Tuesday, December 16, 2014

::SESAL SEPARUH NYAWA::

Assalamualaikum

Tapi sulitku teruskan, engkau jauh ke hadapan, aku tabah berjalan sembunyikan harapan, mana harusku hamparkan rindu, tiada kesudahan, sesal biar separuh nyawa, takkan hilang, separuh sayangmu di hati, separuh lagi kau bawa pergi, tiada arah jodoh kita, Tuhan tentukannya!!!


bestkan lagu nih...
dah lekat lagu ni dekat mulut. asyik nak nyanyi jer, melodi dia tu terngiang-ngiang di kepala nih. mantopp alyah ni. suara dah la sedap, lagu pun menjadi. tak puas dengar tau.
hopefully, lagu ni akan menang di AJL nanti... :)

jom sambung karok!!!

wassalam
senyum sokmo
::rinduseparuhnyawa::

Saturday, December 13, 2014

::M&M OATS COOKIES::

Assalamualaikum

Dah lama tak share resepikan. semalam cik suri plan nak buat m&m oat cookies. dah siap beli semua bahan-bahan die. tut-tup balik rumah mak cik suri dah habiskan separuh margerin yang ade dalam peti. sedihnye sampai nak menangis. yelah kite dah plan siap-siapkan. sebenarnye butter tu dah lame duk dalam peti dan macam tak ade sesape yang sudi nak guna. tu yang cik suri plan nak baking alang-alang dari biar bende tu rosak. 

dah lah tengahhari yang terik semalam cik suri jalan banyak tempat mencari bahan-bahan yang terlupa nak beli, so bile kehilangan marjerin secara misteri ini betul-betul merosakkan mood nak baking. panas-panas hati, terus masuk bilik nak tidur di kala tok khatib tengah membaca khutbah jumaat. tetapi, semangat kerajinan nak buat jugak cookies nih tak boleh dihalang, cik suri bangkit buat jugak separuh adunan dengan menggunakan separuh marjerin yang berbaki.... hehehe :)

resepi membuat m&m oat cookies!!!! 
(sila baca dengan nada doraemon sedang mengeluarkan alatan dari poketnye)

100g gula castor
100g gula perang
115g butter
1 biji telur gred A
120g peanut butter 
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
120g mini m&m
120g chocolate chips
250g oats

cara membuatnya:

mula-mula satukan gula castor, gula perang dan marjerin dalam bekas. pukul sehingga menjadi creamy. kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan kacau secara perlahan-lahan sehingga adunan sebati.

kemudian, masukkan peanut butter, garam, baking soda dan kacau perlahan sehingga adunan kelihatan sebati, creamy dan menyelerakan.

campurkan mini m&m, chocolate chips, dan oats. gaul rata dan sebati. scoop kan satu sudu kecil dan susun sebaris-sebaris di atas dulang pembakar.

sementara itu panaskan oven dengan suhu 160 celcius selama beberapa minit.

masukkan dulang dan bakar cookies dengan suhu 160 celcius tadi selama 10 - 15 minit mengikut kesesuaian oven. pandailah adjust takut nanti terbakar pulak cookies.

dan...siap!!!

bile dah makan memang tak boleh nak berhenti. sayangnya adunan cik suri separuh jer, boleh dapat sikit jer, tak sampai lime puluh. 

ingat!!! scoop kecil-kecil sebabnye cookies tu akan mengembang jadi gemok bile dibakar.

gambar mane...gambar mane?
oppss...sorry tak ade gambarlah. cik suri tak snap gambar pom. nanti cik suri cuba buat lagi dan letak gambar kat sini yer!!!


daaa....jangan lupa cuba yer...!!! :)


wassalam
senyumsokmo
::bilaciksurimasukdapur:: 

Thursday, September 11, 2014

::7 PLACES FOR ME::

Assalamualaikum

Hai...hai...hai semua. wah!!! lame betui tak update blog kan. sibuk dengan persiapan hari raya lah. kemudian kerja office yang melambak tapi malas nak siapkan. jadinya, kena marah dengan bos.
macam-macam lagi alasan yang pokok pangkalnya cik suri yang pemalas. hihihi :)

korang mesti pernah set dekat otak tempat-tempat yang korang teramat teringin melawat. cik suri pun dah letak angan-angan dalam otak. banyak tempat yang teringin sangat pergi. dapat melihat tempat orang pasti seronok kan. dapat melihat keindahan alam dan suasana yang segar damai tu lah yang paling cik suri suka. 

cik suri ada tujuh tempat yang mesti, akan, kena, perlu, ape-ape pun cik suri kena lawat jugak. bak kata orang ini adalh tempat impian cik suri nak pergi. sampai termimpi-mimpi. katenye lah...

no. satu :
kundasang, sabah



kenapa kundasang yer. cik suri pernah tengok dekat tv, view kundasang sangat segar dan hijau. lagi-lagi kalau kite lihat dari bukit. cantik pemandangannye. kundasang ibarat macam cameron highland jugak. sejuk, damai, tumbuhan segar, hijau dan suasana kampung. tapi cik suri tak berapa jelas sangat ape yang menarik di kundasang. hehehehe


no. dua :
kota mekah mukarramah



bagi cik suri, ini adalah tempat yang wajib atau kena bagi setiap umat islam untuk pergi. wajib tu tak lah sebab dalam rukun islam ada kata menunaikan haji bagi yang berkemampuan. jadi, bagi orang yang mempunyai kemampuan baik dari segi kewangan, kesihatan, kelapangan patutlah pergi. berdoa di depan kaabah memohon kesejahteraan dunia dan akhirat. tempat di mana doa kita dimakbulkan, inshaaAllah.
waallahu a'lam.

no. tiga :
hallasan mountain, jejudo island, korea





ape yang menarik di jejudo island, korea.  selain melawat hallasan national park dan mendaki hallasan mountain yang merupakan bekasan shield valcano. yang pastinya valcano hill ni dah tak aktif dengan kata lain sudah mati. hallasan mountain juga telah diiktirafkan sebagai salah satu world herritage sites by UNESCO Biosphere Reserve pada December 2002. di Malaysia, kita ada tapat Geopark di Langkawi yang juga telah mendapat pengiktirafan dari UNESCO. bangga seyh...sebab dulu langkawi geopark salah satu projeck cik suri bersama prof. madya dr. shafeea leman , prof. ibrahim komoo dan team dari lestari, ukm dan ftsm, ukm.

selain mendaki hallasan mountain, kita juga berpeluang untuk melihat lava tubes di manjang cave. hallasan mountain juga menyediakan tapak perkhemahan untuk sesapa yang suka berkhemah macam cik suri. bestnya kalau dapat buat benda ni semua. lamah dah tak beraktiviti lasak.

jeju teddy bear museum yang terkenal di kepulauan jeju. seronok juga kalau dapat melawat museum teddy yang begitu banyak teddy bear dengan pelbagai gaya. mesti cute kannnn...

cultural, beautiful scenery of beaches, korean food (yang ni kena cari yang halal). jeju island mempunyai pusat perkembangan islam yang mewakili negara korea ini. so, no worries untuk mendapatkan makanan yang halal.

no. empat :
ottoman turkey




no. lima :
paris, france






no. enam :
kyoto, jepun






no. tujuh :
australia

adelaide, melbourne, perth, sydney, brisbane dan macam-macam lagi.
cik suri pula, australia termasuk dalam list tempat yang  cik suri mahu lawati. teringin sangat melihat dengan dekat kangaroo dan kaola. mesti cute kan. jom pergi ke kangaroo island. mesti banyak kangaroo yang melompat ke sana ke mari kan. pandangan pantai yang cantik, mempunyai alam semulajadi yang dipelihara. mungkin negara ini mempunyai sistem perancangan permodenan tanpa merosakan alam sekitar.





hahaha...last sekali dah takde mood dan malas nak tulis panjang-panjang dah. actually, ni draft dah lame duk dalam list post yang tak sempat nak update. asyik terpending jer sebab tak cukup masa. tetiba banyak pulak kerja nak kena siap kan. semalam baru jer habis audit dari baker hughes. 

so, sebelum balik rumah, curi masa sikit update kan blog. baru lah kurang sikit sesawang spider di blog cik suri nih!!! okey, daaaa...


wassalam
senyumsokmo
::projectbesarciksuridoadoakanlah::

Friday, July 25, 2014

::RAMADAN JANGAN PERGI::

Assalamualaikum

Hari ini sudah masuk hari ke-26 kita semua berpuasa. dan, malam tadi malam ke-27. Lailatul Qadar ke?!!! tiada siapa yang mengetahuinya. kita sebagai umat Islam disarankan untuk mempertingkatkan amal ibadat pada kesepuluh malam terakhir ramadan. bagaimana kita semua, masih berjayakah?!!! cik suri tertewas jugak malam tadi. dalam hati berdoa agar dapat meneruskan berpuasa hingga ke hujung Ramadan, tetapi kena redha atas hadiah daripada Sang Pencipta. sudah fitrah penciptaan kaum hawa, diberi keistimewaan.

kerana itu, tidak dapatlah beribadah terawih dan mengejar malam Lailatu Qadar. jangan sedih, kita masih lagi boleh beribadat walaupun bukan dengan cara bersembahyang sahaja. kita masih lagi boleh berzikir, mendengar bacaan al-Quran dan banyak lagi.

ini beberapa tips yang cik suri dapati daripada beberapa bahan bacaan. kaum hawa, jangan risau, kita masih boleh beribadat walaupun berada dalam keadaan tidak suci.

redha dengan ketentuan Allah :)

ramadhan tahun ini mengajar cik suri tentang redha. cik suri belajar untuk redha, alhamdulillah dapat sikit-sikit. terima setiap kejadian atau insidenatau kritikan atau cemuhan dengan hati terbuka. anggaplah setiap apa yang terjadi adalah ujian daripada allah untuk menguji kita. alhamdulillah bersyukur. begitu juga tatkala cik suri menyedari cik suri tidak dapat menunaikan solat maghrib malam tadi. terus terkeluar dari mulut, alaaa, dah tak boleh puasa...malam ni malam ke-27, tak boleh terawih. rancangan untuk bersolat malam terganggu, al-Quran dah masuk juzuk ke-27. sikit jer lagi. tapi, itu ujian Allah untuk cik suri. kita kena redha. cik suri nak sangat jumpa lailatu qadar but kena ingat Allah selalu sebut "kun fayakun", yakni maksunya "jadi, maka jadilah". alhamdulillah, cik suri tersedar. redha itu penting. ada ganjaran pahala untuk orang yang redha, in shaa Allah!!!

