Friday, June 26, 2009

Siapa Kita???

Antara Musuh Atau Kawan Iblis!!!

Assalamualaikum….

Saya ada terbaca sesuatu dan berminat untuk berkongsi dengan kawan2 yang rajin membaca blog saya…terima kasih sebab mengambil masa anda untuk membaca kat cni…hehehehe…

Cerita ini saya petik daripada buku yang saya baca, yang bertajuk “sedarlah kamu wahai manusia: antara semalam dan hari in”. himpunan pesanan dari hadis dan al_quran. Penulisnya adalah Wan Md. Jamal Bin Wan Md. Saman. Buku ini saya perolehi semasa saya mengunjungi Pesta Buku Antarabangsa di PWTC beberapa bulan yang lepas.


15 Musuh Iblis

Menurut riwayat Wahab bin Munbih, pernah terjadi peristiwa di mana Allah s.w.t memerintahkan iblis laknatullah menemui Nabi Muhammad s.a.w dan menjawab segala pertanyaan baginda. Lalu iblis pon mengunjungi baginda Rasulullah dengan menyamar sebagai seorang tua bangka yang memegang sebatang tongkat.

Nabi bertanya: “Man Anta?” (Siapa anda?)
“Saya iblis”, jawabnya
“Apakah maksudmu datang?” Tanya Rasulullah
“Tuhan memerintahkan ku supaya menemui anda dan menjawab segala
Pertanyaan anda,” jawab si iblis.
“Wahai iblis, berapa banyakkah musuh-musuhmu dari umatku?” tanya
Rasulullah.
“Lima belas orang” jawab iblis.

Lima belas orang itu adalah:
1. Nabi Muhammad s.a.w
2. Imam yang adil
3. Orang kaya yang rendah hati
4. Oedagang yang jujur
5. Orang alim yang sembahyangnya khusyuk
6. Orang beriman yang suka memberi nasihat
7. Orang beriman yang pengasih
8. Orang yang bertaubat dan tetap atas taubatnya
9. Orang yang tidak mahu berbuat kemungkaran
10. Orang beriman yang sentiasa berwuduk
11. Orang beriman yang banyak bersedekah
12. Orang beriman yang berkelakuan baik
13. Orang beriman yang memberi manfaat kepada orang lain
14. Orang yang mengamalkan dan terus menerus membaca al-Quran
15. Orang yang menegakkan ibadatnya pada waku malam, sedangkan orang lain tidur dengan nyenyaknya.

Selanjutnya Rasulullah s.a.w bertanya pula,
“Berapa banyak kawan2mu dari umatku?”
“Sepuluh orang” jawab iblis laknatullah.

Mereka adalah:

1. Hakim yang tidak adil
2. Orang kaya yang sombong
3. Pedagang yang tidak jujur
4. Peminum arak
5. Penghasut kepada orang lain
6. Orang yang beramal kerana ingin nama(riak)
7. Orang yang memakan harta anak2 yatim
8. Orang yang mempermudahkan solat
9. Orang yang tidak mahu berzakat
10. Orang yang suka termenung (melamun)

(petikan dari Hari Besar Islam oleh H.A Fuad Said)

Apakah kita yermasuk digolongan mana?
Adakah musuh iblis atau sahabat iblis..
Semuga kita menjadi musuh dia kerana iblis adalah musuh kita..

Sesungguh iblis adalah makhluk tuhan yang engkar apabila disuruh tunduk kepada manusia, dan iblis telah meminta daripada Allah untuk menyesatkan anak2 adam sehingga ke hari kiamat…subhanaAllah…

Semoga Allah S.W.T akan melindungi kita daripada syaitan..

Renungan sejenak..Karya seni ciptaan al-Mahrum Prof. Hamka:

Kain basahan dibawa mandi
Setelah mandi dibawa pulang
Amal ibadat dibawa mati
Harta yang banyak diambil orang
Kayu ara tepi laut
Jatuh sebiji dimakan ikan
Kalau datang Malaikat Maut
Kemana nyawa nak disembunyikan
Burung layang terbang melayang
Hinggapnya di kayu jati
Untungnya orang yang bersembahyang
Mukanya jernih hatinya suci
Solatlah engkau sebelum disolatkan
Menangislah kamu sebelum kamu ditangisi
Mandilah kamu sebelum kamu dimandikan
Hisablah dirimu selagi di atas dunia
Sebelum dihisab Allah di Padang Mahsyar nanti

Notes:

1. Petang tadi terima call from HR Sime Darby…Invitation for the interview this Monday at Lagend Hotel, KL…huhu…tak tau kat mne…tp dia ckp dekat PWTC…tp aku nih bukan familiar sgt ngan jln2 di KL nih… tak buat preparation lg…nak jawab ape nnt ek??...Ya Allah permudahkan lah urusan hamba-Mu ini..dan murah kan lah rezeki ku dan keluarga ku…ameen..
2. semalam aku terima call from Prof. Madya Dr. Rosnan Yaacob, lecturer dr UMT…dia dah confirm tuk jd supervisor ku for my MSc…aku decide nk wat MSc. Dln oceanography…kerana itu..aku telah menolak tawaran Msc. Engineering Geology…huhu…tp..Dr. Rosnan ckp dia nye project dah habis…so, xder sponsorship lah…and he advice me to apply scholarship drp.MOSTI…harap dapat…aku mengharap…mudahkan lah perjalananku Ya Allah…
3. and NOW, aku tengah pkir tentang proposal…nak wat tajuk ape..Dr. Rosnan pulak belum bg aku ape2 idea lagi…nak buat sediment pantai or sediment marine?huhuhu….next week aku akan ke UMT tuk bincang kan hal ini….doa2 kan lah yer …
4. nk sgt balik ghanung…penat dah dok kat negeri org…drp Penang…turun ke Johor dan naik ke Bangi..skang nih masih tersadai kat Bangi lg…Pulanglah!!!! HUHUHU…..NAK BALIK!!!!

8 comments:

CtiKuscoMel said...

Hoh..!org yg suke termenung tuh kawan iblis..???sikoya oh sikoya...hahhahahahaa

diZZy GeoloGist said...

siapakah si koya itu...
silalah bagitau..sharing is caring...hehehehe...

padelito said...

waaaa...bestnye dlm sambung master dlm oceanography...

jeles2....hu

CtiKuscoMel said...

Bukan kah tuan hamba lebih mengenali siapa sikoya itu krn tuan hamba ada berusan dgnnya..??kakakakaka

diZZy GeoloGist said...

to: padelitoz the sexiest name...
bru dlm perancangan...tjuk pom blum ade...discussion pom dibuat...sabar2 ye...doa2kan lah agar ak berjaya...

to: Ctikuscom...
oh...sikoya itu upernya..
beta tak tau lah...tahap kekoyaan mr.tahap itu...

fuji itsuki said...

huh..tesenarai rupenye antara member iblis..astaghfirullah..

महामंत्री - तस्लीम said...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

diZZy GeoloGist said...

no action taken for my Ms.Degree...suriyani what u did?!!!!Arggg...tension nnye....macam mana nih....huhuhu...someone please help me....please....