Assalamualaikum
Selamat pagi, semua!!!
Dah sarapan belum...dah mandi belum...dah gosok gigi belum?!!!
hehehe :)
Sarapan apa hari ini...nasi lemak...roti canai...cereal..kopi O?!!!
Amboi, kemain bertanya. Dah macam pengacara rancangan Selamat Pagi Malaysia ;)
Hari ni Cik Suri bersarapan dengan mee goreng mamak dan teh kosong...
simple saje kan...
tapi kalau dapat pekena teh tarik lagi asyuk...
Memang favorite Cik Suri "Mee mamak dan teh tarik".
Terbaikkkk!!!
Lepas itu, Cik Suri makan pula "Hokkaido Cupcake" yang Cik Suri buat petang semalam. Menikmati cupcake sambil menonton cerita Selera bersama Chef Rose Weiss, rancangan kegemaran Cik Suri setiap pagi Sabtu di TV3. Seronok tau dapat tengok rancangan Selera ni, bermacam jenis resepi yang best-best untuk dicuba.
|
Hokkaido Cream Mustard Cupcake with Choco milk for my breakfirst ::)
|
| |
Mustard Cream inside the cake!!! yummmy!!!yummmy!!!
|
It's so easy to make this cupcake with simple ingredient. By the way, Cik Suri pun ade buat mistake juga. Cik Suri tersalah masukkan tepung ke dalam bekas telur yang belum dipukul. Jadi Cik Suri terus mixkan telur, gula, tepung and susu dahulu sehingga kembang. Ingatkan tak akan menjadi kek cawan ni tetapi alhamdulillah, menjadi!!!
Seronok-seronok beribu kali. Hahahaha!!!
Okay,
Di sini Cik Suri letakkan cara untuk buat Hokkaido kek cawan ini.
Nanti, you all bolehlah cuba buat tapi jangan tersalah langkah macam Cik Suri ya...
Malu saya!!!
Hokkaido Mustard Cream Cupcake
Langkah pertama (A):
Kena buat meringue dahulu:
Bahan-bahan A:
4 biji telur putih
1sudu teh garam halus
80 gram gula halus
Putar semua bahan menjadi kental dan bertanduk yang mana kalau kita terbalikkan mangkuk, adunan maringue tidak jatuh, melekat pada mangkuk.
**(step yang ini kena make sure masa mengasingan telur putih dan kuning telur, tidak termasuk sedikit pun telur kuning atau air di dalam mangku, jika tidak meringue kita tidak akan menjadi, tanduknya pun tidak mahu keluar...hahahaha!!!)
Langkah kedua (B + C):
Bahan-bahan B:
4 biji kuning telur
30 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
40 ml corn oil
40ml susu segar
Bahan-bahan C:
55gram tepung kek
20 gram tepung custard
1 sudu teh baking powder
Cara membuat adunan kek:
Mula-mula ayak tepung kek, tepung custard dan baking powder together-gather...dalam bekas yang lain, jangan tersalah masuk bekas telur kuning pula ya, step yang Cik Suri tersalah buat. hahahaha!!!
Pukul telur uning bersama gula kastor, sehingga kembang.
Masukkan minyak jagung dan susu segar dan teruskan pukul sehingga sebati.
Kemudian, baru masukkan tepung yang sudah sedia ayak tadi dan gaul sehingga sebati.
Masukkan meringue sedikit demi sedikit dan gaul dengan kaedah kaup balik sahaja. Step ni Cik Suri dah tak gunakan mixer, just kaup balik guna spatula sahaja sehingga adunan benar-benar sebati.
Kemudian,
Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh dan hentakkan cup perlahan-lahan untuk membuang gelembung udara di dalam adunan cake.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170' C selama 20-25 minutes atau sehingga cake masak kekuningan.
Bahan-bahan untuk Cream Mustard:
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml fresh milk
1 biji telur
1 sudu besar mentega
Cara-cara membuat cream mustard
Mula-mula bancuh dahulu tepung dengan 50ml susu segar sehingga tidak berketul. Kemudian baru satukan kesemua bahan dan masak sehingga adunan pekat dan berkilat menggunakan kaedah masak double boiler.
Sentiasa kacau filling custard ini untuk dapatkan filling custard yang licin berkilat.
Setelah masak, sejukkan sebentar
Setelah kek masak dan disejukkan dahulu. Picitkan/piping custard cream ke dalam kek dengan cara mencucuk nozzle ke dalam kek dan picit.
Hias dengan coklat cair atau tabur gula halus.
Tadaaa!!!
Sedia untuk dimakan tetapi presentation nya tidak seberapa nak cantik...
Okay la, janji boleh ngappp!!!
Selamat mencuba ya, guys.
*mode: sejuk. pagi-pagi hujan turun*
Wassalam
Senyum sokmo..daaaaa!!!