Saturday, May 23, 2009

Meeting Geodiversity

Serius.........!!!
Assalamualaikum….salam hari sabtu…salam hari miggu...

Mungkin agak lambat atau out of the date untuk saya menceritakan perihal meeting saya semalam…bengkel yang sepatutnya diadakan selama 2 hari di Hotel Equatorial ini terpaksa diubah plan nye dek kerana project leader busy terlampau…hehehe…jangan marah yer Prof Aziz Deraman…maklumlah skang ni prof dah naik pangkat jd VC di UMT…tahniah2…

Berbalik kepada meeting semalam yang sememang pengendalian yang dilakukan oleh aku nih agak kelam kabut…huhuhu…

Sehari sebelum meeting diadakan, aku mendapat call dr PA Prof Aziz nih, die tanye aku siape yang akan attend meeting nih…siap tanye aku dah call ahli2 project or belum…cis!!!dia tanye aku camtu, padahal isnin lepas, die cakap tak payah call, nnt dia akan buat comfirmation dgn org2 besar nih…tup2…last2 minute die pulak yang tanye aku call or tak…nak jer aku ketuk kepala die tu ngan telefon nih…sib baik die takde kat ofis aku nih…sabar2!!!

So, kelam-kabut lah aku ngan seorang lg RA (asnida) under project geodiversity ni call ahli2 project, bukan sorg dua, tapi adalah dlm 7-8 org…satu pom xder yang angkat..aku dah cuak dah nih…esok meeting nih..alternative lain..try call hpone depa.. All of contact number that I have…prof shafeea, tanot..kak marilah, datuk Ibrahim komoo… satu pom tak dijawab…okey..sms and email… no reply… huhu…takpe2…relax…aku kuar lunch until 2pm…hehehe…

Sampai jer ofis, terus check email..erm… xde reply pom..oklah…aku rase prof shafeea tak datang kut..maybe die pegi fieldwork, maklumlah skang ni kan cuti semester…hehehe…sesuka ati jer buat andaian…

About 3 pm, I got reply from prof shafeea…comfirm die dating…fuhh..Lega…terus jer inform dekat cik PA tuh…pandai2 lah die…after office hour... dapat sms from tanot, “ok, saya dating”…two of LESTARI’s members confirm to attend this meeting…Alhamdulillah..aku ade kawan dah…but I’m still worried coz my data collection is not fully complete…hehehe…

The next day…

Pegi ofis awal..jam 730pg dah siap dah…tunggu bas…tp bas lambat…jam 8 bru ade bas…sampai ofis 830am..Masih ade 1 jam sblm meeting…apa nk bawak tuk meeting nih…untuk meeting2 yg lepas..semua kje aku akan dpt arahan from Dr. Jamaiah…but since die balik ke UUM, aku pulak yg kena buat…dpt arahan pom thru YM jer…hahaha…tp kali ni die tak suruh buat ape pom…ari tu die srh aku buat presentation data tp tetiba die ckp xyah ade presentation pulak…so, pikir2 nk bawa ape nih…last2, decide nk bagi agenda meeting dan minit meeting yang lepas and also paperwork from MSKota…baik ade drpd bawak tangan kosong…hehehe…so, settle dgn confident nya…berjalan2 ke meeting room…

Xder org lagi…kena setup meeting room serba ckit…yg lain technician dah siapkan..Prof Aziz datang…then wakil MSKota pom dah sampai..tunggu ahli lain sampai…I’m start nervous…relax…cam tak biase meeting jer…hehehe..kena naik to my room coz I missed something…back to meeting room…wahh…sume org dah sampai…Prof Shafea, Tanot, Lim, Kak Marilah ( 3 of them bakal memegang title Dr). Alhamdulillah…semua berjalan lancar…mukadimah from Prof aziz…panjang lebar…then die tanye aku pulak..ade ape2 nak cakap…aku cakap xder…die tanye pasal presentation, so aku jawab takde..dah cancel..die angguk…alih2…die mintak paper yg dibentangkan di Egypt bulan lepas…konon nak tunjuk kat MSKota..aku tak bawak…so terpaksa lari2 ke room aku…

