

Hujan yang sejuk
Titis-titis itu sungguh menyenangkan hati
Mata sayu memandang
Betapa indah ciptaan Allah
Begitu besar anugerah ini
Subhanaallah…

Hujan yang sejuk
Membawa bersama angin,
Tiupan yang lembut itu meresap ke dalam jiwa
Sejuk terasa hati ini
Seperti ada sesuatu

Dan,
Kadang kala tiupan kasar mengusarkan hati
Apa yang bakal berlaku
Baik kah atau buruk kah
Sungguh hati ini bermonolog,
Ada tenang dan juga ada takut

Sungguh,
Sungguh aku bersyukur dengan kurniaan ini
Menjadikan aku lebih mengenal Pencipta-ku
Ingin sekali pergi kepada-Nya
Ingin menjadi kekasih-Nya,
Ingin sekali menjadi Pencinta-Nya
Mampukah…
Ya, Ya, Ya…
Aku mampu…
Kerana Dia,
Sentiasa memberi peluang

Nurkilan ketika hati sedang rindu pada-Nya

Sunday, February 12, 2012

::Rindu Rasulullah s.a.w::


~CINTA HATI INI~

Hati ini terasa sangat rindu pada baginda Rasulullah s.a.w. Jiiwa ini merintih. Perasaan rindu yang teramat. Hingga menggugurkan jernih-jernih mutiara mata. Aku amat ingin nerjumpa denganmu Ya Rasulullah s.a.w.
Ya Allah,pelihara lah agama ku. Lindungilah hatiku ini daripada syirik.
Ya Allah, ikhlaskan lah CINTAKU pada-Mu dan juga KEKASIHMU, MUHAMMAD s.a.w.

Friday, January 27, 2012

::Update With Nothing::


Love Quote:

"If you have love, you don't need anything else. If you don't have it, it doesn't matter much what else you have"

by: James M. Barrie