Monday, November 24, 2008

terkeZut dalam terkeJut...pengajaran untuk AKU..

Astagfirullah al-azim...mengucaplah banyak2..semoga dosa2 yang tak kita sedari terhapus juga...Allah menguji kita dengan pelbagai ujian sebab dia nk suruh kite sedar yang kita makin jauh daripada die..so, apa yang perlu kita lakukan kembalilah kepada-Nya..kadang ade kejahatan yang kite lakukan tanpa sedar dan Allah membalasnye secara cash..sebenarya Allah sayangkan kita, sebab tu die tak nak kite leka..
kejadian yang menimpa aku adalah ujian Allah sbb die sayangkan setiap makhluk ciptaan-Nya

Thank you Allah..

Rentetan Kejadian:

Hari/Tarikh: Ahad, Nov 23, 2008

dekat2 jam 9 pagi:
dah siap2 dah..tp lina tak bangun dr tidur lg..so, aku pom buat sarapan and makan sorang2..ct pom bangun and die tanye aku kuar tak arini..aku cakap kuar kut sbb dah janji ngan lina nk g MPH and nk tengok movie..aku kejutkan lina dr tido tp ble aku jenguk balik kt bilik, die masih lena dibuai mimpi...isk3..sbb lina tak bangun lg aku pom on laptop and tengok cite anime "Prince of Tennis"..saje jer nk abiskan citu yang episode die beratus2 tu..tp aku bru tgk episode 27..hehe..

dekat2 jam 10:
lina tak bangun lg..mase ni bru aku kejutkan die betul..die bgun juga akhirnya..ct dah lesap dah, kuar ngan awie pegi pwtc tengok pameran..aku masih dgn cite anime sambil tu tunggu lina siap..walhal aku pom tak bersiap lg..kemudian huda laks bangun..die ckp nk kuar ngan adam tp tak confirm lg..aku pom ajak lah kuar ngan aku skali..alang2 klu tak jadi jumpa adam leh lepak ngan aku skali..tetiba aku terpikir malas pulak nk tgk movie..tp tak bitau lina lg..hehe..
lepak2 sementara bersiap..layan anime lg..tggu ank2 daraku tu siap..


jam 12 lebih skit:
kuar dari umah..pegi ke komuter ukm..huda park kete kat parking ukm..pastu dia pulak nk isi perut pulak..makan jap dkt kedai mkn kat komuter tu..aku dah tak larat nk mkn, so aku order air feverat aku, horlick ais..lyn diorg ni mkn and bla..bla..bla..
lepas mkn, berkejaran ke komuter..semangat nk g mid la katekan..
lebih kurang jam 1:
dah ade di mid..aku rase lah sbb tak perasan jam kul berape mse tu..takder arah tuju sbb tak plan betul2..so, tempat 1st kiorg masuk jusco..tgk pakaian baby..ade sale..comel2 laks tu..blah dr ctu, time ni lina ckp nk kuarkan duit..so, mencari lah atm yg sedia ade dlm jusco tu..tp transaksi xleh dibuat sbb atm tu tak terima kad dr bank lain..so,mencari atm bank yg lina guna tu, tp tak jumpe juga..last skali kiorg lepak lah kat mph..tempat feverat aku..seronok tgk buku2 yg banyak nih..bestnye mph ni sbb kite dibenarkan membaca di sni..hehe..free..

lebih kurang jam 3:
lame tak lame kat mph, ktorg pom gerak pergi ke jusco semula, di bhgn perabot, bhgn dapur..ntah ape ntah..jalan2 kat ctu..mase tu lina terus pegi ke surau, aku ngan huda masih merayau tgk2 barang..mse tu aku dah amek 2 buah buku cerita untuk haikal and perfume nk letak kat bilik aku..jalan2, jumpe lina die dah siap solat..aku ngan huda belom..so, aku pom bg barang yang aku nk beli tu suh lina pegang jap..nnt siap solat aku bayar..so, gerak masuk ke surau jusco tu..hehe dah lewat dah..

jam 345:
kat surau jusco...amek wuduk and siap2 nk solat..hbag aku ngan huda letak kat rak telekung tu..tetiba huda cakap,"tak leh harap ni letak handbag kat cni,baik amek". die pom angkat handbag die tu..dengar huda ckp cam tu, aku pom amek handbag aku and letak depan sejadan and terus solat...
lepas jer so, aku gerak ke belakang and lepak kat ctu sbb nk tggu waktu asar..huda pom same..

lebih kurang jam4:
"jam kul berapa skang huda",aku tanye huda..,"dah kul 4",die tunjuk jam kat hset die tu pd aku, dalam kul 4.02ptg..aku pom kuarkan hset aku and jam kat hset aku kul 4.07 petang..kat sebelah aku ni ade sorang kakak tu..tetiba die ckp,"nk tggu asar ke?",..aku jawap lah yer..memang aku dah plan nk tggu asar..
so, aku tu boraklah ngan aku..tp aku rase xder lah byk pom borak ngan akak ni..tetiba akak ni kuar kan paper metro..aku berminat la pulak nk tumpang bace skali..aku pom tegurlah cerita pasal artis yg kawen ngan lelaki muda kat paper tu..akak tu sua kan paper die tu dekat2 ngan aku..hehe..borak jap..
kemudian aku amek handbag aku dan letak depan aku..time tu aku tgk spek mate aku yang aku selit kat tali hbag tu..time tu. terdetik kat ati aku, klu lah spek ni kene pijak mesti kena buat lg skali..spek tu aku bru buat..igt lg tarikh die 30/08/2008..hehe..sayang lagi mate ke2 aku nih..
aku laplah spek mate aku elok2 and simpan dlm kotak die..then masuk dalam handbag aku..dan2 mase tu jugak aku angkat handbag aku and letak kat tepi dinding tu..huhu..
kakak kat depan aku tu asyik tengok2 jam kat tangan die jerrr..dah nk masuk asar..aku tgk bbrp org kat dpan tu bangun and diorg start nk solat asar..aku pom nk join skali..terus aku ke depan nk solat..malang skali aku tertinggal handbag aku kat belakang..mase tu, aku terpikir, huda akan tgk kan hbag aku tu..tp sbnarnye huda tak tau pom yg aku tggl bag aku tu kat belakang..waa..


425petang:
solat..
siap jer dari solat aku ke belakang nk amek handbag aku..tp dah tak der..mse tu aku pk huda amek letak dekat die kut..huda tgh solat time tu..aku tggu die siap..siap jer die solat..aku tanye handbag aku..die ckp xder amek..dan kakak yg borak ngan aku tu dah lesap...mungkin dgn hbag aku skali..waaaa...huda pakai tudung and terus pg cari kakak tu kat luar..
aku masih kat surau cri kakak tu tp dah xder..sorag jemaah tu bg aku pjm hphone die and suh call handphone aku..tp bile call number aku, org belah sne 'cancel'kan..hampehhh..
mmg dah xder harapan nk dpt balik bag aku tu..aku pom time tu 'blurrr' jer...

440 petang:
try msg kat hphone aku guna hphone huda..
"kakak dah tersalah amek bag sy nih, sy nk balik bag saya. sy tgg akak kat surau yer".lebih kurang camtu lah masej yg huda taip tu..
tp...
die reply balik...
"kamu ni sapa sih, mau nye ape kamu"...perrghh...terkejut ktorg..sah2 dah bag aku ni kene curikkk...
mse tu ktorg pom runding lah minta bag tu balik..pompuan ni ckp nk kasi and die ckp nk tggl kan kat surau..mse tu korg dah ugut die sbb nk repot polis and bitau kat surau tu ade cctv..
tp rupe2nye sia2 jer..pembohong..aku yg bendul ni pergi lah tggu kat surau tu..harap2 dapat balik bag tu..
last skali..aku pom dah geram ngan perangai pompuan tu..aku pom report lah kat org jusco..but no action from them..diorg kate xleh buat ape..isi form jer lah..xder harapan..
then, aku pom nk balik lah..kat pintu kuar, jln ke komuter tu..tetiba nmpk pak guard, tergerak ati aku nk tanye balai polis.. pakcik tu bg lah direction kat aku n ktorg pom bergegas buat report polis..
dkt balai polis tu, bru aku tau yg pencuri ni sengaja nk lengah2kan ktorg dgn alasan nk bg balik bag tu..kate polis tu, takder nye die nk bg balik..tipu sume tu..
ape yang aku terkilan...
si pencuri ni sms kat kawan2 aku, minta kawan2 aku ni topupkan kat die..
sms die kat kwn2 aku guna hphone aku..
"tolong topupkan kat aku 60..urgent ni,nnt aku bayar balik..cpt sket yer"..perghh kejutan untuk aku lagi..
dah la guna hphone aku, pastu boleh buat cam tu pulak..
cuba bayangkan..
dlm hset aku tu ade lebih kurang 200 number kwn2 and family members..
so, 200 X 60=12000..byk tu..
kwn2 aku ni pelik lah..apsal lak aku mintak topup banyak sgt..sbb jarang aku buat camtu..paling tidak pom rm10 jer aku pernah mintak diorg tlg topupkan...nahas aku..klu tak byk duit nk kena ganti balik tu..
kebetulan pulak, lina pom terima mesej tu..so, lina call sume kwn2 terdekat bitau yg bag and hphone aku kene curi..tektik pencuri tu gagal..
tetapi...
si pencuri ni licik..
dia call zana aka housemate aku..menyamar jd aku dan mintak no pin kad atm aku...kejutan lagi...betul2 jahat lah die nih..boleh borak2 ngan zana lg tu..sib baik no pin aku tak pernah bitau kat org lain..Allah selamat aku lg..
zana pom call aku and cerita kat aku pasal ni and die mintak phone umah aku kat kampung and call mak aku...thanks zana..
in the same time, aku aku block phone number aku and buat replacement..block kad2 atm dan segala yg berkaitan lah..
alhamdulillah settle aritu jugak..sume perkara dipermudahkan Allah..

lebih kurang jam 630petang..
terus kuar dr mid ke komuter..balik ke ukm..hujan lebat mse tu..rezeki Allah..sampai jer kat komuter ukm..hujan makin lebat jugak..banjir..redah jer ke kete dan terus balik umah..

745petang..agak2 lah:
Alhamdulillah selamat..sampai umah jugak..basah kuyup..kesian kete huda..
on sim card yg baru tu..hphone pulak buat hal maklum lah 3310 yg aku amek dr akak aku dlu..sib baik aku tggl 3310 kat umah..
byk sms dr kwn2 masuk..miscall dr mak..
reply sms kwn2..bitau hphone kene curi..pesan kat diorg jgn lyn ape2 yg berkaitan dgn aku buat mse ni..takut kne tipu ngan pencuri tu..segala macam lah...

kesimpulan:

perkara yg perlu dibuat a/bila berlaku kecurian sebegini:
1)bertenang..rilax..jgn gelabah..tp jgn jd cam aku..blurr tak tau nk buat ape..
2)buat report cepat2
3)block sume kad atm dan phone number(bergantung)..cam kes aku si pencuri mengambil kesempatan dgn menyamar dan mintak macam dr kwn2 aku..
4)jgn lyn sekiranya si pencuri kate nk pulang kan bag tu dan minta jumpe di satu2 tempat..cam kes aku, si pencuri kte nk pulangkan bag aku dan suh aku jumpe die kat kajang..aku bitau polis, polis tu ckp jgn lyn tkut die mintak yg bkn2 or ape2 kan kite..maybe die ade gang..kite tak tau kan??
5)call family members dan kwn2, inform dieorg ttg ni supaya diorg tak ditipu..

barang2 aku yg hilang:
1) spek mate (aku paling sayang sbb baru jer beli,dah la cantik..hehe..perasan)
2)purse dan duit
3)handphone
4)kunci umah
5)pendrive(resume dan semua hasil research aku..xder backup..huhu)
6)ic dan kad2 atm
7)dah tak ingat ape lg yg ade dlm bag aku tu...