On the way terserempak dgn Dr sufian(ahli project juga) bitau dia meeting bla..bla…settle…masuk meeting…datuk ibrahim komoo ade(biasenya dia tak datang)...cuaknye but pretend cool(cool ker???cam nk nangis jer)…hehehe…bitau prof just ade paper jer xder slide show…prof kate xper…pasang cd tu…rupanye prof nk suruh aku present (aku dpt tau dr asnida) but luckly Dr sufian ade…lg pom die yg present kat Egypt ari2… aku duduk tempat aku sml…pura2 cool..focus2…(maklum lah duk sebelah prof shafea)…hehehe…banyak isu di bangkit kan…selesai bahagian kitorg…

Then, presentation from MsKota…bla..bla..bla…actually, ada 3 company hantar paper work…but they decided to hire MSKota to design Mygeo-RS nih…Datuk Ibrahim Komoo kata, if this system berjaya dibangunkan, Malaysia adalah negara pertama yg buat database for geopark…coz geoparks members yg lain belum buat lagi…check kat GGN (Global Geoparks Network). Langkawi adalah salah satu geopark yang mendapat endorsement from UNESCO.

Meeting selesai…lebih kurang jam 12thari…mkn2…selesai…MSKota beredar…

Aku berbincang sedikit ngan prof shafeea…tunjukkan data yag aku dah dapat…die check…ape yang salah die betulkan…datuk Ibrahim komoo pom ade bagi aku sedikit info…die kate kena phm betul2 geopark nih..die ade step2nye dalam pengumpulan data nih…kne follow the rules baru tak confius..okey…Kemuncaknya, ade satu bahagian yg mne diorg (ahli penyelidik nih) belum decide nme satu landscape tu…so, on the dot diorg decide lah nk bagi ape nme..prof shefeea serah kan pada tanot…so, tanot explain kat aku…die cadangkan nme tu…aku ikut jer coz aku xder kuasa…satu perbincangan yg serius berlaku…perselisihan pendapat berlaku between datuk and tanot…masing2 pertahankan pendapat.. I’m in between…takutnye tengok diorg nih… jalan penyelesaian perlu dicari…tanot mengalah dlm ketidakpuasan hati…prof shafeea terpaksa mengambil jalan tengah, aku hanya terima apa yang diberi…hehehe…risau jugak aku time tu coz tanot dah merajuk…huhu…but everything back to normal…neutral!!!

Habis perbincangan!!!

Ringkasan!!!

~Langkawi Geopark telah diiktiraf seluruh dunia pada 2007…sebaris dengan China, UK, Romania, Spain, Brazil dan lain2 lagi…
~dalam meeting (beberapa meeting yg aku tlh hadiri) , asyik aku jer yang terkena…pening…cuak…malu…seribu macam rase…
~Managing Director MSKota, Hj Syukor… called me PUAN Suriyani…omg…berpandangan aku ngan asnida sambil ulang perkataan Hj Syukur nih…senyum jer lah…(muka aku nih dah mcm puan ker??!!)takleh terima!!!!
~aku suka style tanot…
~kali pertama berbincang dengan Datuk Ibrahim Komoo…seronok2…walaupon ni kali ke-3 aku bersua muka ngan die…hehehe…
~prof shafeea Tanya aku dah register master belum(under project nih/research)???!!!aku dah tak igt kali ke berapa die tanye aku soklan ini…jawapan aku: BELUM…comfius nk wat master or tak…tp aku dah dpt surat tawaran tuk MSc. Engineering Geology/ coursework…tanot pom pernah tanye soklan yg same bulan lepas…
~dr jamaiah (UUM), memohon utk pindah ke UKM....datuk kata buleh la die join LESTARI..peluang nih...
~this Monday, meeting wif tanot, MSKota and I at LESTARI.
~release tension: kuar g jalan smpai petang….hehehe…
**ak rase kena CUT ckit entry nih...panjang terlampau....melalut...tp xreti nk CUT..huhu!!!**

1 comment:

padelito said...

wow hebatnye terlibat dlm meeting yg serius..hebat2..
aku pun setuju dgn prof shafeea suh ko sambung master dlm geopark...cuz ko da ada experience n senang nk cari kabel masa keja nnt..if cont. dlm engineering, susah skit kot...

whatever it is, all in your hand...