bangun malam di sepuluh malam terakhir ramadan
pada malam 10 terakhir ramadan ibadat terbaik ialah solat sunat. tapi bila dah bendera mrah jepun ni, memang tak boleh lah nak bersolat. jadi, kita ganti dengan cara :

- membaca atau mendengar bacaan ayat al-quran tanpa memegang naskah al-quran
- bertadabbur ayat-ayat al-quran dengan membaca tafsir al-quran, memahami maksud melalui ayat-ayat
- dzikrullah dengan mengingati Allah,  melalui hati, lidah dan perbuatan.
antara zikirnya :
~ SubhanAllah - maha suci Allah
~ Alhamdulillah - segala puji bagi Allah
~ Allahu Akbar - Allah maha besar
~ La Ilaha illah Allah - tiada tuhan selain Allah
~ SubhanAllahi wabihamdih, SubhanAllahil 'Adzim - maha suci Allah dengan segala pujian kepada-Ny, maha suci Allah yang maha Agung
~ La hawla  wa la quwwqta illa billah - tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah
dan pelbagai zikir2 yang lain
- ucapan istighfar memohon keampunan dari Allah
~ Astaghfirullah al 'adzim  
- berdoa memohon hajat untuk kebaikan di dunia dan di akhirat. Berdoa juga adalah ibadat :)

doa malam Lailatul Qadar :


dan, banyak lagi ibadat yang boleh kita lakukan. tetapkan hati kepada Allah, ikhlaskan hati kepada Allah, Allah Maha Pengampun, in shaa Allah :)


In Shaa Allah, rakan-rakan perempuan jangan risau, mula-mula cik suri jugak risau, selepas membaca serba sedikit, hati dah lega. kita masih boleh lagi beribadah di malam 10 terakhir ramadan walaupun berada dalam haid. 

hujung kata, cik suri ucapkan selamat hari raya aidil firi, maaf zahir dan batin. hati-hati bila memandu. ingatlah family yang tersayang.

wassalam
senyum sokmo :)

::selamatharirayaciksurijatuhhatipadazillfaezrul::

Sunday, June 8, 2014

::AYAM MASAK KUNYIT::

Assalamualaikum

First time cik suri update blog menggunakan phone. lepas je install apps blogger on the go. yeay!!! mula hari ini, semuanye dihujung jari anda. 

seronok duduk lepak di rumah, kena pulak harini cuti. Bangun awal pagi niat nak pergi hantar sunan (keretaku) service tayar. Tup-tup kedai tutup pulak walhal haritu boss die suruh datang awal- awal pagi. haisshh...macam mane nih, bile driving je terasa tak selesa dan tak selamat, ade pulak kedengaran bunyi bising yang mengganggu konsentrasi pemanduanku. chewahh, macam iklan minyak shell pulak.

untuk beberapa hari ini cik suri kena masak sendiri. maklumlah, emak cik suri tiada di rumah kerana menghantar adik cik suri mendaftar di iium, gombak. mula hari ini cik suri kena masak. so planning cik suri nak masak ayam masak kunyit. resepi paling simple tetapi mengambl masa agak lama bagi tukang masak amatur macam cik suri.

resepinya,

1- Ayam beberapa ketul
2- serbuk kunyit
3- serbuk kari daging ayam 
4- bawang merah 2 ketul
5- bawang putih 3 ketul
6- bawang besar 1 ketul
7- gula dan garam
8- kicap lemak manis
9- sos tiram
10- lada hidup -dipotong wedges
11- cili api 
12- tomato
13- kacang panjang

mula-mula, cik suri perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit garam. perap beberapa ketika. kemudian, agak-agak perapan dah sebati, cik suri goreng ayam tu sehingga agak-agak ranggup dan angkat.

langkah kedua, 
tumiskan cili padi, bawang merah, bawang putih yang telah ditumbuk ala-ala manja (jangan lumat sangat) menggunakan 5 sudu besar lebihan minyak goreng ayam tadi. tumis sampai naik bau.

kemudian, masukkan sos tiram, kicap, gula dan garam sesedap rasa. campakan bawang besar, lada hidup, cili api yang dipotong kecil-kecil, tomato dan kacang panjang. gaul-gaulkan biar sebati. 
akhir sekali, masukkan ayam goreng tadi, gaul dan campurkan sedikit air nak kasi berkuah tapi hasil masakan cik suri tiada kuah sebab dah kering. jadi kena make sure api tak pasang besar sangat... ala-ala jer.

dah siap dan sedap dimakan dengan nasi yang tengah panas-panas dan telur dadar.

note: tiada gambar hiasan, cik suri malas nak amik sebab terlalu lapar dan terus ngappp...

note lagi: make sure semua ingredient kena ade, jangan jadi macam cik suri, tengah-tengah masak terpaksa keluar pergi kedai cari kacang panjang. nasib baik kedai dari rumah lima minit jer naik motosikal.

wassalam dan senyum sokmo
::ciksurisukamasakkek::

Friday, June 6, 2014

::RUMPUT::

Assalamualaikum


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :
Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu : Oh, awak nak tahu ke? Emmm... baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye... mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
Pelajar : Baiklah... apa yang saya harus buat?
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang paling cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada mulanya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. Kecualilah jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.
Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala.
Sedarlah wahai insan, kasih sayang Allah itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.

Sekian, cerita ini cik suri copy and paste dari mane-mane ntah tiga-empat tahun yang lepas. cik suri pun dah tak ingat dari web mane. ambillah pengajaran dari cerita ini. buat diri cik suri sendiri.

wassalam dan senyum sokmo
::loveisanopendoor::

Thursday, May 29, 2014

::_ _ _ _ _::

Assalamualaikum

Esok genaplah cik suri berusia 29 tahun, dan esok adalah hari terakhir cik suri mempunyai angka dua pada umur cik suri. berasa sangat gelisah kerana umur semakin meningkat tetapi cik suri masih belum mencapai target kehidupan cik suri. memandang ke hadapan mencari sinar masa depan. bagaimanakah kehidupan cik suri di hadapan. 

sungguh. cik suri takut memikirkan masa depan cik suri. di kala tangan ini masih menaip di dalam hati berdebar. bercampur gaul pelbagai rasa. takut. gementar. motivasi. demotivasi. dalam diri seperti ada dialog-dialog memujuk hati. merangsang minda. memberi semangat dan ade yang cuba memudar semangat. aduhhh...

cik suri masih belum mengecapi kejayaan yang cik suri impikan. memiliki sebuah kehidupan yang bahagia. mahu mempunyai kerjaya seperti kawan-kawan lain. bergaji besar yang mampu menguruskan kehidupan sendiri tanpa bergantung harap pada keluarga lagi. memiliki rumah dan dapur sendiri untuk kepuasan diri sendiri. 

cik suri ingin menjadi anak yang tabah, sabar dan taat pada kedua ibubapa cik suri. menjaga mereka, berbakti kepada mereka dan menyenangkan kehidupan mereka. melawan diri ini daripada melakukan kekasaran kepada keduanya, dan terus menjaga hati mereka.

memiliki keluarga juga satu impian cik suri. menjadi ibu pada anak-anak yang comel. tetapi apakan daya, jodoh itu di tangan tuhan. siapa kita untuk menentukan. walaupun cik suri agak terasa hati apabila ada yang bertanya dan berkata sinis. itu bukan kuasa cik suri. siapa saja memiliki keinginan untuk berkeluarga tetapi itu semua diluar kemampuan kita. berdoa adalah jalan yang terbaik. agaknya lelaki takut dengan cik suri sebab cik suri garang kut. padahal cik suri biasa-biasa saja.

mejadi hamba yang taat pada pencipta. hala tuju terakhir bagi setiap manusia. jalan kita adalah menuju kepada penciptanya. mengasihi kekasihnya. semoga iman cik suri selalu dipelihara oleh ALLAH swt. syahadah yang kuucap akan dijaga. Allahu akbar, peliharalah hati hambamu ini.


wassalam dan senyum sokmo :)
::selamatulangtahunsayangkusuriyani::

Wednesday, May 21, 2014

::TRAINING LAGI::

Assalamualaikum

Annyeonghaseyo...haiii...tetiba terkeluar bahasa korea pulak but i likeee. cik suri bukan di korea sekarang ni tau tetapi cik suri berada di guesthouse di singapura. 

this time bertraining api 9th edition. sangat boring sebab tak de kawan yang sekepala. dah masuk hari keempat cik suri di singapura ini sejak sampai ke sini hari ahad lepas. tak pergi kemana-mana pun. housemate pulak jenis yang pasif. tak mahu keluar jalan-jalan and takes some photos sebagai kenangan.


actually, cik suri tingggal bersama barbara from china and seorang lagi dari thailand, som. barbara ni kuat shopping dan dia datang singapura seminggu lebih awal dari cik suri. then, she is very shopahollic. semua benda die beli. pantang nampak perkataan sales, mesti die terus meluru masuk ke kedai tu dan bershopping. wahhh....banyak betul duit die.


second day cik suri pergi ke tampiness mall, nak cari makan lah konon. ya allah susahnye nak jumpa tempat jual makanan halal. walhal first day datang sini, kak rosnah our staff in singapura telah bawak cik suri ke tampiness dan tunjuk tempat nak makan, tapi cik suri lupa. jadi terpaksa bungkus mcd dan bawak makan ke food court yang satu pun tak ada jual halal food. naik loya tekak ni tetapi terpaksa cover sebab dua orang ahjuma ni mau makan mee yang ada pork.   


salah satu makan yang wajib kena ada. buat alas perut time-time lapar. no choice. mula-mula ragu-ragu jugak dengan instant noodle nih. tetiba ternampak tanda halal, pantas je ntangan terus grab 2 cup for standby.

belum sempat nak pergi beli souvenir untuk family and friends. sedihnya. nak pergi jalan-jalan sorang-sorang terasa takut pulak. takut sesat dan masa yang free hanya waktu malam saja. pening kepala duk pikir sebab belum sempat cenderamata.


gambar di atas cik suri nak tunjuk beg cik suri yang rosak. sebabnya servis firefly yang sangat teruk. masa cik suri berada departure lobby, cik suri nampak diorang duk sedap je campak beg kite ni ke dalam perut kapal terbang tu. so, inilah hasilnya. geram je dalam hati nih. nasib baik beg ni murah jer and dah lame  beli dekat langkawi dulu-dulu. nampaknye kena beli beg baru lah ni.


