Sunday, November 17, 2013

::CINTA GILA::

Assalamualaikum

Siapa pernah tonton telemovie cerita “Cinta Gila” lakonan Diana Amir dengan Aidil. Telemovie ni pernah ditayangkan awal January 2013. Pelakon lelaki dia Cik Suri tak berapa kenal tetapi telemovie ni memang best dan sangat kelakar. 

Kisahnya, si lelaki yang bernama Zaman ni sangat stress dengan parents dia yang asyik suruh dia kahwin. Permulaan cerita dia, si Zaman nih dan family dia pergi merisik awek si Zaman ni lah, tetapi bapa si Zaman dia akan tanya satu soalan dan sekiranya si gadis itu gagal memberi jawapan yang dikehendaki oleh ayah Zaman nih, secara automatiknya si gadis itu ter’reject’. Ceritanya, si Zaman ni dah beberapa kali membawa parents dia merisik dan semuanya ditolak oleh bapanya.

Oleh kerana dia terasa stress dengan bapanya, akhirnya dia berpindah seketika ke rumah adiknya dan merancang untuk mencari calon isteri smenggunakan taktik yang dilakukan di dalam filem “Musang Berjanggut”. Tetapi taktiknya itu gagal. 

Pada suatu hari tu, dia bertembung dengan Humaira, lakonan Diana Amir dan bermulalah taktik untuk mengenal dan memikat Humaira dengan cara dia menyamar menjadi gila kerana stress.

Untuk kesudahan telemovie ini, korang kena tengoklah. Macam tak best la pulak kalau Cik Suri cerita berpanjang-jela. 

Tetapi, 

Apa yang Cik Suri suka tentang cerita ini adalah sifat bapa Zaman yang betul-betul mencari menantu yang boleh menjaga tatasusila sebagai perempuan. Bapa dia selalu kata, “carilah perempuan bukannya betina. Isteri kenalah seorang yang cerdik”.

Dan, soalan yang ditanya adalah, “Apa tanggungjawab seorang isteri.”
Jawapan Humaira, “Tiga M iaitu menarik, memahami dan mendoakan.”

Dan, 
Ini amat memberi kesan kepada Cik Suri. 

Bagaimana pula seorang lelaki yang bertanggungjawab?
Suami yang baik adalah suami yang:

Bertanggungjawab pada Pencipta iaitu ALLAH s.w.t
Bertanggungjawab pada keluarganya
Bertanggungjawab kepada masyarakat sekelilingnya, rakan-rakan, teman sekerja

Dan...

In shaa Allah,
Secara langsung dia akan bertanggungjawab kepada isteri dan anak-anaknya.
Yang pasti suami yang baik dia sayang sangat dekat bini....hehehe :)



Wassalam
Senyum Sokmo :)

No comments: