Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa

My Ayah, My Hero!!!

Assalamualaikum dan selamat pagi, hari yang bahagia…hari yang ceria…

Selamat Hari Bapa kepada ayahku dan atukku…dan bapa2 di dunia…semuga anda bahagia sempena Hari Bapa ini….kepada ayahku…ayah adalah ayah terhebat yang aku ada…My Dad, My Hero…Semuga ayah selamat dunia dan akhirat…InsyaAllah..Ameen…

Sempena Hari bapa nih, aku nak cerita kan sedikit pasal adik kesayangan kami semua, Saiful Haikal Fadhilah Bin Ramli…semua orang sayang kat dia nih…ish33x…manja sungguh nih…tapi….apa kaitan dengan Hari Bapa nih???

Name budak kecik nih….Haikal…panggilan manja ekal, dan nanti klu dah ade anak buah, dia akan dipanggil Bong…(Huhu…suke-suki ati aku jer bagi name tu, semua orang tak setuju)..hehehe…

Dilahirkan pada 030305, skang nih umor dah 4 tahun dah…tahun depan baru nak masuk skolah tadika…suka berlagak macam abang…abang macho…huhuhu…

Skang masih ditinggal bersama mak and ayah, berstatus single…hehehe…

Hobi die…makan banyak tp x gumuk2 pom…camtu jugak kering nye…tang pipi jer muncit skit…lain, suka tengok tv…wonderpet, ultraman, spongebob…antara faverate die…dan lain-lain…sib baik kat umah tak der astro…klu tak, tau lah…mase kecik2 dia suka tgk wrestling…gusti yang main kat TV3 tu, setiap ari khamis…tp skang nihdah dilarang…tak leh tengok dah…sbb suka sangat blasah aku…hwa..hwa…
Lain-lain hobi die suka baca buku and colouring…tak tau lah ape yang dia baca…colouring pulak termasuklah muka sendiri..ish33x…org colour kat buku, die colour kat muka sendiri…huhu…

Cite-cite, nak jadi bomba…penyelamat cam wonderpet…hehehe…kami tak besar, kami tak kuat, yang penting kerjasama…hehehe…

Mainan kegemaran adalah koleksi2 kren dan lori…kereta2 mainan yang lain kurang minat, coz kecik…kren dan lori akan digunakan dalam proses penyelamatan…maklumlah bomba katakan…isk33x…hehehe…aktiviti pagi2 berkawad. Setiap pagi kejutkan abang dia ajak berkawad…ish33x…nakal sungguh…sebaik adik aku yang tu tgh practical, so tak duk kat kolej lah…

Skang ni aku tgh rindu dekat si haikal nih…hehehe…coz die lah penghibur kami semua…
kate mak...haikal nih combination perangai anak2 die...sume perangai kitorang ade kat die...entah lah...hanye mak yang tau perangai kitorg mse kecik...

-------------------------------------------------------------------------------------

Aku suka dengar lagu nih…

Anak nabi kita ade 7 orang
Empat perempuan, 3 lelaki.
~lalala~lalala~
Lagu mase sekolah kat pasti...time tu pakai jubah hijau lumut ngan jilbab...hehehe...dah la muka bulat...

Sama ngan kami adik beradik...7 beradik, 4 perempuan, 3 laki-laki...

Kehadiran Haikal dlm family aku mmg betul2 mengajar aku erti kehidupan yang sebenar...daripada seorg remaja yang agak pelik dan sekarang aku sudah beransur-ansur untuk mengenal diriku sendiri dan belajar menghargai orang sekeliling ku terutama hati dan perasaan ahli keluarga ku...

Igt lg mase tu...aku tak nak ade adik lagi.. aku dah besar, umur dah nak masuk 20 tahun.bagi aku, sudah cukup aku mempunyai kakak,2 adik laki dan 1 pompuan. Sampaikan satu tahap tu, aku sedih sgt bile dapat tau mak aku dah bersalin...serius, aku tak pernah tau yg mak aku ni pregnant....tetiba jer dpt adik...mase tu dah sem 2, first year kat UKM...terasa macam tak nak balik umah pom ade...tak leh nk terima dapat adik lg...hehehe...

Time tu adalah masa sukar family ku...family kami bukan lah org senang2 seperti org lain…mase tu, kerja ayah ku tak berapa nak elok sgt…faham2 je lah kerja sendiri, terpaksa mencari project utk kerja…besar dugaan pabila mak aku terpaksa ditahan di wad sbb die bersalin melalui pembedahan...bru aku sedar betapa sakitnya mak aku...ade lg parut pembedahan tu sampai skang...aku insaf...

Seminggu lepas itu, adik aku yg laki pulak mendapat result SPM...memang membangga kan mak aku lah...alhamdulillah...aku tak dapat pulang time tu coz ade fieldwork selama 2 minggu di jalur timur...tp pulang juga lah (cuti akhir semester), time tu haikal dah nk masuk 1 bulan...alhamdulillah along ade..time tu dia dah grade di UTM...

Bulan seterusnya dan berikutnya....
Adik aku mendapat tawaran dr Mara to~~..tp aku tak sure tetiba xde pulak…puas aku bertanya kan org MARA coz ms online kate dapat tp surat tawaran tak de..call2, tetiba dia kata tidak disenaraikan...ntah la aku pom confius...kwn2 dia dpt lah fly jauh2...xde rezeki..

Habis la kat c2 jer...then die dpt UIA tuk medic tp time tu die dah register ke matrikulasi..okey, dia janji akan balik buat preparation and registration on mon but fri morning die call mak aku and ckp xnk jd Dr tp nk jd engineer, so tolak lah offer tu..alhamdulillah..aku rase adik aku yang takde la sgt masalah die..., sem 2 di matrikulasi dia dapat schola from PETRONAS....until dia masuk ke UTM...

Kami diuji lagi...adik lelaki aku yg lg satu...aku igt lg dia sakit di sekolah..tp tak tau puncanya...terpaksa dibawa ke hospital pakar dan suspect cancer tulang...besar sungguh dugaan mak ngan ayah time tu...setiap malam dia sakit(mne nk jaga haikal, mana nak jaga die)..tak buleh sejuk kaki tu...terpaksa ulang alik ke hospital utk medical check-up. Tp pelik nya smpai skang(arini) dr xleh pastikan sakit adik ku itu...dah byk sample tisu di test. Dah berapa kali masuk mesin MRI tu..ntah...

Adik aku yang ni nakal sikit...ade satu hari tu, dia cakap kat mak aku dia tak nak pegi exam SPM...die tak nak sekolah...ntah la...kenapa jd cam2...puas dipujuk, ayah dan tak tau nk cakap pe...peranan kami nk brainwash dia nih...alhamdulillah pegi jugak and result pun bagus...so, dapat tawaran ke kolej Mara, Kuantan...tp, apakan daya..dia diuji..adik aku nih panas baran sikit...bergaduh di kolej...dia menarik diri dr kolej krn parent pelajar tu ugut akan lapor pada polis...walhal adik ku tak bersalah...puas jugak lah pengetua halang spy tidak berenti..tp bg aku bangga tindakan adik aku tu betul...dia bukan kena kick-out...pengajaran buat dia... Lepas dia kuar dr Kolej Mara...dia dpt offer UNISEL tp tolak sbb course tu dia tak minat...
Skang ni dia belajar di kolej Sultan Mizan ni lg elok dr kolej MARA...every sem dean list..alhamdulillah...betul2 skang nih dia dah matang...lebih matang drp aku...tp manje jer skit...huhu...

Ni adik pompuan aku…aku paling gembira bila dapat adik pompuan sebab time tu aku xde adik pompuan…asyik main ngan adik laki and kengkawan die jer…aku mne ade kawan2 pompuan..skang die dia dah duk hostel…aku tak leh jumpa dia kat hostel..mesti nangis…kat umah buleh…maluuunyee…

Baru aku sedar, semua bermula drp lahirnya Haikal...kehadiran die betul2 membuka mata aku tentang kasih sayang dan kerjasama antara ahli keluarga…entah la, mungkin dlu aku tak matang dan sedikit cetek untuk berfikir…tp aku perlahan-lahan mula belajar tentang kehidupan…terima kasih kat mak and ayah sebab bagi HAikal kat kitaorang...

Sebenarnya, aku bangga ngan parents aku..kami adik-beradik mmg dibesarkan dengan motivasi yg disampaikan secara tidak langsung..dengan cerita2 menarik yg menyebabkan kami lebih kuat untuk berusaha dan memahami situasi mereka...

Emak ngan ayah aku merupakan superwoman dan superhero kami...mereka tabah menghadapi cabaran bersama2...bagi aku, tanpa mereka aku tak leh hidup kerana aku bergantung kpd mereka...walaupon banyak kesusahan, cabaran, walaupom tiada kemewahan...

I love my emak and my ayah...

Whatever happens, we’ll stand together to face it.

erm...mood nak tgk cite Nur Kasih, Jumaat 9.00 pm...
cite Father of The Bride I, II..best sangat2...kasih ayah kekal selamanya..

pssstt...
nak bocorkan rahsia...mak ngan ayah aku slalu dating kat pantai, nnt klu free aku skodeng diorg and snap a few pic...hehehe...gelak jahat...

No comments: