Monday, November 17, 2008

To'ki In Memory..

The BEST To'ki In The World

tetiba arini aku teringat pulak kat arwah atuk aku(al-Fatihah untuk arwah)..aku panggil die to'ki..to'ki aku ni orang nye baik sangat terutama pada kami adik beradik..almaklumlah kami berlima saje grandchild die at that time..so, sayang die tu mmg untuk kitorang lah...sampai kan nenek and makcik pakcik aku jeles...hehe...

to'ki aku ni kurus sgt and tinggi..kulit die gelap sbb terbakar dek matahari..maklumlah orang yang kuat bekerja siang dan malam..to'ki aku ni pelaut aka nelayan lah..so, setiap kali dia balik dr laut dia takkan lupa akan hantar ikan yg dia dapat tu kat umah ktorang..mak aku adalah anaka kesayangan to'ki aku nih..sbb tu perangai mak aku lebih kurang perangai die lah..pendiam dan penyayang..hehe..(aku suka puji mak aku sbb aku suka bodek die)..

klu nk di'compare'kan antara to'ki belah mak ngan ayah..kami lebih rapat ngan arwah(to'ki belah mak lah). To'ki belah ayah ade lagi..ingat mase kecik2 dulu, mase tu arwah ade lagi lah..setiap kali ktorang pegi umah dia, to'ki aku nih akan bawak ktorang pegi sungai..muara sungai lah..sbb kat situ die labuh kan boat nelayan die tu..bot die tu besar and luas..suka aku main kat dalam..to'ki aku suka bawak ktorang naik boat die nih..

aktiviti yang selalu ktorang lakukan..almost every friday(before we move to our new house)..we washed his boat togather..mandi sungai..that's my unforgetable moment..always in my mind..when i miss him..terbayang2 kat mata main2 ngan to'ki..aku lah yang paling manja ngan to'ki..kadang2 to'ki suke kedong aku letak kat bahu die..seronok..rase tinggi jer..hehe..pastu kakak aku follow dr belakang sambil lari2..hehe..

pas balik dari sungai, selepas lunch to'ki akan terus pg solat jumaat..tp kadang2 klu tak sempat lunch die akan pegi solat dulu..aku ngan akak aku sanggup tunggu die balik jumaat dlu bru lunch same2..hehe..baikkan ktorang nih..

umor aku 7 tahun, time tu ktorang dah pindah..kat umah aku yang skang lah..so, time aku ngan to'ki pom dah kurang..mase tu kiorang dah jarang pegi umah to'ki.ayah pom dah jarang hantar kami pegi umah to'ki..dlu, klu merajuk ngan mak ker, kena marah ngan mak ker..aku ngan akak aku akan lari pegi umah to'ki..walaupom mase tu umah to'ki dikira jauh la jugak..tp ktorang ingat lah jalan nk g umah die..hehe..pastu kitorang akan tido di sana sampai lah esoknye to'ki akan hantar balik umah..hehe..kadang terpikir ktorang ni nakal lah jugak...tp lepas pindah, terpaksa lah tanggung sendiri..klu mak marah dah takde tempat nk lari..kadang2 tempat paling selamat nyorok bawah katil..sure mak tak jumpe..hehe..lawak tul..tp itu lah kenangan yang paling seronok..

selepas beberapa tahun..to'ki pom dah takde..arwah meninggal mase tu umor aku 12 tahun..mase tu aku baru dapat adik pompuan(nadia)..die pom xsempat nk kenal to'ki sbb die bru jer umor 5-6 bulan..tapi to'ki sempat lah dukung die..main2 ngan die..arwah to'ki meninggal sebab serang jantung..die kena strok ..mase tu dah nk sampai kat jeti(sungai tmpat aku bermain). To'ki tetiba collapse mase nk naik jeti..Anak2 buah die cakap die mmg dah tak sihat mase kat laut.. To'ki terus dibawa ke hospital..aku dapat tau to'ki masuk hospital pom melalui jiran aku..mase tu aku bru balik dari sekolah..mak memang dah takde kat umah.. malam tu ayah balik umah(mase tu lepas maghrib)..ayah cakap to'ki sakit dan dah koma..ayah cakap ayah akan pegi hospital dan kami 4 beradik tinggal kat umah..mase tu kakak aku dah masuk asrama..die pom tak tau to'ki sakit..ayah pesan tido awal..malam tu, aku berdoa sgt agar to'ki cepat baik..tp ALLAH sayang die lg..tengah malam to'ki disah kan dah tak ade..toki pegi awal hari Khamis..subuh ayah balik umah dan bgtau yang to'ki dah tak ade..mase tu aku tak rase ape2 pom..terkejut pom tak..ayah cakap pg esok die akan bawak kami pegi umah tok yang(moyang aku) sbb arwah kan diuruskan di situ..mak tak balik sbb mak tggu to'ki kat hospital..

Esok pagi nye, kami tak pegi sekolah termasuk kakak aku kat hostel..ayah terus bawak ktorg pegi umah tok yang..mase tu bru aku dah lihat to'ki buat kali terakhir..tak sempat nak cium wajah die pom sbb sume orang tak kasi..tp aku sempat tgk wajah die bersih sgt..muka die cam senyum..tp pucat..arwah selamat dikebumikan pagi tu jugak..

ape yang aku igt, malam tu baru aku nangis sunguh2..bru aku igt yang aku takkan dapat jumpa to'ki lg..kenangan bersama arwah adalah yang paling aku ingat dan sentiasa bersamaku..dan setiap kali raya, umah ku akan dipasang pelita dan lampu..kate mak, setiap kali nk raye roh akan melawat saudara mereka..mak kate pasang lampu supaya senang to'ki nak jenguk..biar terang..dan aku percaya akan kate2 mak ake sbb aku sangat sayang to'ki aku dan aku tau mak aku sangat rindu kat die..


sekian,


kenangan aku bersama to'ki..

al-Fatihah untuk arwah..

1 comment:

Ct said...

Wei..sowy..aku ingtkan to'ki penyanyi tuh..uhuhuuu