Monday, November 24, 2008

terkeZut dalam terkeJut...pengajaran untuk AKU..

Astagfirullah al-azim...mengucaplah banyak2..semoga dosa2 yang tak kita sedari terhapus juga...Allah menguji kita dengan pelbagai ujian sebab dia nk suruh kite sedar yang kita makin jauh daripada die..so, apa yang perlu kita lakukan kembalilah kepada-Nya..kadang ade kejahatan yang kite lakukan tanpa sedar dan Allah membalasnye secara cash..sebenarya Allah sayangkan kita, sebab tu die tak nak kite leka..
kejadian yang menimpa aku adalah ujian Allah sbb die sayangkan setiap makhluk ciptaan-Nya

Thank you Allah..

Rentetan Kejadian:

Hari/Tarikh: Ahad, Nov 23, 2008

dekat2 jam 9 pagi:
dah siap2 dah..tp lina tak bangun dr tidur lg..so, aku pom buat sarapan and makan sorang2..ct pom bangun and die tanye aku kuar tak arini..aku cakap kuar kut sbb dah janji ngan lina nk g MPH and nk tengok movie..aku kejutkan lina dr tido tp ble aku jenguk balik kt bilik, die masih lena dibuai mimpi...isk3..sbb lina tak bangun lg aku pom on laptop and tengok cite anime "Prince of Tennis"..saje jer nk abiskan citu yang episode die beratus2 tu..tp aku bru tgk episode 27..hehe..

dekat2 jam 10:
lina tak bangun lg..mase ni bru aku kejutkan die betul..die bgun juga akhirnya..ct dah lesap dah, kuar ngan awie pegi pwtc tengok pameran..aku masih dgn cite anime sambil tu tunggu lina siap..walhal aku pom tak bersiap lg..kemudian huda laks bangun..die ckp nk kuar ngan adam tp tak confirm lg..aku pom ajak lah kuar ngan aku skali..alang2 klu tak jadi jumpa adam leh lepak ngan aku skali..tetiba aku terpikir malas pulak nk tgk movie..tp tak bitau lina lg..hehe..
lepak2 sementara bersiap..layan anime lg..tggu ank2 daraku tu siap..


jam 12 lebih skit:
kuar dari umah..pegi ke komuter ukm..huda park kete kat parking ukm..pastu dia pulak nk isi perut pulak..makan jap dkt kedai mkn kat komuter tu..aku dah tak larat nk mkn, so aku order air feverat aku, horlick ais..lyn diorg ni mkn and bla..bla..bla..
lepas mkn, berkejaran ke komuter..semangat nk g mid la katekan..
lebih kurang jam 1:
dah ade di mid..aku rase lah sbb tak perasan jam kul berape mse tu..takder arah tuju sbb tak plan betul2..so, tempat 1st kiorg masuk jusco..tgk pakaian baby..ade sale..comel2 laks tu..blah dr ctu, time ni lina ckp nk kuarkan duit..so, mencari lah atm yg sedia ade dlm jusco tu..tp transaksi xleh dibuat sbb atm tu tak terima kad dr bank lain..so,mencari atm bank yg lina guna tu, tp tak jumpe juga..last skali kiorg lepak lah kat mph..tempat feverat aku..seronok tgk buku2 yg banyak nih..bestnye mph ni sbb kite dibenarkan membaca di sni..hehe..free..

lebih kurang jam 3:
lame tak lame kat mph, ktorg pom gerak pergi ke jusco semula, di bhgn perabot, bhgn dapur..ntah ape ntah..jalan2 kat ctu..mase tu lina terus pegi ke surau, aku ngan huda masih merayau tgk2 barang..mse tu aku dah amek 2 buah buku cerita untuk haikal and perfume nk letak kat bilik aku..jalan2, jumpe lina die dah siap solat..aku ngan huda belom..so, aku pom bg barang yang aku nk beli tu suh lina pegang jap..nnt siap solat aku bayar..so, gerak masuk ke surau jusco tu..hehe dah lewat dah..

jam 345:
kat surau jusco...amek wuduk and siap2 nk solat..hbag aku ngan huda letak kat rak telekung tu..tetiba huda cakap,"tak leh harap ni letak handbag kat cni,baik amek". die pom angkat handbag die tu..dengar huda ckp cam tu, aku pom amek handbag aku and letak depan sejadan and terus solat...
lepas jer so, aku gerak ke belakang and lepak kat ctu sbb nk tggu waktu asar..huda pom same..

lebih kurang jam4:
"jam kul berapa skang huda",aku tanye huda..,"dah kul 4",die tunjuk jam kat hset die tu pd aku, dalam kul 4.02ptg..aku pom kuarkan hset aku and jam kat hset aku kul 4.07 petang..kat sebelah aku ni ade sorang kakak tu..tetiba die ckp,"nk tggu asar ke?",..aku jawap lah yer..memang aku dah plan nk tggu asar..
so, aku tu boraklah ngan aku..tp aku rase xder lah byk pom borak ngan akak ni..tetiba akak ni kuar kan paper metro..aku berminat la pulak nk tumpang bace skali..aku pom tegurlah cerita pasal artis yg kawen ngan lelaki muda kat paper tu..akak tu sua kan paper die tu dekat2 ngan aku..hehe..borak jap..
kemudian aku amek handbag aku dan letak depan aku..time tu aku tgk spek mate aku yang aku selit kat tali hbag tu..time tu. terdetik kat ati aku, klu lah spek ni kene pijak mesti kena buat lg skali..spek tu aku bru buat..igt lg tarikh die 30/08/2008..hehe..sayang lagi mate ke2 aku nih..
aku laplah spek mate aku elok2 and simpan dlm kotak die..then masuk dalam handbag aku..dan2 mase tu jugak aku angkat handbag aku and letak kat tepi dinding tu..huhu..
kakak kat depan aku tu asyik tengok2 jam kat tangan die jerrr..dah nk masuk asar..aku tgk bbrp org kat dpan tu bangun and diorg start nk solat asar..aku pom nk join skali..terus aku ke depan nk solat..malang skali aku tertinggal handbag aku kat belakang..mase tu, aku terpikir, huda akan tgk kan hbag aku tu..tp sbnarnye huda tak tau pom yg aku tggl bag aku tu kat belakang..waa..


425petang:
solat..
siap jer dari solat aku ke belakang nk amek handbag aku..tp dah tak der..mse tu aku pk huda amek letak dekat die kut..huda tgh solat time tu..aku tggu die siap..siap jer die solat..aku tanye handbag aku..die ckp xder amek..dan kakak yg borak ngan aku tu dah lesap...mungkin dgn hbag aku skali..waaaa...huda pakai tudung and terus pg cari kakak tu kat luar..
aku masih kat surau cri kakak tu tp dah xder..sorag jemaah tu bg aku pjm hphone die and suh call handphone aku..tp bile call number aku, org belah sne 'cancel'kan..hampehhh..
mmg dah xder harapan nk dpt balik bag aku tu..aku pom time tu 'blurrr' jer...

440 petang:
try msg kat hphone aku guna hphone huda..
"kakak dah tersalah amek bag sy nih, sy nk balik bag saya. sy tgg akak kat surau yer".lebih kurang camtu lah masej yg huda taip tu..
tp...
die reply balik...
"kamu ni sapa sih, mau nye ape kamu"...perrghh...terkejut ktorg..sah2 dah bag aku ni kene curikkk...
mse tu ktorg pom runding lah minta bag tu balik..pompuan ni ckp nk kasi and die ckp nk tggl kan kat surau..mse tu korg dah ugut die sbb nk repot polis and bitau kat surau tu ade cctv..
tp rupe2nye sia2 jer..pembohong..aku yg bendul ni pergi lah tggu kat surau tu..harap2 dapat balik bag tu..
last skali..aku pom dah geram ngan perangai pompuan tu..aku pom report lah kat org jusco..but no action from them..diorg kate xleh buat ape..isi form jer lah..xder harapan..
then, aku pom nk balik lah..kat pintu kuar, jln ke komuter tu..tetiba nmpk pak guard, tergerak ati aku nk tanye balai polis.. pakcik tu bg lah direction kat aku n ktorg pom bergegas buat report polis..
dkt balai polis tu, bru aku tau yg pencuri ni sengaja nk lengah2kan ktorg dgn alasan nk bg balik bag tu..kate polis tu, takder nye die nk bg balik..tipu sume tu..
ape yang aku terkilan...
si pencuri ni sms kat kawan2 aku, minta kawan2 aku ni topupkan kat die..
sms die kat kwn2 aku guna hphone aku..
"tolong topupkan kat aku 60..urgent ni,nnt aku bayar balik..cpt sket yer"..perghh kejutan untuk aku lagi..
dah la guna hphone aku, pastu boleh buat cam tu pulak..
cuba bayangkan..
dlm hset aku tu ade lebih kurang 200 number kwn2 and family members..
so, 200 X 60=12000..byk tu..
kwn2 aku ni pelik lah..apsal lak aku mintak topup banyak sgt..sbb jarang aku buat camtu..paling tidak pom rm10 jer aku pernah mintak diorg tlg topupkan...nahas aku..klu tak byk duit nk kena ganti balik tu..
kebetulan pulak, lina pom terima mesej tu..so, lina call sume kwn2 terdekat bitau yg bag and hphone aku kene curi..tektik pencuri tu gagal..
tetapi...
si pencuri ni licik..
dia call zana aka housemate aku..menyamar jd aku dan mintak no pin kad atm aku...kejutan lagi...betul2 jahat lah die nih..boleh borak2 ngan zana lg tu..sib baik no pin aku tak pernah bitau kat org lain..Allah selamat aku lg..
zana pom call aku and cerita kat aku pasal ni and die mintak phone umah aku kat kampung and call mak aku...thanks zana..
in the same time, aku aku block phone number aku and buat replacement..block kad2 atm dan segala yg berkaitan lah..
alhamdulillah settle aritu jugak..sume perkara dipermudahkan Allah..

