Sunday, June 8, 2014

::AYAM MASAK KUNYIT::

Assalamualaikum

First time cik suri update blog menggunakan phone. lepas je install apps blogger on the go. yeay!!! mula hari ini, semuanye dihujung jari anda. 

seronok duduk lepak di rumah, kena pulak harini cuti. Bangun awal pagi niat nak pergi hantar sunan (keretaku) service tayar. Tup-tup kedai tutup pulak walhal haritu boss die suruh datang awal- awal pagi. haisshh...macam mane nih, bile driving je terasa tak selesa dan tak selamat, ade pulak kedengaran bunyi bising yang mengganggu konsentrasi pemanduanku. chewahh, macam iklan minyak shell pulak.

untuk beberapa hari ini cik suri kena masak sendiri. maklumlah, emak cik suri tiada di rumah kerana menghantar adik cik suri mendaftar di iium, gombak. mula hari ini cik suri kena masak. so planning cik suri nak masak ayam masak kunyit. resepi paling simple tetapi mengambl masa agak lama bagi tukang masak amatur macam cik suri.

resepinya,

1- Ayam beberapa ketul
2- serbuk kunyit
3- serbuk kari daging ayam 
4- bawang merah 2 ketul
5- bawang putih 3 ketul
6- bawang besar 1 ketul
7- gula dan garam
8- kicap lemak manis
9- sos tiram
10- lada hidup -dipotong wedges
11- cili api 
12- tomato
13- kacang panjang

mula-mula, cik suri perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit garam. perap beberapa ketika. kemudian, agak-agak perapan dah sebati, cik suri goreng ayam tu sehingga agak-agak ranggup dan angkat.

langkah kedua, 
tumiskan cili padi, bawang merah, bawang putih yang telah ditumbuk ala-ala manja (jangan lumat sangat) menggunakan 5 sudu besar lebihan minyak goreng ayam tadi. tumis sampai naik bau.

kemudian, masukkan sos tiram, kicap, gula dan garam sesedap rasa. campakan bawang besar, lada hidup, cili api yang dipotong kecil-kecil, tomato dan kacang panjang. gaul-gaulkan biar sebati. 
akhir sekali, masukkan ayam goreng tadi, gaul dan campurkan sedikit air nak kasi berkuah tapi hasil masakan cik suri tiada kuah sebab dah kering. jadi kena make sure api tak pasang besar sangat... ala-ala jer.

dah siap dan sedap dimakan dengan nasi yang tengah panas-panas dan telur dadar.

note: tiada gambar hiasan, cik suri malas nak amik sebab terlalu lapar dan terus ngappp...

note lagi: make sure semua ingredient kena ade, jangan jadi macam cik suri, tengah-tengah masak terpaksa keluar pergi kedai cari kacang panjang. nasib baik kedai dari rumah lima minit jer naik motosikal.

wassalam dan senyum sokmo
::ciksurisukamasakkek::

No comments: