Resepi Roti Jala Anti-Gagal



Assalamualaikum,

Hari ini Cik Suri ingain kongsikan resepi roti jala yang sangat menjadi. Tekstur roti jala yang lembut dan lemak sedap bila dimakan bersama kuah kari. Sesuai dijadikan sebagai hidangan waktu petang atau juga sebagai hidangan ketika tetamu bertandang.


Roti jala kali ini dihidangkan bersama kari kambing. Tetapi, di posting ini Cik Suri tidak kongsikan cara membuat kari kambing. Malas hendak tulis panjang-panjang. Di entri yang lain, Cik Suri akan kongsikan nanti.

Ini adalah cara paling ringkas yang dapat Cik Suri kongsikan. Semoga ia bermanfaat untuk anda yang membacanya.

Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat adunan roti jala :-
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 1/2 cawan air santan cair - boleh juga diganti dengan susu cair 
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 butir telur
  • Sedikit garam
  • Pewarna kuning atau lain-lain warna pilihan

Cara membuatnya :-
  • Sukat tiga cawan tepung gandum ke dalam bekas yang bersesuaian.
  • Dalam bekas yang lain, satukan telur dan santan cair kemudian kacau sebati. Campuran telur dan santan cair ini boleh terus dimasukkan ke dalam bekas tepung gandum.
  • Kemudian, masukkan minyak masak, sedikit garam dan pewarna. Kacau adunan sebati sehingga tiada sisa ketulan gandum.
  • Sekiranya masih ada ketulan tepung gandum, anda boleh gunakan penapis untuk asingkan ketulan itu.
  • Masukkan adunan ke dalam botol sos yang bermuncung dan kiraikan di atas kuali leper pada api sederhana. Boleh kirai berbentuk bulat atau juga petak-petak. 
  • Apabila adunan sudah masak, bolehlah diangkat ke pinggan dan gulung ia.  
  • Dah siaaap.... dan boleh dihidangkan bersama kari ayam atau daging atau kambing. Boleh juga dihidangkan bersama kuah serawa durian.

Tips :-
  1. Anda juga boleh menggunakan "blender" untuk memudahkan dan juga menjimatkan masa. Caranya dengan memasukkan semua bahan-bahan di atas kedalam pengisar dan kisar ia sehingga kesemua bahan sebati. Kemudian tapis ke dalam botol sos atau acuan roti jalan.
  2. Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan santan cair, anda juga boleh menggantikan santai cair dengan susu cair atau susu sejat. Hasilnya tetap sama cuma rasanya kurang lemak.

No comments:

Ad Code

Responsive Advertisement