"Laa…maknanya, betul lah Starbucks akan discontinue Pumpkin Spice Latte?.”

Dengar kata-kata daripada kawan cik suri. Cik suri bukan lah pencinta kopi di Starbucks. Tapi tidak dinafikan kopi-kopi yand dijual di Starbucks memang sedap. Even my starbucks favorite coffee is Caramel Machiato Latte. Teringin la pulak caramel machiato “Hualien’s Starbucks Cabin Cafe”. Jauh betul teringinnya.


Tetapi, jangan risau. Jauh teringin. Boleh diubati dengan DIY (did it yourself). Hari ni cik suri terasa nak cuba buat Pumpkin Spice Latte. Alasannya belum pernah cuba. Maka, terbuatlah pumpkin latte yang ternyata sangat pahit (sebab tak tahu rasa asal Pumpkin Spice Latte) ni. Sedih.


Memang kepahitan itu tidak dapat ditanggung sehinggakan cik suri terpaksa curahkan kopi ke dalam sinki. Ahli keluarga semua tak nak cuba. Huhu.


Akhirnya, melalui pembacaan di internet (starbuck website) yang menggunakan simple syrup di dalam “coffee” mereka. Makanya, Cik suri cuba untuk membuat “simple pumpkin spice syrup”. Rajin jari membuat rujukan daripada beberapa channel youtube.


Cik suri improvised dan ubah sikit daripada idea-idea resepi daripada youtube mengikut selera cik suri.

Tadaaa… Inilah hasil daripada gubahan resepi cik suri. Tetapi, sebenarnya sama sahaja.


Ini adalah antara bahan-bahan yang cik suri gunakan untuk membuat “Simple Pumpkin Spice Syrup” mengikut version cik suri.

1- 1/4 biji pumpkin - untuk dijadikan (1/4 cup pumpkin puree)

2- 3/4 cawan (cup) gula perang (brown sugar/ palm sugar) - you preference.

3- 1 cawan (cup) gula putih (white sugar) - bukan sugar dadi.

4- 2 sudu kecil (teaspoon)serbuk kayu manis (cinnamon powder)

5- 1/2 sudu kecil (teaspoon) ginger powder - jika tiada, boleh guna 1/2 inch halia hidup. Cik suri pun      guna yang mentah, sebab cari di market tak jumpa.

6- 1/2 sudu (teaspoon kecil serbuk buah pala (nugmet powder) - jangan banyak2 nanti pahit.

7- 3-4 biji cengkih (cloves)

8- 2 sudu besar (tablespoon) ekstrak vanilla.

9- 1 1/2 cawan air 


Psstt…kalau korang malas nak baca, boleh terus ke channel youtube Suri Lee Channel. Tengok je situ.


Kalau rajin, teruskan membaca.


Cara penyediaannya mudah sahaja:

Mula-mula kita sediakan “pumpkin puree”. Caranya cik suri bersihkan, belah dan bakar di dalam oven untuk melembutkan pumpkin. Selain bakar di oven, boleh juga menggunkan cara kukus. Lakukan sehingga pumpkin betul-betul lembut. Di oven, cik suri bakar selama 20-30minit pada suhu 175celcius.


Setelah itu, kisar pumpkin yang sudah lembut menggunakan blander, sehingga halus. (sememangnya pumpkin yang lembut akan mudah menjadi puree). Jika malas untuk menggunakan blender, penyet2 di atas penapisan juga boleh. Tiada masalah.


Selepas mendapat hasil pumpkin puree yang memuaskan. Sediakan dapur dan periuk untuk memasak “simple syrup”.

Caranya, di dalam periuk pada api dapur yang sederhana besar, masukkan 1 1/2 cawan air (boleh guna air panas daripada coway terus), lagi cepat air menjadi panas….hihi.

Masukkan gula (gula putih dan perang), serbuk kayu manis, serbuk nugmet, serbuk halia (halia ketul) dan cengkih. Masak sehingga mendidih. Kemudian, masukkan ekstrak vanilla.






Kacau campuran air gula dan bahan-bahan kering berserta pumpkin puree sehingga sebati dan bercampur rata.


Biarkan campuran mendidih. Masak simple syrup sehingga menjadi sedikit pekat. Jangan terlalu pekat. Bila dah sedikit siap, boleh la tutupkan api dapur.



Tadaaa... Pekat dan likat. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum ditapis.


Dah siap. Aikk…tetiba dah siap.

Ye lah, resepinya mudah sahaja. Kena pandai agak-agaklah.

 

Okey, mudah kan?

Next…

Biarkan simple syrup menyejuk dan bila sudah sejuk bolehlah dipindahkan ke botol pilihan anda.


Cik suri terus tapis masukkan ke dalam botol minum “haus boom”. Alasannya, botol tu cantik.

 

Next…next…

Apa lagi, sila lah buat Pumpkin Spice Latte korang.

My own "Pumpkin Spice Latte" ala Starbucks.

Brew coffee,

Simple syrup,

Warm milk,

Siap…

Tabur sikit chocolate powder or cinnamon powder sebagai hiasan.

Selamat menikmati your latte, my loved coffee lover reader.


Much Love,

Cik Suri.

CHICKEN ADOBO, Philippine traditional recipe. Easy to make, less ingredient and less time needed.

Assalamualaikum. 

Hi, guys...

Welcome back to my blog and thank you very much. 
Much of love.

Dua tiga hari kebelakangan ini teringat pula dekat "ex-officemate" di pejabat lama. Sebenarnya sudah dua tahun lebih Cik Suri berhenti daripada "company". 
Alhamdulillah, with new company,  masih berpeluang untuk menambah pengalaman kerja. Terima kasih rakan sekerja yang selalu menyokong Cik Suri.

Tapi, untuk hari ini, disebabkan Cik Suri rindu dekat this Filipino girl. So, i am come up with this Filipino style chicken adobo. 

Halal version.

Jadi, jom kita mula main masak-masak.

Before that, you may watch how to cook chicken adobo by clicking my Youtube Channel. 
Search Suri Lee Channel 


Cara untuk membuat chicken adobo. tersangatlah mudah. Petik jari saja sudah siap. 

Bahan-bahan

Hanya memerlukan lima jenis bahan sahaja. Antaranya adalah:

500gram ~ 1kg ayam (dipotong mengikut selera anda)
Kicap pekat / (atau kicap manis ~ mengikut selera anda juga)
Cuka masakan / cuka makan
Serbuk lada hitam 
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit perasa (garam, gula ~mengikut selera anda juga)
Minyak masak untuk menumis.
Sedikit air

Cara Memasaknya

Mula-mula perapkan ayam bersama-sama kicap, cuka makan dan lada hitam, perap selama antara 15-30 minit.

Apabila ayam siap diperap. Panaskan minyak dan saute bawang besar dan bawang putih sehingga sedikit garing.

Kemudian masukkan ayam. Cik Suri suka gorengkan ayam sekejap untuk mendapatkan tekstur garing. Masukkan bagi kicap  bersama-sama ayam dan renehkan. Tambahkan sedikit air dan teruskan reneh sehingga ayam kita masak. 

Dah siap...

Tersangatlah mudah. Petik jari, pejam mata. daahhh siap!!!

Jadi, jangan lupa untuk mencuba.

Lots of Love,
Cik Suri.
Assalamualaikum. Hi, guys.

Harini cik suri nak share eksperimen masak yang kedua.
Kita juga telah memasuki fasa ke-5 Peraturan Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Video ini cik suri rakam beberapa hari sebelum Ramadhan. Ambil masa jugak nak siapkan editing.
Sekarang kita hampiri masuk ke 10 malam terakhir Ramadhan.

Semoga Resepi Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus ini dapat membantu viewer cik suri.
Kut-kut ada plan nak buat sebagai juadah berbuka puasa.

Okey, jom start.


Bahan-bahannya:

Untuk gula hangus

1 1/4 cup gula kasar
1 cup air panas.

Mula-mula panaskan gula sehingga cair keperangan. Bila gula sudah cair, masukkan air panas. Tujuan kita guna air panas adalah untuk samakan suhu gula dan air, agar bila kita tuang air tidak terpecik.

Bila air dan gula dan sebati. Tutup api dan biarkan sejuk.

Bahan-bahan untuk adunan kek.

4 biji telur (cik suri guna size A)
1 cup tepung gandum
125g mentega dicairkan
1/4 cup susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara buat:
Mula-mula kacau perlahan 4 biji telur. Kacau manja2 gitu…
Kemudian masukkan mentega, esen vanilla dan susu pekat. Kacau lagi biar sebati
Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat ke dalam adunan telur. Kacau rata.
Akhir sekali, masukkan gula hangus yang telah sejuk dan gaul biar sebati.

Tapiskan adunan kek ke dalam loyang. Perapkan selama 3-5 jam.
Bakar pada suhu 180celcius selama 45 minit. 30 minit pertama menggunakan api bawah dan 15 mimit terahir menggunakan api atas dan bawah.


Dah siapp…

Selamat Mencuba
Selamat Menjalani Ibadah Puasa

DON’T FORGET TO SUBSCRIBE SURI LEE CHANNEL

Lots of Love,
Suri Lee

Assalamualaikum

Gerhana Matahari Cincin berlaku hari ini 26 December 2019. Gerhana Matahari Cincin atau nama lainnya iaitu Gerhana Anulus adalah fenomena gerhana matahari yang jarang sekali berlaku dan kali terakhir ia terjadi adalah pada 21 tahun yang lepas, di Mersing, Johor. Buat sekian kalinya, selepas 21 tahun, ia berlaku lagi sekali di mana kita boleh lihat fenomena ini di beberapa negeri antaranya di Terengganu.

Cik Suri juga berpeluang menyaksikan Gerhana Matahari Cincin ini pada tengahari tadi di antara jam 1230 sehingga 1330 petang. Keadaan menjadi gelap seketika (maksudnya seperti mendung), Cik Suri keluar dari rumah sambil memegang kamera untuk merakamkan detik tersebut.

Cik Suri pernah menyaksikan Gerhana Matahari beberapa tahun yang lepas, tetapi ia adalah berbeza dengan kejadian pada hari ini. Boleh rujuk kepada entri Cik Suri yang sebelum ini. Klik di sini.

MENGAPA GERHANA MATAHARI CINCIN BERBEZA DARIPADA GERHANA MATAHARI PENUH?

Ini adalah disebabkan apabila Bulan melalui tepat dihadapan Matahari tetapi disebabkan jarak kedudukan Bulan pada ketika itu adalah jauh sedikit daripada Bumi. Maka saiznya kelihatan sedikit kecil dan tidak dapat menutupi Matahari sepenuhnya. Jadi, ia akan kelihatan seperti sebentuk cincin.


bagaimanapun sebagai umat Islam, kita disarankan untuk melakukan Solat Sunat Gerhana (Gerhana Matahari dan Gerhana Bulan). Solat sunat gerhana ini boleh dilakukan secara berjemaah atau secara bersendiri. 

Bertepatan dengan sabda Rasulullah, 

"Dengan tanda-tanda ini Allah SWT menakutkan hamba-hambaNya. Maka apabila kamu melihatnya perlu kamu bersolat seperti solat yang baru dilakukan daripada solat-solat fardu" — Riwayat Bukhari

Demikianlah kita sebagai hamba, makhluk yang dicipta oleh Tuhan Yang Maha Esa, Lagi Berkuasa atas sesuatu, hendaklah kita sentiasa mengingati akan Kekuasaan-Nya. Bertasbih, bertahmid lah memuji Allah.

Antara moment yang sempat CikSuri rakam.



Wassalam.
Assalamualaikum,

Harini, hari yang memalukan.

Seperti biasa Cik Suri akan keluar makan tengahari bersama-sama officemate. On the way pulang ke  office selepas siap makan, ada pula yang mencadangkan untuk singgah membeli ice-cream Ronald McDonald.

Perut Cik Suri dah mula rasa sakit. Cepat betul makanan dihadam. Masa tu dapat rasa angin berputar-putar dalam perut. Cik Suri terus bagitahu nak kentut dalam nada bergurau. Segan pula hendak kentut dalam kereta orang walaupun tuan kereta cakap kentut je lah. Jadi, menahanlah kesakitan ini, memulas-mulas perut. 

Untuk melupakan rasa sakit, Cik Suri bersembanglah isu pasal kentut. Sehinggalah timbul soalan, "jikalau tahan kentut ada kesan buruk tak?". 

Ahh,
Apa lagi, terus bertanya mr. google yang handsome. "Apakah kebaikan dan keburukan menahan kentut?"

Apakah kesan menahan kentut terhadap kesihatan kita.


Pertama,

Bila kita menahan kentut, ia boleh menyebabkan kembung perut. Kembung dibahagian perut akan membuat kita merasa tidak selesa, terasa perut padat/sengkak dan angin/sendawa. 

Kedua,

Cramp atau kejang perut. Terasa sakit di bahagian perut. Cramp disebabkan oleh angin telah banyak berkumpul di bahagian usus kita, ini menyebabkan angin menekan bahagian perut. Kita merasa sakit di bahagian perut. Pernah tak korang menekan perut, perut terasa keras. Itulah cramp.

Ketiga,

Buasir. Haa...ni penyakit yang ramai orang tak nak hadapi. 
Ya, menahan kentut boleh menyebabkan buasir. Ini terjadi kerana berlakunya banyak pergerakan  yang berlebihan pada organ dubur ketika menahan kentut agar tidak terkeluar kentut. Bahaya!!!

Keempat,

Keracunan gas. Ketika kita berusaha menahan kentut maka gas di dalam perut kita akan menyebabkan tekanan separa di dalam usus lebih tinggi daripada tekanan separa di dalam darah yang akan mengakibatkan gas masuk ke dalam pembuluh darah yang terdapat pada dinding usus, dan akhirnya beredar ke seluruh tubuh dan mengakibatkan keracunan gas.

Kelima,

Kentut berbau busuk. Haaa...yang ni bahaya. Sebab bila dah lama angin terkumpul dalam perut, akan menyebabkan bau busuk. Bau busuk terhasil daripada gas-gas dalam badan yang bertindak balas dengan bakteria atau enzim yang wujud di dalam perut kita.

Jangan cuba tahan kentut lama-lama. Nak tahan boleh jika di dalam keadaan darurat seperti di dalam lift. Jangan lepas kentut dalam lift, mahu pengsan semua orang jika angin kita berbau sangat dasyat. hahaha...

Ok, daaa...
Cik Suri yang menulis.
Rujukan daripada Mr. Google.
Assalamualaikum


"I'm back".

Mesti korang masih ingat akan kata-kata ini. Perkataan yang menjadi sebutan pada beberapa tahun lepas. 

Masih ingat Arnold Susahnak eja? Payah betul nak sebut nama tu.

And yes, he's back. 

Hari ini, cik suri berpeluang untuk menyaksi kembali filem kegemaran cik suri sejak dari kecil lagi. Tidak pernah sekali pun terlepas daripada episod yang sebelumnya. Ingat lagi, dulu ada dua keping dvd filem The Terminator dan Terminator 2. Berulang kali pasang menggunakan alat pemain dvd. 


TERMINATOR: DARK FATE. Episod terbaru daripada naskah Terminator yang sebelumnya. Dengan jalan cerita yang berbeza tetapi watak makhluk besi jahat tetap dikekalkan.

Tidak dilupakan, setiap permulaan siri Terminator ini, mesti bermula dengan "Makhluk yang jatuh dari langit tanpa seurat benang". Yess, itulah trademark starting setiap siri Terminator. 

Kali ini, watak perempuan/manusia terevolusi, bernama Grace dari tahun 2049, kembali ke masa sekarang demi untuk menyelamatkan Daniella Ramos aka DANI. 

Siapa DANI ini?
Watak Dani ini, cik suri tidak berapa faham kepentingannya melainkan dia merupakan ketua kepada orang jalanan yang terpaksa menyelamatkan diri daripada Legion (musuh, yang dalam siri sebelumnya dikenali sebagai Skynet). Tetapi, mereka iaitu Sarah Connor, Carl (T-800) and Grace bermatian untuk menyelamatkan Dani.


Sebenarnya, ada perkaitan antara Dani dan Grace, yang menjadi punca untuk Grace menyelamatkan dia daripada makhluk besi Legion ini. Tapi, korang kena pergi tengoklah. Macam tak best la kalau cik suri cerita kan?

Actually, overall bagi cik suri, cerita ini sedikit tidak tahu motif utama jalan ceritanya. Ia ibarat hanya untuk menunjukan usaha mereka menyelamatkan seseorang yang penting di masa depan dan menghapuskan terminator yang datang. Sama seperti The Terminator (1984).

"I won't back". kata daripada Carl (Arnold). Korang boleh agak apa yang jadi pada dia.

By the way, cik suri letak sedikit trailer Terminator: Dark Fate untuk korang. Jangan lupa pergi tengok dekat panggung.


Ohh...sebelum itu, bagi korang yang ingin dapatkan harga tiket sama macam harga tiket cik suri tu, korang boleh beli melalui touch&go ewallet. Jangan lupa, kena download dulu apps touch&go ewallet ni, then baru layak dapat harga RM 10 tu. Promosi bermula Nov 2019 sehingga Nov 2020.


by the way, cik suri suka gila watak Grace ni, (Mackenzie Davis). Mantol and tough body dia, package dengan six pack lagi.

P/s: Esok pagi cik suri nak pergi bersenam. Mana tau, dapat six pack jugak, barulah sexy abs.

Korang, jangan lupa pergi tonton Terminator: Dark Fate tau.

Cik suri bagi 5 bintang. wassalam.

Assalamualaikum

Sambungan kepada lawatan hari keluarga company di Langkawi. Aktiviti kami pada hari kedua sedikit padat. Nasib baik, malam tadi kami dah siap-siap shopping coklat dan periuk belanga, pinggan mangkuk di Haji Ismail Mall. So, lega lah sikit. 

Hari kedua kami dimulai dengan aktiviti island hopping. lebih kurang la kut.  






Gambar bagi burung helang makan. agak susah lah dapat dapat satu gambar yang cantik.




Teringat zaman kerja di UKM dulu. Masa tu project antara UKM-Lestari dengan Fakulti Sains Komputer dan Multimedia bersama LADA. Cik suri adalah orang yang bertanggungjawab untuk mengumpul semua data geologi untuk pembangunan database Langkawi Geopark ni. Agak pening jugaklah untuk kumpul segala data tu. Tapi, sayang cik suri tidak menyelesaikan project di hingga ke akhir.  


Gambar paling terbaik cik suri pose. (baca dengan nada sinis)




Sebelum pergi makan tengahari, kami singgah sebentar di Ayer Hangat Village. Sekadar untuk bergambar memenuh tentative lawatan. Bukti kami pernah datang ke sini. 

Cik Suri berkenan dengan mainan helang kayu yang boleh letak atas jari. Harga dia murah sangat, RM 10. Asalnya nak beli, tapi pikir mesti akan ada dekat tempat lain. Last-last tak jumpa dah, kalau jumpa pun semua yang diperbuat daripada plastik. Tak cantik.


Untuk next aktiviti, kami ke Langkawi Underwater World. Memang aktiviti lawatan kami dirangka untuk lawatan sambil belajar. Lepas ni kita akan belajar tentang ikan pulak yer.



Pasangan baby, Inara dan Ikhwan ni dah penat dah. Terlentok dah.



Bloated cheek, gambar di bawah. Hey, single ladies.


Seterusnya, selepas puas tengok ikan. Kami ke Beras Terbakar. Time ni, team cik suri tak jumpa beras terbakar ni. jadi, kami berjalan di kawasan parking je. menyesal pulak tak ikut diorang ni.


Selepas puas berjalan, kami bergerak pulang ke guesthouse. Solat. Rehat. Dan, bersiap sedia untuk makan malam. 


Highlight untuk makan malam.Pencuci mulut yang wajib setiap orang rasa. Sedap. Cik Suri suka. Makan malam kami di Restoran Sara Thai. Hidangan yang sangat sedap. Recommende. Kalau korang ke Langkawi, boleh la cuba makan dinner di sini.



 Malam terakhir di Langkawi. Kita bergambar di Dataran Helang. Tak tau nak pilih gambar mana yang elok. Kita letak dua-dua lah. Baru puas hati.



Berakhir sudah dua hari di Langkawi. Esok dah nak kena balik Kemaman. Baju nak kena kemas. Souvenir nak kena susun elok-elok dalam bag. Kasi cun.

Jom balik. Selamat Tinggal Langkawi. Kita jumpa lagi next time.


Apa yang korang faham tentang gambar di bawah ni. Tergolek-golek cik suri tengok gamar ni. Senak perut duk gela. Apa yang sedang kami lakukan tu. Bertafakur sebelum naik feri kah?




Singgah makan tengah hari di rumah bonda boss. Terima kasih boss belanja makan. Makanan semua sedap-sedap pulak tu. Bergambar kenangan.


Akhirnya, kami pulang ke pangkal jalan. Kemaman...tunggu kami sampai.

Satu grup trip yang paling best cik suri join. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar seperti apa yang dirancang. Mana-mana yang buruk dan unplanned, kita abaikan. Jadikan sebagai panduan di kemudian hari. Terima kasih untuk percutian yang terbaik ini...

Wassalam.

Ad Code

Responsive Advertisement