buat kawan2:
terima kasih banyak2 sbb tolong aku..tanpa diorg..ntah ape jd pada aku mese tu..mesti tak tau nk buat ape..mmg 'blur' lah aku nih..hehe..thanks korang..1st time jd bende camni kat aku..pengajaran tul

pelajaran untuk aku:
1)jgn terlalu peramah
2)jgn mudah percaya kat org...nmpk jer baik tp kite tak tau dalam camne..
peribahasa dr dunia anita: rambut same hitam, tp hati lain2..ade kelabu, ade hijau..tp aku belajar bio hati manusia warna merah gelap skit..pastu rambut org skang ni pom cam2 kaler ade..perang lah, hijau lah, kuning..biru pom ade..hehe..
3)slalu pegang bag tu, jangan letak merata tempat..
4)buat backup..hasil kje jgn suka save dlm pendrive..ilang kan dah susah..kne buat lain...

pesanan kat pencuri:
ingat lah,
setiap kebaikan akan dibalas dengan kebaikan,
dan setiap kejahatan akan dibalas dengan kejahatan..
tu janji Allah..

Monday, November 17, 2008

Let's talk about healthy

Living a healthy lifestyle.

Last week, I’ve read an article about healthy lifestyle. As we know, healthy is important for our body and inner system. There some guide in healthy eating habits.

Step 1:
Clear your mind of false beliefs. The way we think and feel about our food determines how we eat.

Step 2:
Include an item from each food group to enjoy a balance meal. Among the popular food groups include grains, fruits, vegetables, dairy products, protein and soils. Choose to eat a portion of each item from your meal.

Step 3:
Stop eating when you’re full. Drink plenty of water before you become thirsty, as a thirsty body is already partially dehydrated.

Step 4:
Eat different combinations from each food group throughout the day. Think about balance and appreciate proportions with each meal and snack.

Step 5:
Only eat when you feel hungry and stop eating when you are full. Eat every four hours to keep you body from starvation mode.

To'ki In Memory..

The BEST To'ki In The World

tetiba arini aku teringat pulak kat arwah atuk aku(al-Fatihah untuk arwah)..aku panggil die to'ki..to'ki aku ni orang nye baik sangat terutama pada kami adik beradik..almaklumlah kami berlima saje grandchild die at that time..so, sayang die tu mmg untuk kitorang lah...sampai kan nenek and makcik pakcik aku jeles...hehe...

to'ki aku ni kurus sgt and tinggi..kulit die gelap sbb terbakar dek matahari..maklumlah orang yang kuat bekerja siang dan malam..to'ki aku ni pelaut aka nelayan lah..so, setiap kali dia balik dr laut dia takkan lupa akan hantar ikan yg dia dapat tu kat umah ktorang..mak aku adalah anaka kesayangan to'ki aku nih..sbb tu perangai mak aku lebih kurang perangai die lah..pendiam dan penyayang..hehe..(aku suka puji mak aku sbb aku suka bodek die)..

klu nk di'compare'kan antara to'ki belah mak ngan ayah..kami lebih rapat ngan arwah(to'ki belah mak lah). To'ki belah ayah ade lagi..ingat mase kecik2 dulu, mase tu arwah ade lagi lah..setiap kali ktorang pegi umah dia, to'ki aku nih akan bawak ktorang pegi sungai..muara sungai lah..sbb kat situ die labuh kan boat nelayan die tu..bot die tu besar and luas..suka aku main kat dalam..to'ki aku suka bawak ktorang naik boat die nih..

aktiviti yang selalu ktorang lakukan..almost every friday(before we move to our new house)..we washed his boat togather..mandi sungai..that's my unforgetable moment..always in my mind..when i miss him..terbayang2 kat mata main2 ngan to'ki..aku lah yang paling manja ngan to'ki..kadang2 to'ki suke kedong aku letak kat bahu die..seronok..rase tinggi jer..hehe..pastu kakak aku follow dr belakang sambil lari2..hehe..

pas balik dari sungai, selepas lunch to'ki akan terus pg solat jumaat..tp kadang2 klu tak sempat lunch die akan pegi solat dulu..aku ngan akak aku sanggup tunggu die balik jumaat dlu bru lunch same2..hehe..baikkan ktorang nih..

umor aku 7 tahun, time tu ktorang dah pindah..kat umah aku yang skang lah..so, time aku ngan to'ki pom dah kurang..mase tu kiorang dah jarang pegi umah to'ki.ayah pom dah jarang hantar kami pegi umah to'ki..dlu, klu merajuk ngan mak ker, kena marah ngan mak ker..aku ngan akak aku akan lari pegi umah to'ki..walaupom mase tu umah to'ki dikira jauh la jugak..tp ktorang ingat lah jalan nk g umah die..hehe..pastu kitorang akan tido di sana sampai lah esoknye to'ki akan hantar balik umah..hehe..kadang terpikir ktorang ni nakal lah jugak...tp lepas pindah, terpaksa lah tanggung sendiri..klu mak marah dah takde tempat nk lari..kadang2 tempat paling selamat nyorok bawah katil..sure mak tak jumpe..hehe..lawak tul..tp itu lah kenangan yang paling seronok..

selepas beberapa tahun..to'ki pom dah takde..arwah meninggal mase tu umor aku 12 tahun..mase tu aku baru dapat adik pompuan(nadia)..die pom xsempat nk kenal to'ki sbb die bru jer umor 5-6 bulan..tapi to'ki sempat lah dukung die..main2 ngan die..arwah to'ki meninggal sebab serang jantung..die kena strok ..mase tu dah nk sampai kat jeti(sungai tmpat aku bermain). To'ki tetiba collapse mase nk naik jeti..Anak2 buah die cakap die mmg dah tak sihat mase kat laut.. To'ki terus dibawa ke hospital..aku dapat tau to'ki masuk hospital pom melalui jiran aku..mase tu aku bru balik dari sekolah..mak memang dah takde kat umah.. malam tu ayah balik umah(mase tu lepas maghrib)..ayah cakap to'ki sakit dan dah koma..ayah cakap ayah akan pegi hospital dan kami 4 beradik tinggal kat umah..mase tu kakak aku dah masuk asrama..die pom tak tau to'ki sakit..ayah pesan tido awal..malam tu, aku berdoa sgt agar to'ki cepat baik..tp ALLAH sayang die lg..tengah malam to'ki disah kan dah tak ade..toki pegi awal hari Khamis..subuh ayah balik umah dan bgtau yang to'ki dah tak ade..mase tu aku tak rase ape2 pom..terkejut pom tak..ayah cakap pg esok die akan bawak kami pegi umah tok yang(moyang aku) sbb arwah kan diuruskan di situ..mak tak balik sbb mak tggu to'ki kat hospital..

Esok pagi nye, kami tak pegi sekolah termasuk kakak aku kat hostel..ayah terus bawak ktorg pegi umah tok yang..mase tu bru aku dah lihat to'ki buat kali terakhir..tak sempat nak cium wajah die pom sbb sume orang tak kasi..tp aku sempat tgk wajah die bersih sgt..muka die cam senyum..tp pucat..arwah selamat dikebumikan pagi tu jugak..

ape yang aku igt, malam tu baru aku nangis sunguh2..bru aku igt yang aku takkan dapat jumpa to'ki lg..kenangan bersama arwah adalah yang paling aku ingat dan sentiasa bersamaku..dan setiap kali raya, umah ku akan dipasang pelita dan lampu..kate mak, setiap kali nk raye roh akan melawat saudara mereka..mak kate pasang lampu supaya senang to'ki nak jenguk..biar terang..dan aku percaya akan kate2 mak ake sbb aku sangat sayang to'ki aku dan aku tau mak aku sangat rindu kat die..


sekian,


kenangan aku bersama to'ki..

al-Fatihah untuk arwah..

Friday, November 14, 2008

MR.BEAN kat ofis aku??

petang tadi, seperti biase aku kan melintas di depan ofis Mr. Bean..kat cermin pintu nampak lah die sedang berborak2 dengan offismate die...pak arab lah jugak...tapi aku ta sempat lah nk berkenalan dengan kawan die tu,,dan utk pengetahuan korang sume.. aku pon tak pernah tau name sebenar Mr. Bean ni..walaupom telah beberapa bulan menjadi ofismate die sehingga lah aku tukar bilik..hehe..kejamnye aku..

Mr.Bean...
sbb ape i called him Mr. Bean...hmmm...ntah lah..aku sendiri pom tak tau nape aku beri gelaran Mr.Bean pada die...hehe...kesian kat die dapat gelaran camtu..klu die tau aku letak gelaran tu kat die...ape reaksi die agak2nye...? die marah ker?die buat donno je ker..or ape2 lah...ntah lahh...rase2 aku mesti die buat donno jer.. buat tak tau..sebab die ni mcm org yang tak pernah amek kisah pasal org lain..haha..ape tak nye..sejak die duk kat ofis aku tak pernah sekali berborak ngan kitorang..agaknye die ni pemalu kut..hehe..pernah ari tu die tegur aku sekali jer, tu pom sbb nk tanye camne nk baiki komputer die tu...aku bukan tau sgt pasal nk repair2 komputer ni..last skali aku suruh la die pegi tanye kat technician..kahkah...sian kat pak arab nih...

kenapa panggil die Mr. Bean..?laaa...nak tau jugak ker..okey2 lah..first2 aku jumpe die dlm bas time nk pi ofis. mase tu tak tau lg yang die akan duduk satu room ngan aku sbb semalam aku cuti sakit (sakit la sangat)...hehe...masa dalam bas tu, aku dah cakap kat dalam hati yang dia ni cam Mr. Bean..tp tak tau tang mane yg serupa ngan Mr. Bean yg kat tv tu..hehe...pastu aku pom bitau lah kat kawan aku ni, si Huda, merangkap ofismate aku jugak..dan si Huda ni mengiya kan kate2 ku ini...die pom mmg dah jumpa si pak arab ni semalam..aku pom ooo kan aje lah ape yang Huda cakap tu...hehe...

Mr. bean ni, pada aku lah, die ni seorang yang pendiam and tak banyak cakap..sbb time kawan2 die dtg kat room kitorg die ni memang tak banyak cakapdie ni tapi die mungkin gud listener..lg satu, die ni bile cakap suara die lembut la..tak mcm pak2 arab yang lain..suara yang kasar dan kuat...hehe..pastu dtg kat room kitorg n wat bising...aku yang tgh ngantuk leh jadi tak ngantuk...penangan kebisingan mereka tu lah...

oklah tamat cerita tentang Mr. Bean nih..nnt kan klu die bace blog aku nih mesti die benggang ngan aku sbb panggil dia Mr. Bean..tp aku yakin die tak kan bace sbb dia tak tau pasal blog ni..
so, kepada Mr. Bean mintak maap banyak2..hehe..

yang penting anda adalah tidak sama ngan Mr. Bean yang ditayangkan kat TV tu...tak sama langsung...Mr. Bean kat TV tu tak secomel anda..hehe..comel ker anda tu...
LAYANNNNN...
okey..chow untuk kali ni..

James Bond & Me

Aku ngan Die..

aku ngan die memang xder kaitan pom..kahkah...actually aku nk sgt pegi tengok movie james bond: the Quantum of Solace. tapi aku buat mase ini aku tak ade kesempatan nk pegi tengok and tak de org yang nk teman aku pegi tengok movie(huhu..sape suruh xder bf)...house mate aku cakap kali ini, cerita nye tak seperti yang diharapkan..tak seperti movie james bond yang sebelumnya(Casino Royale,007) yang mana setiap adegan mesti wujud alatan2 yang canggih2..hehe..itulah james bond yg kaya dengan hi-tech gadget,racing cars and all..aku tak leh nk komen lah sbb aku belom tengok lagi..


look gorgeous..hehe

danial craig is not bad in acting..

sedikit gambar2 yg dicurik drp internet..saje nk letak supaya blog aku ni nmpak lebih menarik..

Better in English~UPSR

seperti yang kita semua maklum, keputusan UPSR telah diumumkan semalam, 13/11/2208...alhamdulillah adik2 kita semua berjaya mengharung cabaran mereka yang pertama..hmmm...tahniah2 diucapkan kepada adik2 kite yg memperolehi 5A's..dan adik2 yang tidak mendapat seperti yang diharapkan tu tahniah jugak..sebab anda telah berjaya menghadapi cabaran pertama ini...hehe..lepas ni banyak lg cabaran di alam dewasa kelak...masih ade PMR, SPM dan seterusnya dialam U..bersiap sedia lah untuk menghadapinya..kerana UPSR hanyalah ujian yang kecil saje..

hari ni, bile baca kat paper (nst), uihh...adik2 kite nih masing2 suka sangat2..kite pulak tumpang seronok melihat keletah mereka...teringat laks zaman2 muda dlu..time g amek result UPSR...seronok walaupon x dapat 5A, tapi yang seronok sbb leh masuk sekolah menengah dah...hehe...org kate jiwa dah nak besar...rupa2 nye sekolah menengah paling tak best..sbb kawan2 time macam2 perangai...sbb mase tu lah kita sendiri yang mencorak diri kita untuk menjadi bagaimana..hehe..

berbalik kepada kpd UPSR, tak sangka budak2 ni seronok menjawab ujian in english..kiranye mereka ni dah terror lah berbahasa inggeris..walhal di kalangan orang dewasa banyak yang menyokong dan tak kurang yang membantah...seperti adikku juga, kadang2 die cakap tak suka belajar dalam english..tapi bile di'test' die tu..alamak kalah aku..memang aku tak terror english walaupon dah belajar english ni lebih daripada separuh umor aku ni..hehehe..kiralah sendiri..

oklah..abis untuk UPSR kali ni..saje jer sbb nak test kebolehan aku dalam karangan..hehe..sbb aku bab2 mengarang ni fail skit..baik in malay or english, dua2 hancus..kahkahh..

onemore thing, kali ni poket aku bakal kering lah...terpaksa kerana ada janji yang perlu aku tunaikan pada adikku ini..alamak pokai aku bulan ni..hadiah besar kena bagi nih(ari tu aku janji nk bagi handphone kat die if she got 5A's in UPSR)..so..kena tunai lah..insyAllah..tp aku skarang sedang membuat rundingan dgan die, nk bagi hadiah lain yg lebih murah..hehe..

lagi satu, tahniah juga aku ucapkan pada anak Dr. Jamaiah (Aisyah) sbb dapat 5A..tahniah2..dan juga pada adik2 kita yang dapat 5A dan yang tak berjaya tu, jangan risau..perjalanan masih panjang..masih ade PMR, SPM..yang penting adik2 berusaha..okey.. Gud Luck untuk masa2 akan datang..insyaALLAH..ameen..

Thursday, November 13, 2008

under construction~i am still learning...

masih lagi dalam pembangunan and aku masih belajar how to build this blog...so agak mengalami pelembapan untuk pembikinannya(hancur bahasa aku...hehe..)... ingatkan mudah untuk membuat blog..uper2 nye payah jugak..it's not easy to me...maklumlah aku ni bukan nye suka sgt bab2 it and technology...memeningkan kepala saja...tapi since aku build my own blog ni...rase enjoy pulak..tapi tak reti jugak nak arrange item2 yg nk imasukkan di sini...itu lah penting nya kreativiti kite...huhu...kena pulak org yang tak kreatf cam aku ni..mesti bosan aku nye site ni..at least aku try jugak..hehe..kite leh tau sejauh mne ke'abiliti'an aku untukberblog ini..hehe...dah lah makin lame makin merepek aku..malu2...hehe...

Tuesday, November 4, 2008

khas untuk sang ratu

cinta sang ratu…
mengulang kisah perkelahian di langit
yang berlanjutan kepada peperangan di bumi
semata-mata kerana cinta
cinta sang ratu
laksana langit mencengkam purnama
ibarat mutiara di lautan biru
saujana mata memandang, seluas langit terbentang.
tak kala cinta berbisik, suaranya memuji TUHAN
pabila rindu terusik,rasulnya jadi pilihan
sampai masanya cinta jadi taruhan
sang ratu menjadi impian..

coretan,
laksamana sunan..