Friday, June 3, 2016

::BRANDED BUNDLE::


Assalamualaikum

Pasar lambak, pasar malam?

Anyway,
bukan itu yang ingin Cik Suri mahu ceritakan. Apa yang cik suri mahu cite pasal "branded". Cik Suri nak tau, pakai barang yang berlabelkan Branded dan Bundle tu penting ke? Bagi Cik Suri tak penting pun tapi Cik Suri suka beli apa yang Cik Suri suka tengok, cantik dan selasa dipakai. Ye lah, ade yang sound Cik Suri. Then, adelah mulut-mulut yang cakap macam nih kat Cik Suri “Tapi, tak pernah pun nampak pakai baju branded.

Honestly, Cik Suri tak pernah beli barang bundle, sebabnya cik suri mempunyai masalah kulit yang allegic pada debu. Kadang-kadang, cik suri duk sedap-sedap mengemas rumah, lap-lap debu, kulit boleh jadi gatal dan berbirat.

Bila dah ade yang sound macam tu, sakit jugak hati kan. yelah cik suri duit tak berapa nak banyak, nak beli baju branded-branded nih. yang tengah cik suri pakai sekarang ni sehelai jeans jenama LadyLike dengan kemeja jenama Agenda, perfume pulak jenama Elizabeth Arden, Pretty yang cik suri beli one set last 2  years. botol 30ml dah habis then yang pakai ni botol 50ml yang tak luak-luak. bukan jimat nak pakai, tapi sejak bekerja dengan budak-budak site yang kebanyakan dari golongan lelaki. cik suri sengaja menjarangkan diri daripada memakai perfume. pakai perfume pun kala nak keluar jalan-jalan outing dengan kekawan. kasut yang paling mahal cik suri beli brand Camel Active, tu pun harga after less dapat RM 150. Carlo Rino, tu standard harga bawah RM 100 mampulah cik suri beli. cik suri tak mampu nak beli handbag jenama LV tapi tak de kemaruk nak pakai LV sampai sanggup beli yang tak original. for me branded thing is nothing. kalau tak mampu cik suri lagi suka buat cara tak mampu. lebih baik beli handbag pasar malam yang sah-sah tak ade label jenama. sekurang-kurangnya cik suri sedar ini bag pasar malam, bukan bag LV dari pasar malam.

Branded? cik suri pun tanya balik dekat orang tu “bangga ke pakai berpakaian branded?”. beli bekas makanan jenama Tupperware pun nak menayang. peliklah. cik suri pakai jenama AppleLady je. ade jugak masuk iklan dekat tv dan radia, AppleLady...murah dan quality sama cantik macam btand yang lagi satu tu. cik suri tak pakai jenama Levi’s. pernahlah dulu-dulu hampir terbeli Levi’s dekat butik di Sunway Pyramid tu. nasib baik in mind sempat cancel. after fitting, pakai tak selesa walau cutting die cantik. so, dapat save balik duit almost RM 300 plus. boleh beli jeans brand Bum 2-3 helai. Kannnn... tu pun sebab cik suri jalan sorang-sorang. hahaha!!! 

Tebiat cik suri tak boleh keluar shopping sorang-sorang. nanti macam-macam yang akan terbeli. kalau keluar bersama kawan-kawan, cik suri boleh control sikit beg duit ni, sebab kawan-kawan dia akan bagi banyak pandangan, yang hendak dibeli boleh tercancel daripada membeli.

berbalik kepada cerita tadi, cik Suri agak terkejut lah dengan statement orang-orang nih, rupa-rupanya dia perhati apa yang kita pakai. terasa jugak nak list out dekat dia, kan baru padan muka. sibuk jer hal tepi kain orang. huh!!!

Pernah dulu pada tahun 2010, cik suri attend exhibition OGA di Singapore. So, kitorang ada bukak booth untuk company. time tu cik suri kerja dengan Noreq. Syarikat Norway dalam pembuatan Life Safety Boat, Davit, Rescue Boat etc. miss nikki, our marketing exec tegur handbag cik suri, jenama Sembonia, tak mahal pun cik suri beli kalau nak compare dengan jenama Coach, Gucci. Dia sangat kagum dan siap tanya mahal tak beli. kalau di Malaysia, kite kate murahlah kan. diorang kata sangat mahal dan dia tunjuk bag dia. cantik. dia cakap dia beli dekat pasar dengan harga SGD30. Kira mahal jugaklah kan, harga dalam ringgit. so, nak kate sebenarnya orang Singapore lagi kaya dari kita. 

Apa yang penting kita kena pandai ‘manage’kan keperluan dan kemahuan. jangan sampai beli baju mahal-mahal tapi terpaksa ikut perut. itu bukan cara cik suri. bagi cik suri makan dulu yang penting, yang lain tolak belakang, lain masa kira. ada lebih kita beli mahal, tak ade beli apa yang mampu. tak perlu lah nak menunjuk-nunjuk ape yang kite pakai. brand ape kite pakai, esok-esok kalau dah tak ade duit, diorang ni akan bagi kite duit ke? Tak kan…

Lagi satu branded dengan bundle dua perkara yang berbeza. jangan labelkan orang yang tak pakai pakaian bundle dia poyo nak pakai pakaian branded. ramai lagi orang kaya yang mampu tapi pakai pakaian bundle dan ramai lagi orang yang tak mampu tapi poyo berhabis duit untuk beli pakaian branded.
 
So, ingat-ingatlah, lagi-lagi dah start nak puasa nih, dan raya akan tiba juga, beli ikut keperluan dan kemampuan. jangan membazir. sentiasa ingat waktu susah kerana kita tak nampak masa hadapan.


one more thing, who's know what Amber's sandals brand. i really want it. its beautiful. hahaha
amber....please tell meee!!!


Wassalam
#janganmarahnaaa 

2 comments:

Suri Suriyani said...

Oooo...baru paham...xpenting pun audit ni...cume macam lawatan biase....lawatan sambil belajar nk discuss pasal invoicing...biase lah business mesti ade main2 skit banyak....hahaha :)

nabihah said...

bundle oke gak, mak abah ngan adek lelaki selalu pegi. branded sekali sekala ok. sebab mostly, memang tahan lama. biha punye nak dekat 10 tahun, 5 tahun.