ini kali pertama cik suri naik kapal terbang. katanye firefly tambang murah, tetapi kena jugak dalam rm 650 pergi balik. murahlah kan. kalau naik akirasia or mas sah-sah mahu kena dekat seribu hengget kan. first time naik flight, sorang-sorang. ingatkan rasalah berdebar ke nerves ke takut ke. tetapi tek rase ape-ape pun. tetapi bila dah sampai cecah awan, boleh terpikir kapat terbang meletup. apalah. terpengaruh dengan cerite matleh.


berada di dalam awan. wahh...teringat akan penciptanya. sungguh agung dan besar sungguh ciptaan-Nya. cantiknya. tiada kata-kata yang mampu diucapkan. hanya ingatan kepada sang pencipta. sungguh agung. sungguh bijaksana. segalanya adalah miliknya.

today, having lunch together. our account manager cooked soup for us. dua hari lepas die very intented to do cooking for us. he asked kak rosnah to accompany him to buy halal  meat/beef. then, last night he went out again to buy the pan, knife some sort of cooking stuff. kesian, but he cook very well.


perut sudah kenyang, hati pun jadi senang...hahaha :)


gambar tukang masak, mr. jay at the back. he good in cooking but need to think twice if he offfer to cook because he is non-muslim. for this time i eat because all the ingredient was bought buy kak rosnah.

wassalam
senyum sokmo :)

Tuesday, May 6, 2014

::BENGANG::

Assalamualaikum

Salam tengahari. tetiba bos masuk office pulak waktu-waktu lunch macam ni. tak suka lah. tak leh nak rileks sikit. apa-apa sajelah.

cik suri benganglah dengan perangai manusia ni. agak-agaklah kalau nak bercakap ker bergurau ker. kalau kite bergurau kasar dengan die pandai pulak nak marah. ingat ko punyai gurau orang tak terasa hati ker. pikir-pikirlah. orang pun same lah macam kau. kalau kau pandai terasa hati, aku pun pandai terasa hati. aku pun manusia bukannye alien. 

kadang-kadang manusia sekeliling ni hanya tau diri sendiri saje. itu name nye penting diri. mahu diri die saje dihargai dan orang disekeliling sesuka hati je mahu diperlakukan macam mane. selfish.selfish.selfish. 

cik suri dah lama tahan diri. suka atau tak suka, kena layan jugak. terasa diri ini hipokrit but i have to be hipokrit. now, i will not care what they say about me. move on.move on. move on. it time to move on sue.

tak tahu mana silapnya. tak tahu mane kurangnya. selama ni dah cuba be nice to all people around me. try to not hurting them. but, why they still do not understand me. bercakap sesuka hati. lidah manusia memang tidak bertulang. mengeluarkan kata-kata ibarat menghunus pedang yang menghiris hati. terluka but now i will not care about it anymore. i don't care. i don't care. i don't care. because it hurting me too much.

sabar is the best solution. tapi sampai tahap mana cik suri mampu bersabar. cik suri bukanlah seorang yang penyabar. walaupun selama ini bertahan hati dengan kerenah manusia. bertabahlah cik suri. ini lah namenye dunia. pelbagai manusia, pelbagai ragam. 

wassalam dan senyum sokmo
.::hatiyangterluka::.

Thursday, April 24, 2014

::BILA NAK SAKSI::

Assalamualaikum

Terngiang-ngiang lagi kata-kata DJ dekat radio HotFM pagi tadi. rasa macam menerima satu das tembakkan di kepala. seperti terkena batang hidung sendiri.

"dalam hati benci, tapi diam-diam rindu"

tak nak ulas panjang-panjang pasal nih. biar ia menjadi rahsia dalam hati. apa-apa pun, lagu ni untuk korang

"bila nak saksi, kau bukan lagi penakut"




lirik dia....menarik :)

Wajahmu kerap kumimpi
Wajahmu sering kupuja
Buatku terasa sepi

Kala ku bukakan mata
Kau masih belumpun kupunya
Rinduku masih kau tak peka

Cintamu kerap kumimpi
Cintamu sering kudamba
Buatku terasa sedih

Kala ku bukakan mata
Kau masih belumpun kudakap
Rinduku masih kau tak singkap

Bila nak saksi kau datang terkulai?
Bila nak saksi kau datang membelai?
Bila nak saksi cintaku sampai?

Dirimu kerap ku mimpi
Dirimu sering ku khayal
Aku angan-angankan kau dapat bersama
Nyatakan cinta yang terpendam
Membina istana tersergam

Bila nak saksi kau datang terkulai?
Bila nak saksi kau datang membelai?
Bila nak saksi cintaku sampai?

Kau masih belumpun kupunya
Rinduku masih kau tak peka

Bila nak saksi kau datang terkulai?
Bila nak saksi kau datang membelai?
Bila nak saksi cintaku sampai?
Bila nak saksi cintamu kugapai?

Dirimu kerap ku mimpi
Dirimu sering ku khayal
Aku angan-angankan

wassalam
senyum sokmo
.::nowordtosay::.

Sunday, April 20, 2014

::COLOURS OF LIFE::

Assalamualaikum

Life so many colours. Colours that you like and colours the most you dislike. This is the life. Accept it and taste your life, makes it fun and meaningful. Appreciate it. Appreciate peoples around you. Your life will be beautiful likes rainbow.



Wassalam
senyum sokmo
.::ilovesgreen::.

Thursday, April 17, 2014

::USTAZ::

Assalamualaikum

Mengucap dan beristigfar cik suri melayari internet semalam dan juga hari ni. cerita tentang teguran wardina.  terhadap ustaz kesayangan semua orang termasuk cik suri, Ustaz Don Daniyal. cik suri tak salahkan wardina, mungkin sis wardina terpengaruh dengan video edit yang dilakukan oleh seseorang itu. cik suri tidak jelas mengenai video itu, cik suri tak mahu ambil pusing kerana berdiam lebih baik jika kita tidak arif tentang sesuatu itu. biarlah ustaz don daniyal menjelaskan nya sendiri.

cik suri sangat mengkagumi kekredibilitian ustaz don nih. antara lain ustaz faveret cik suri, ustaz harun din, ustaz syed hisyam, ustaz badlishah, dan beberapa lagi yang cik suri tak tahu nama, tetapi selalu mendengar ceramahnye di tv.

tetapi, untuk ustaz don, memang cabaran baginya sebagai seorang ustaz muda yang sedang berusaha untuk mengajak kita menuju ke jalan amar maaruf dan menjauhi nahi munkar. mendengar dan menghadiri majlis ilmu ustaz don adalah sesuatu yang sangat cik suri suka. mengenali ustaz don, telah membawa cik suri lebih bersemangat mengumpul ilmu agama dan mengukuhkan jiwa islam di dalam diri cik suri. setiap majlis ustaz don, telah membuatkan cik suri memegang al-Quran di tangan, sama-sama membuat rujukan. memahami setiap maksud ayat dan memahami apa yang diterangkan oleh ustaz. Alhamdulillah..ustaz sangat membantu cik suri.

dan,
hari ini, kita dihidangkan dengan pelbagai fitnah yang ingin menjatuhkan ustaz don, oleh seseorang yang sudah beberapa kali cuba membuat menfitnah terhadap ustaz-ustaz yang lain. berdiam dirikah kita dengan golongan yang cuba untuk memecah belahkan umat Islam di negara kita ini. Allahu Akbar...Ya Allah, peliharalah kami daripada fitnah-fitnah manusia yang menzalimi diri mereka sendiri ini. bukalah pintu hatinya untuk kembali ke jalan yang benar. bukakanlah hati untuk berhenti daripada melakukan perkara yang nyata merugikan dirinya sendiri.

buat ustaz don daniyal, cik suri bersama rakan-rakan islam yang lain sentiasa menyokong ustaz. teruskan memberi ingatan kepada kami tentang ajaran islam, seperti yang telah diwasiatkan oleh nabi kita, Muhamad s.a.w berlandaskan al-Quran dan as-sunnah. teruskan memberi semangat kepada kami tentang asal usul galur keturunan bangsa melayu islam nusantara. kita adalah bangsa melayu islam yang pintar seperti yang ustaz ceritakan. kami tak mahu jadi umat islam yang lupa tentang asal keturunan kita. setiap kali mendengar intipati ceramah ustaz, setiap kali itu juga air mata ku menitis. terutama apabila ustaz menceritakan tentang sirah nabi Muhamad s.a.w dan para sahabat. seronok mendengar sehinggakan ingin berada di zaman itu.

ustaz telah membuka mata saya tentang sesuatu. terima kasih :)

Wassalam
dan, senyum sokmo :)

Tuesday, April 15, 2014

::AYAT MANIS::

Assalamualaikum

Dulu-dulukan, subject yang paling tak suka dalam class adalah subject bahasa which is bahasa melayu atau pun english. dua-dua cik suri tak minat. sebab kite kena bercakaplah, berdialoglah, membaca dengan kuatlah, berintonasilah dan membina ayat. cik suri tidak mempunyai kemahiran dalam komunikasi sebab kelemahan dalam berbahasa. memang cik suri failed. huhuhu...malunye lagi-lagi bile tidak mahir menggunakan bahasa melayu dengan betul dan teratur. cik suri hanya pandai berloghat terengganu saja...

ayat manis...
okey yang ni korang tak payah belajar dari sesiape pun. memang semua orang mahir pasal ayat manis lagi-lagi bagi pihak lelaki. diorang memang hebat dalam menyusun ayat manis.

kenapa cik suri nak cite pasal ayat manis nih yer...
lelaki memang tak boleh dipisahkan dengan ayat-ayat manis diorang. sweet talker is always man. haritu cik suri borak-borak dengan mak cik suri. kami cerite pasal mulut manis lelaki. ayat manis lelaki bujang akan kalah dengan ayat manis lelaki dah kahwin. mak pun cakap macam tu. lelaki dah kahwin memang terror mengayat. so, beware girls outthere. lelaki dah kahwin ayat diorang memang power. walaupun hanya bermodal satu word, ia mampu buat anda tidak dapat tidur malam. sangat berbeza dengan ayat manis lelaki bujang. u still can avoid it but not for married man. bahaya siottt...

this is happen to cik suri. nasib baik sempat sedar. kalau tidak abis lah...jadi hanez suraya terus. bahaya tau uolls.

kalau lelaki bujang dia mengayat we still boleh buat tak tau. walaupun he call you sayang ke, sweetheart or whatever, that words still not into your heart. you masih boleh pikir this guy just playing around with you. saja nak usik-usik. sometimes, kite akan sentiasa menganggap single man hanya bergurau with his words eventho he is mean with his word. huhu...

but different with married man, with just one word like, stay cute, you look sweet, gadis melayu terakhir will make you can't sleep the whole night. think about it. seriously, this happen to all girls. and to me too...

ape-ape pun, berhati-hati dalam berkawan dengan sesiapa pun. selalunya hati perempuan mudah terpesona dan terpikat. kadang-kadang, sukar untuk membezakan lelaki bujang dengan yang dah kahwin. kadang-kadang lelaki bujang nampak macam dah kahwin, dan lelaki dah kahwin nampak macam bujang...

tetapi, ingatan untuk diri cik suri sendiri...kite adalah perempuan, dan janganlah kite menyakiti hati perempuan yang lain...

wassalam
senyum sokmo
.:imhappybeasinglegirl:.

Saturday, April 5, 2014

::AUDIT DAN ZUMBA::

Assalamualaikum

Tengah-tengah malam sempat lagi nak mengupdatekan blog cik suri ni. bulan march adalah bulan yang agak sibuk bagi cik suri. terpaksa hadapi dua external audit daripada Baker Hughes dan Halliburton. bulan yang memenatkan. terpaksa kerja lebih masa untuk memastikan segala document tersedia dan dikemaskini walaupun yang nyata cik suri bukanlah pekerja yang baik. tetapi cik suri cuba untuk memastikan semua teratur dan sediaada untuk audit.

Ditambah pula dengan kesibukan cik suri membusybodykan diri untuk mendapat update2 terkini tentang MH370 dan juga spekulasi2 dan kontroversi yang ada di laman2 sosial...kesibukan sampingan. dan yang nyata, masih belum ade khabar yang menggembirakan kite semua... teruskan berdoa untuk mh370. InshaALLAH...

Sedikit tips untuk persediaan ketika anda diaudit.
1- Get ready dengan semua document. pastikan anda tahu di mana anda simpan document, file no., control no, di rak mane, dan sebagainya.
2- Jangan gelabah, relax sahaja. pastikan anda memberi apa sahaja dlocument yang diminta oleh auditor. jangan tunjukkan file kepada auditor. seboleh2nya hanya bagi copy sahaja, yang diminta sahaja.
3- Bear in mind, auditor tak makan orang. diorang datang untuk mengaudit, dan bukan untuk mencari kesilapan. setiap auditor memang dilatih untuk membetulkan apa sahaja kekurangan di dalam sesuatu organisasi. tak semua company adalah perfect. so, kena ingat, setiap kesilapan adalah untuk diperbetulkan bukan untuk saling menyalahi.
4- Mengetahui setiap bidang tugas masing-masing. fahami setiap kerja dan proses rutin setiap individu itu sendiri. bersedia dengan segala pertanyaan yang akan diajukan oleh auditor. kena ingat, komitmen kita pada kerja adalah sangat membantu kite.
5- Bersikap jujur. jangan cuba menyembunyikan kekurangan. berterus terang adalah langkah terbaik kerana audit bukan untuk mencari kesilapan tetapi untuk memperbetulkan kesilapan. menerima Ncs adalah satu cara untuk kita meningkatkan prestasi kite. jawablah dengan fakta bukan auta.
6- Auditor adalah tetamu yang bertandang ke rumah kita (office). jadi sambutlah mereka dengan baik dan elakkan daripada rasa tertekan dan tegang. sentiasa berikan mereka tanggapan yang positif tentang kita dan jangan lupa selalu senyum.

Jadi, cik suri telah selesai dengan dua external audit dan berasa sangat lega. cik suri tak berasa kisah sangat pasal keputusan audit itu. apa yang penting, i've learned something from the auditors. cik suri sangat suka bile ada audit. hahahaha :)

Cik suri dah boleh enjoy.
dan, korang pernah dengar tak pasal zumba. macam menarik jer kan. haritu cik suri ada menonton zumba di youtube bersama rakan2. zumba ni ala-ala macam kite bersenam aerobik jugak. rasa macam excited pulak nak berzumba. petang tu, terus ke kedai sport membeli kasut sukan. alasan untuk berzumba.

Berzumba bagus untuk kita meregangkan badan. lagi-lagi lepas penat seharian bekerja. so, cik suri dah make a promise dengan office mate to join her to kelas berzumba. tak sabar...

Korang boleh tonton video ni. cam best jer diorang menari. macam nih boleh kurus dan ramping pinggang. jom kite try reramai...

dan, lagi...

okey....!!!

Wassalam,
senyum sokmo
:.excitednakberzumba.:

Monday, March 10, 2014

::8 MARCH 2014::

Assalamualaikum

First of all, condolences to Malaysian Airline System (MAS) di atas kehilangan pesawat MH370 dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing. Kehilangan yang menjadi misteri dan kerisauan di hati setiap ahli keluarga penumpang yang terlibat.

Sudah memasuki hari yang ketiga kehilangan, yang mana pesawat tersebut mula terputus hubungan semenjak jam 2 pagi pada 8 March 2014. Let us together pray that MH370 safely back to Malaysia without any kecederaan atau bencana.

This incident really test our patience level and pleased with Allah. All of this is His test for us, to show that He is really love us and want us to rely on Him, back to Him. Indeed Allah knows best and everything is beyond the limit of our pengetahuan. May every family member persevere with this ujian and willing to accept any consequences. Keep praying to Allah and never stop performing Solat Hajat. Ask for His guidance.




Dan,

One more story Cik Suri like to tell is about majlis pernikahan Shamsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang dengan kehendak Allah swt.

Congratulation on the wedding and hopefully got blessed and  redha from ALLAH s.w.t. Semoga perkahwinan ini kekal hingga ke jannah. Semoga pasangan ini dapat membantu satu sama lain dalam mendidik hati dan sentiasa istiqamah.

Cik Suri suka tengok Puteri Sarah dan Shamsul Yusof ni. Kedua-duanya mempunyai sejarah silam dan kedua-duanya memilih untuk kembali menunaikan tuntutan ALLAH s.w.t dan agama Islam.

Alhamdullilah. Pray for them. In shaa Allah :)




Dua peristiwa yang berbeza pada hari yang sama, 8 March 2014. Kedua-duanya, menuntut kepada kita agar sentiasa meletakkan ALLAH swt di tempat teratas di hati kita.

Wassalam,
dan, senyum sokmo :)
:.bilepulakturnsaya.:

Wednesday, February 26, 2014

::SESAWANG::

Assalamualaikum

Bersawang blog saya ini. Dah nak hujung bulan February 2014 but baru ada satu post pada January. Semangat dah hilang berkobar ke. Adeh...!!! Cik Suri tak sempat nak update blog. Banyak story to tell but not enough time to blogging. Busy with my work and task...(ye ker!!!).
And, before I leave, enjoy this song from my best favorite boyband.



Have a nice day...
Wassalam and senyum sokmo :)

Wednesday, January 1, 2014

::2014 RESCUE::

Assalamualaikum

tahun baru 2014. nak kena ucapkan selamat tahun baru ke tak ni. cik suri tak sambut tahun baru. semalam pun tidur awal, dan memang dah beberapa tahun kebelakangan ni tak sambut tahun baru. bagi cik suri sudah tidak ada apa yang perlu disambut untuk tahun baru. mungkin semasa cik suri masih berada di universiti, sambutan tahun baru satu kemestian, cuma sambut dalam ukm jer lah. tengok diorang tembak mercun. time tu memang gediklah. terlebih excitedlah, perangai macam bebudak tetapi still have fun. but now, dah tak layan benda-benda tu semua, i am old enough but still cry baby. yang ni memang tak mampu nak ubah walaupun tiap-tiap tahun menjadi azam untuk tidak menangis. am i terlalu sensitive?maybe...

jadi,

tahun baru, life should be change to be better than yesterday. i mean better than last year. walhal baru beberapa jam melangkah ke tahun 2014 ni.

untuk tahun baru ini, cik suri mahu memulakan kehidupan yang lebih bahagia. cik suri mahu menjadi seorang yang lebih terbuka dan lembut hati. mahu berkorban untuk diri sendiri pula. tiba masanya untuk cik suri memikirkan hak diri sendiri. memulakan sesuatu yang tertangguh. merendahkan ego yang selalu dipertahankan. lebih terbuka untuk menerima pendapat orang sekeliling. dan, menambah dan memperbaiki kelemahan dalam bab-bab agama. time to change. to be someone better.

sudah tiba masanya...

semoga semua urusan yang cik suri rancangan untuk tahun 2014 ini dipermudahkan oleh Allah s.w.t.

cik suri boleh ::berdiridikakisendiri::


iklan google yang buat cik suri gelak sorang-sorang dari semalam. kelakar, cute dan macam comel jer...macam comel jer *yang ni penyakit orang giler*

sebelum tu, korang layan lah lagu ni :)



She thinks she’s all alone
And all her hopes are gone
And so I wrote this song
So she can move along.

But things were bad
She was in despair
Her things were bad
And you were never there

But things were bad
She came up for air
She said a little prayer, she found herself

Chorus:
Yeah, she’s got light in her face
She don’t need no rescue and she’s okay.
Yeah, she’s got life in her veins
She don’t need no rescue and she’s okay.
No SOS me then rescue when she’s finally there
No SOS me then rescue when she’s finally there, yeah
She’s got a life in her veins,
She don’t need no rescue and she’s okay

She looks into the sky
And all her tears are dry
She kissed her fears goodbye
She’s gonna be alright.

But things were bad
It was beyond in repair
She was scared, she couldn’t handle it.
The things were bad, but now she’s glad
Can’t you tell, she’s walking on air?

Chorus:
Yeah, she’s got light in her face
She don’t need no rescue and she’s okay.
Yeah, she’s got life in her veins
She don’t need no rescue and she’s okay.
No SOS needed no rescue when she’s finally there
No SOS needed no rescue when she’s finally there, yeah
She’s got life in her veins,
She don’t need no rescue and she’s okay

That girl is you yeah and that girl is me
That girl is strong girl and don’t let you see
That girl is you yeah and that girl is me
That girl is strong girl and don’t let you see

[Chorus:]

semoga tahun 2014 akan memberi kebahagiaan kepada cik suri. cik suri tidak berniat untuk melukakan hati sesiapa pun. maaf andai ada yang terluka. i am innocent (tetiba laks)

akhir kata,

ujian itu Allah datangkan kerana Dia sayangkan kite semua. Redha lah dengan ujian-Nya kerana mereka yang sabar itu tergolong dikalangan orang-orang yang beriman.

Jagalah sembahyang kerana sembahyang itu tiang agama, kukuhkanlah ia agar tidak runtuh. ikhlaskanlah hati dalam beribadat dan semoga Allah sentiasa menjaga hati kite dan dijauhkan daripada sifat-sifat buruk, mazmumah.

Wassalam
Senyum Sokmo :)
::timetothinkaboutmyself::