lebih kurang jam 630petang..
terus kuar dr mid ke komuter..balik ke ukm..hujan lebat mse tu..rezeki Allah..sampai jer kat komuter ukm..hujan makin lebat jugak..banjir..redah jer ke kete dan terus balik umah..

745petang..agak2 lah:
Alhamdulillah selamat..sampai umah jugak..basah kuyup..kesian kete huda..
on sim card yg baru tu..hphone pulak buat hal maklum lah 3310 yg aku amek dr akak aku dlu..sib baik aku tggl 3310 kat umah..
byk sms dr kwn2 masuk..miscall dr mak..
reply sms kwn2..bitau hphone kene curi..pesan kat diorg jgn lyn ape2 yg berkaitan dgn aku buat mse ni..takut kne tipu ngan pencuri tu..segala macam lah...

kesimpulan:

perkara yg perlu dibuat a/bila berlaku kecurian sebegini:
1)bertenang..rilax..jgn gelabah..tp jgn jd cam aku..blurr tak tau nk buat ape..
2)buat report cepat2
3)block sume kad atm dan phone number(bergantung)..cam kes aku si pencuri mengambil kesempatan dgn menyamar dan mintak macam dr kwn2 aku..
4)jgn lyn sekiranya si pencuri kate nk pulang kan bag tu dan minta jumpe di satu2 tempat..cam kes aku, si pencuri kte nk pulangkan bag aku dan suh aku jumpe die kat kajang..aku bitau polis, polis tu ckp jgn lyn tkut die mintak yg bkn2 or ape2 kan kite..maybe die ade gang..kite tak tau kan??
5)call family members dan kwn2, inform dieorg ttg ni supaya diorg tak ditipu..

barang2 aku yg hilang:
1) spek mate (aku paling sayang sbb baru jer beli,dah la cantik..hehe..perasan)
2)purse dan duit
3)handphone
4)kunci umah
5)pendrive(resume dan semua hasil research aku..xder backup..huhu)
6)ic dan kad2 atm
7)dah tak ingat ape lg yg ade dlm bag aku tu...

buat kawan2:
terima kasih banyak2 sbb tolong aku..tanpa diorg..ntah ape jd pada aku mese tu..mesti tak tau nk buat ape..mmg 'blur' lah aku nih..hehe..thanks korang..1st time jd bende camni kat aku..pengajaran tul

pelajaran untuk aku:
1)jgn terlalu peramah
2)jgn mudah percaya kat org...nmpk jer baik tp kite tak tau dalam camne..
peribahasa dr dunia anita: rambut same hitam, tp hati lain2..ade kelabu, ade hijau..tp aku belajar bio hati manusia warna merah gelap skit..pastu rambut org skang ni pom cam2 kaler ade..perang lah, hijau lah, kuning..biru pom ade..hehe..
3)slalu pegang bag tu, jangan letak merata tempat..
4)buat backup..hasil kje jgn suka save dlm pendrive..ilang kan dah susah..kne buat lain...

pesanan kat pencuri:
ingat lah,
setiap kebaikan akan dibalas dengan kebaikan,
dan setiap kejahatan akan dibalas dengan kejahatan..
tu janji Allah..

No comments: