ROTI TEMPAYAN TERLEMBUT mestilah menjadi kesukaan dan igauan setiap orang yang pernah merasainya. Kan!!!

Assalamualaikum

Hi, my dearest readers. 

Pemula bicara,

Cik Suri ingin mengucapkan ribuan terima kasih dan "many, many thanks" kerana anda semua masih lagi sudi menjengah blog Cik Suri ini. 

"And, for my non-Malaysian readers. You can read my blog by using translation option." 

Okay...

Hari ini, saya cuma ingin berkongsikan cerita dengan "you all", the best kedai roti tempayan di Kemaman. Uuhuuu...Bestkan. 

Saya tidak pasti sama ada kedai ini pernah viral atau tidak, akan tetapi saya sangat pasti ia adalah kedai kegemaran saya dan ramai orang seperti saya sejak dahulu lagi. Sebab? Sila sambung bacaan anda.

Namanya adalah sangat simple, sampaikan saya tidak tahu hendak tulis bagaimana. WARONG ROTI TEMPAYAN. Semudah ini sahaja nama kedainya.


Lokasinya...

Lokasinya, sudah pastilah terletak di daerah Kemaman, negeri Terengganu. Sangat mudah untuk dicari dan dijumpai. 

Landmark yang korang perlu cari adalah Masjid Sultan Ahmad, kerana warungnya terletak di perkarangan parking lot masjid. Korang kena masuk ke dalam pagar masjid. 

Parking pun banyak kecuali pada hari Jumaat dan Sabtu yang kebiasaannya akan penuh parking yang sebesar-besar alam tu.

Atau juga boleh cari Pejabat Agama Daerah Kemaman, mudah juga kerana pintu pagar masjid sultan ahmad betul-betul mengadap dengan pejabat agama.

Cuma yang memisahkan hubungan mereka adalah jalan raya.

Lazat sangat ke?

Ya. Sangat lazat. Korang kena cuba.

Roti tempayan yang sangat lembut dengan permukaan atas yang sedikit garing. Kemudian dimakan bersama gulai kambing yang sangat marvelous. 

Cik Suri bukan nak over tetapi terbukti kerana awal pagi lagi barisan orang yang beratur panjang. Pernah terkena sekali, bila nak order pilihan menu, dah habis. Frust perasaan hati ini. 

Roti tempayan hanya dihidangkan dengan tiga jenis pilihan kuah kari yang tersangat sedap iaitu kari ayam, kari daging dan yang terpaling lazat sehingga menjilat jari adalah kuah kari kambing...benggggg...mbekkk!!! haha.

Cik Suri bagitau rahsia, hanya di blog ini sahaja. Korang wajib cuba kari kambing, alasannya... dagingnya sangat lembut, tidak ada bau kambing, tidak hamis. PERFECT!!! 

Makan daging kambing dekat hotel pun, ada yang sesetengah masih ada rasa bau kambing. werkk!!!

Cuba dulu.



Hendak lagi rasa terangkat, perkena pula dengan teh tarik. Kalau dah makan, confirm korang memang tidak akan ingat lagi dah kalau mak mentua lalu. Tak pandang oiii...Terus jadi menantu derhaka. Hihihi... eh, terover!!!

Selain itu, masih ada juga juadah sarapan yang lain seperti nasi lemak, nasi minyak, mee goreng, pulut gaul nyor (pulut bersama kelapa parut) dan kuih-kuih. 

Pelbagai jenis minuman daripada minuman panas hingga ke minuman sejuk. Jangan dicari ABC. Pagi-pagi tak jual ABC. 

Minuman keras pun tidak dihidangkan. Haram!!!

Waktu operasi

Bab waktu operasi korang kena alert. Bukan apa, risau datang dari jauh nun negeri Perlis atau dari selatan negeri Johor, tengok-tengok kedai tutup. Nanti korang salahkan Cik Suri pula, dikata tak bagitau "office hour" warung ni.

Waktu operasinya adalah setiap hari kecuali hari Selasa. Bermula jam 7.30 pagi sehingga jam 12.30 tengahari. Hari Selasa kedai tutup, cuti!!!

Ulang Suara, "Hari Selasa kedai tutup, cuti. Jangan datang hari SELASA!!!

Tetapi, sebagai pelanggan tetap yang selalu, kerap kali datang menjamu di sini, pesanan cik suri datanglah awal kerana risau makanan cepat habis. 

"8.30 - 9.00 pagi dah okay dah kalau nak datang."

Harga?

Harganya pula sangat berbaloi. Bak kata mat saleh bulu ketiak kuning, "reasonable price". Mampu bayar.

Untuk satu hidangan roti tempayan bersama kari antara RM 6-8, bergantung kepada pilihan kari yang anda pilih.

Ini jumlah harga untuk makanan yang cik suri pesan, sejumlah RM 17.50 untuk satu hidangan roti tempayan bersama kari ayam, satu hidangan roti tempayan bersama kari kambing, teh panas dan teh tarik.

Apa pendapat anda, murah atau mahal? 

Sila bagi komen di bawah ;)

Penutup kata dari cik suri. 

Jemputlah datang ke Kemaman Idaman untuk menikmati pelbagai jenis makanan lokal yang sangat pelbagai dan pelbagai rasa. 


Sekian,

cik suri yang menulis

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia. Nampak gaya tahun 2022 ramai yang terkejut sebab tiba-tiba hari raya. Taa daaa!!!

Assalamualaikum, hi everyone!!! 

Seminggu sudah raya berlalu. Masih terkejut lagi? Ya lah, semua orang kena prank dengan anak bulan. Tiba-tiba anak bulan keluar awal, kan?

Cik Suri berharap 1 Syawal jatuh pada hari Selasa, 3 May. Tapi, Allah yang tentukan semua kejadian. Agak kelam kabut juga malam raya.

Tidak disangka. Surprise!!!

Cik Suri tengah mengaji dekat rumah, sementara menunggu azan waktu solat isyak. Tiba-tiba adik perempuan Cik Suri mengusik adik bongsu, Si Haikal yang tidur selepas maghrib. Dikejutnya budak tu, konon-konon sudah pagi dan disuruhnya Solat Hari Raya. 

Cik Suri jeritlah dari bilik Cik Suri, " Awalnya nak raya.". Dia balas, pemegang mohor sudah umum esok raya. 

Patutlah beria-ia bunyi bunga api. Rupanya sudah umum esok raya.

Cik Suri apa lagi, terus berlari ke bilik emak dan bagitau hal esok raya. Emak pun sudah tahu yang esok raya. Maknanya Cik Suri yang lambat tahu...

Bermulalah episod "Kelam kabut di Malam Raya".

Otak Cik Suri, Selasa raya. Selasa Raya!!!

Semua bahan basah dan lauk-pauk belum beli lagi. Salah emak Cik Suri juga. Sahur tadi, Cik Suri sudah bertanya bila mahu ke pasar. Cik Suri ajak pergi pagi tapi emak cakap, " Takpe, raya kan  hari Selasa. Kita pergi pagi Isnin lah." Begitu "kerek" dan confident emak Cik Suri.

Hah,

Sekarang, Isnin yang raya. Isnin Raya!!!

Selesai solat Isyak, terus kami ke pasaraya berhampiran dengan rumah, dengan harapan ayam segar dan daging masih berbaki di pasaraya. 

Sayangnya, 1000 orang yang berfikir macam Cik Suri. Sampai sahaja di pasaraya, panjang barisan orang yang beratur. Ayam segar sudah habis. "Sold Out"

Laju betul orang kampung Cik Suri buat kerja. 

Terpaksalah kami beli apa yang ada. Kami hanya sempat beli daging ayam frozen sahaja, harga pula mahal. 

First time raya tidak dapat makan ayam segar. Cik Suri cadangkan pada emak, "Kita dapat ayam frozen, kita buat soto ayam sudahlah raya esok. Mudah dan cepat. Nanti hari kedua baru kita ke pasar cari lauk"

Kata adik Cik Suri,"Ni kan baru rehearsal raya. Selasa baru kita raya betul-betul."

"Eh, boleh yer macam gitu." balas Cik Suri.

yang penting, kami dah pesan dekat emak. "Mok, bawa bertenang. Jangan panic." 

Betul. Emak Cik Suri nampak sangat tidak tenang. Macam blur sikit. Terkejut agaknya, tambahan pula menyesal agaknya sebab tidak ke pasar awal pagi tadi.  Buntu tidak tahu hendak masak apa untuk esok. 

Selesai beli barang serba-sedikit. Adik Cik Suri pula belum selesai halnya. Hendak kena beli kasut raya pula. Jam sudah 1030 malam. Bawa jugalah ke bandar Chukai, untuk cari kasut raya. Nantikan esok sedih, tiada kasut raya.

Begitulah serba sedikit malam raya kami. Rumah belum sempat kemas lagi. Nasib baik hal mengecat rumah sudah Cik Suri siapkan. Penat juga mengecat ruang tamu rumah seorang diri. Dekat seminggu juga ambil masa. Malumlah bulan puasa.

Balik rumah nanti kena selesaikan hal-hal hendak tukar langsir, sarung kusyen, alas meja semua bagai.

Cik Suri sengaja share pengalaman Aidilfitri 1443 dekat blog, buat kenangan. Jarang kita semua raya terkejut macam ini. Sekali-sekala, havoc juga.

Apa kata korang kongsi juga pengalaman raya 1443 korang di ruangan komen. Nak tahu juga kelam kabut korang macam mana. Mana tahu, ada yang baju raya belum siap jahit. Kuih raya belum bakar.

Akhir kata dari Cik Suri,

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

MAAF ZAHIR DAN BATIN

BERGEMBIRALAH DI HARI RAYA


Sekian,

Cik Suri yang menulis 


GAMBAR RAYA SEBAGAI KENANGAN

Gambar Raya Kedua. Kakak sulung baru sampai kampung. Jadi, raya kami bermula.


Orang Terengganu, mestilah kena beraya di pantai.


Si bongsu bujang yang suka merajuk.


Raya ketiga, ziarah rumah saudara mara.


Empat beradik perempuan. 


Anak dara berdua suka sangat bermanja dengan makteh diorang ni.


Raya ketiga, ziarah ke rumah saudara mara di Marang, Terengganu.


Hero-hero yang tak berapa nak hensem


Kena paksa ber"OOTD".


KKN DI DESA PENARI kisah benar yang diangkat ke layar perak benar-benar akan membuat anda tidak lena tidur malam.

Kesempatan menonton KKN di Desa Penari adalah sesuatu yang sangat tidak merugikan. Walaupun dalam keadaan takut, menonton sambil menutup mata, filem ini berjaya membuat cik suri berpuas hati 100 peratus.

Pengalaman cik suri menonton kisah ini betul-betul membuatkan cik suri tidak tidur sepanjang malam, malah menahan mata daripada terlelap kerana perasaan takut diganggu dalam tidur. Over kan!!!

Lagu latar belakang juga turut memainkan peranan. Berhari-hari terus terngiang-ngiang di corong telinga, dan otak akan mula membayangkan watak-watak mereka. eeiii...seram!!!

Macam mana hendak tidur. 

Jangan cakap cik suri tak baca doa, segala surah dan zikir dah diulik untuk tidur, tapi tidak berjaya juga.

Kisah Benar dari Twitter

Kisah KKN di Desa Penari ini berlegar-legar di Twitter pada tahun 2019. Kisahnya mula diceritakan oleh pemilik Twitter yang bernama SimpleMan. Bermula dari situlah, kisah ini mula digarap dan diangkat menjadi sebuah filem dan disutradarai oleh Awi Suryadi.

Sinopsis KKN di Desa Penari

Filem ini mengisahkan tentang enam orang mahasiswa dan mahasiswi yang menjalankan Kerja Kuliah Nyata (KKN) di desa yang terpencil.

Ia diketuai oleh Nur dan lima lagi teman-temannya iaitu Ayu, Widya, Bima, Anton dan Wahyu.

Rencana awalnya Ayu dan Nur menemui Pak Prabu iaitu ketua desa tersebut. Pak Prabu asalnya tidak bersetuju dengan kegiatan KKN dijalankan di desa itu. 

Setelah dipujuk oleh Ayu, akhirnya Pak Prabu terpaksa bersetuju dengan syarat mereka hendaklah menjaga perilaku dan menghormati adat resam desa itu.

Saat mereka berenam tiba di desa tersebut, Nur merasakan ada hal aneh. Begitu juga dengan Widya yang sepanjang perjalanan menuju ke desa, dia mendengar ada suara gamelan. 

Widya bertanyakan hal itu kepada Pak Prabu, namun Pak Prabu menafikannya, dengan mengatakan kemungkinan kerana desa ini dikelilingi hutan dan bunyi tersebut datang dari hutan.

Pak Prabu juga telah membawa keenam sahabat ini berlawat sekitar desa tersebut. Setiba di makam warga, Nur terlihat kelibat hitam seumpama beruk besar memerhatinya. Nur hampir jatuh pengsan dan dibawa pulang ke kediaman oleh Bima.

Pak Prabu juga menegaskan kepada mereka agar tidak melewati Tapak Tilas yang menjadi sempadan antara desa tersebut dengan hutan.

Tetapi, Bima telah melanggar arahan Pak Prabu dan melintas masuk ke hutan. Bermula dari itu, mereka mulai diganggu kerana Tapak Tilas merupakan tapak misteri yang berkaitan dengan penari cantik yang dikenali sebagai Bidarawuhi.

Seterusnya...

Korang kena pergi menonton di panggung. Tak best la kalau cik suri bagitau keseluruhan ceritanya.

Scene yang Menakutkan

Di sini sedikit spoiler scene seram yang membuatkan cik suri tutup muka, intai sipi-sipi melalui tudung shawl yang sengaja dibawa sebagai selimut, intai ikut sebelah mata sahaja.

Pada awal cerita dimulakan, bunyi latarbelakang sudah cukup menyeramkan, ditambah dengan suasana kampung dan hutan yang gelap.

Selain itu, scene ketika Widya dan Nur pergi mandi di pondok mandi yang sudah pasti menyeramkan dan diselingkari oleh akar-akar kayu. Kedua mereka ini  diganggu secara berasingan ketika mandi.

Masa ni cik suri geram betul, dah la tempat mandi tu gelap, lepas itu si Widya mandi terlalu lama pula. Kita pula yang geram sebab seram dengan suara-suara seram dan Bidarawuhi yang memerhati dia mandi. 

Bukan sahaja scene yang menakutkan, ada juga scene lawak yang menyebabkan satu panggung  pecah gelak. 

Scene dimana ketika Wahyu dan Widya pulang dari bandar dan terpaksa melalui hutan untuk pulang ke desa penari. Lawaknya ketika si Wahyu "bermulut lepas" ini bergurau tentang hantu dan akhirnya motor yang mereka naiki betul-betul rosak.

Ketika Widya dikelilingi oleh roh-roh itu paling seram. Dan waktu itu juga, Ayu terpaksa menari tanpa henti, adalah antara scene sedih.

Scene suspens  pula bila mbak buyut yang menyerupai anjing datang menyalak dan menjemput widya untuk keluar dari Tapak Tilas itu.

Okey. Done!!!

Setakat itu sahaja spoiler reveal, tak syoklah kalau cerita lebih banyak.

Rating dari Cik Suri

Ohh...sudah pastinya cik suri bagi markah penuh. Tadi kan dah cakap awal-awal, cik suri berpuas hati 100 peratus dengan filem ini. 

Mestilah kena bagi 5⭐⭐⭐⭐⭐.

Pengajaran dari Kisah Ini

Cerita ini sarat dengan pengajaran yang boleh dikutip untuk dijadikan sebagai panduan. Menjaga adab ketika berkunjung ke tempat orang. Hendaklah menghormati adat resam tempat tersebut. 

Menjaga diri dan jangan mudah terpedaya dengan hawa nafsu. Sebagai contoh, bagaimana Nur memarahi dan menasihati Bima apabila dia terjerumus dengan godaan Bidarawuhi. Nur juga menegur Bima yang mulai lalai dan tidak menunaikan solat.

 


"Laa…maknanya, betul lah Starbucks akan discontinue Pumpkin Spice Latte?.”

Dengar kata-kata daripada kawan cik suri. Cik suri bukan lah pencinta kopi di Starbucks. Tapi tidak dinafikan kopi-kopi yand dijual di Starbucks memang sedap. Even my starbucks favorite coffee is Caramel Machiato Latte. Teringin la pulak caramel machiato “Hualien’s Starbucks Cabin Cafe”. Jauh betul teringinnya.


Tetapi, jangan risau. Jauh teringin. Boleh diubati dengan DIY (did it yourself). Hari ni cik suri terasa nak cuba buat Pumpkin Spice Latte. Alasannya belum pernah cuba. Maka, terbuatlah pumpkin latte yang ternyata sangat pahit (sebab tak tahu rasa asal Pumpkin Spice Latte) ni. Sedih.


Memang kepahitan itu tidak dapat ditanggung sehinggakan cik suri terpaksa curahkan kopi ke dalam sinki. Ahli keluarga semua tak nak cuba. Huhu.


Akhirnya, melalui pembacaan di internet (starbuck website) yang menggunakan simple syrup di dalam “coffee” mereka. Makanya, Cik suri cuba untuk membuat “simple pumpkin spice syrup”. Rajin jari membuat rujukan daripada beberapa channel youtube.


Cik suri improvised dan ubah sikit daripada idea-idea resepi daripada youtube mengikut selera cik suri.

Tadaaa… Inilah hasil daripada gubahan resepi cik suri. Tetapi, sebenarnya sama sahaja.


Ini adalah antara bahan-bahan yang cik suri gunakan untuk membuat “Simple Pumpkin Spice Syrup” mengikut version cik suri.

1- 1/4 biji pumpkin - untuk dijadikan (1/4 cup pumpkin puree)

2- 3/4 cawan (cup) gula perang (brown sugar/ palm sugar) - you preference.

3- 1 cawan (cup) gula putih (white sugar) - bukan sugar dadi.

4- 2 sudu kecil (teaspoon)serbuk kayu manis (cinnamon powder)

5- 1/2 sudu kecil (teaspoon) ginger powder - jika tiada, boleh guna 1/2 inch halia hidup. Cik suri pun      guna yang mentah, sebab cari di market tak jumpa.

6- 1/2 sudu (teaspoon kecil serbuk buah pala (nugmet powder) - jangan banyak2 nanti pahit.

7- 3-4 biji cengkih (cloves)

8- 2 sudu besar (tablespoon) ekstrak vanilla.

9- 1 1/2 cawan air 


Psstt…kalau korang malas nak baca, boleh terus ke channel youtube Suri Lee Channel. Tengok je situ.


Kalau rajin, teruskan membaca.


Cara penyediaannya mudah sahaja:

Mula-mula kita sediakan “pumpkin puree”. Caranya cik suri bersihkan, belah dan bakar di dalam oven untuk melembutkan pumpkin. Selain bakar di oven, boleh juga menggunkan cara kukus. Lakukan sehingga pumpkin betul-betul lembut. Di oven, cik suri bakar selama 20-30minit pada suhu 175celcius.


Setelah itu, kisar pumpkin yang sudah lembut menggunakan blander, sehingga halus. (sememangnya pumpkin yang lembut akan mudah menjadi puree). Jika malas untuk menggunakan blender, penyet2 di atas penapisan juga boleh. Tiada masalah.


Selepas mendapat hasil pumpkin puree yang memuaskan. Sediakan dapur dan periuk untuk memasak “simple syrup”.

Caranya, di dalam periuk pada api dapur yang sederhana besar, masukkan 1 1/2 cawan air (boleh guna air panas daripada coway terus), lagi cepat air menjadi panas….hihi.

Masukkan gula (gula putih dan perang), serbuk kayu manis, serbuk nugmet, serbuk halia (halia ketul) dan cengkih. Masak sehingga mendidih. Kemudian, masukkan ekstrak vanilla.






Kacau campuran air gula dan bahan-bahan kering berserta pumpkin puree sehingga sebati dan bercampur rata.


Biarkan campuran mendidih. Masak simple syrup sehingga menjadi sedikit pekat. Jangan terlalu pekat. Bila dah sedikit siap, boleh la tutupkan api dapur.



Tadaaa... Pekat dan likat. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum ditapis.


Dah siap. Aikk…tetiba dah siap.

Ye lah, resepinya mudah sahaja. Kena pandai agak-agaklah.

 

Okey, mudah kan?

Next…

Biarkan simple syrup menyejuk dan bila sudah sejuk bolehlah dipindahkan ke botol pilihan anda.


Cik suri terus tapis masukkan ke dalam botol minum “haus boom”. Alasannya, botol tu cantik.

 

Next…next…

Apa lagi, sila lah buat Pumpkin Spice Latte korang.

My own "Pumpkin Spice Latte" ala Starbucks.

Brew coffee,

Simple syrup,

Warm milk,

Siap…

Tabur sikit chocolate powder or cinnamon powder sebagai hiasan.

Selamat menikmati your latte, my loved coffee lover reader.


Much Love,

Cik Suri.

CHICKEN ADOBO, Philippine traditional recipe. Easy to make, less ingredient and less time needed.

Assalamualaikum. 

Hi, guys...

Welcome back to my blog and thank you very much. 
Much of love.

Dua tiga hari kebelakangan ini teringat pula dekat "ex-officemate" di pejabat lama. Sebenarnya sudah dua tahun lebih Cik Suri berhenti daripada "company". 
Alhamdulillah, with new company,  masih berpeluang untuk menambah pengalaman kerja. Terima kasih rakan sekerja yang selalu menyokong Cik Suri.

Tapi, untuk hari ini, disebabkan Cik Suri rindu dekat this Filipino girl. So, i am come up with this Filipino style chicken adobo. 

Halal version.

Jadi, jom kita mula main masak-masak.

Before that, you may watch how to cook chicken adobo by clicking my Youtube Channel. 
Search Suri Lee Channel 


Cara untuk membuat chicken adobo. tersangatlah mudah. Petik jari saja sudah siap. 

Bahan-bahan

Hanya memerlukan lima jenis bahan sahaja. Antaranya adalah:

500gram ~ 1kg ayam (dipotong mengikut selera anda)
Kicap pekat / (atau kicap manis ~ mengikut selera anda juga)
Cuka masakan / cuka makan
Serbuk lada hitam 
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit perasa (garam, gula ~mengikut selera anda juga)
Minyak masak untuk menumis.
Sedikit air

Cara Memasaknya

Mula-mula perapkan ayam bersama-sama kicap, cuka makan dan lada hitam, perap selama antara 15-30 minit.

Apabila ayam siap diperap. Panaskan minyak dan saute bawang besar dan bawang putih sehingga sedikit garing.

Kemudian masukkan ayam. Cik Suri suka gorengkan ayam sekejap untuk mendapatkan tekstur garing. Masukkan bagi kicap  bersama-sama ayam dan renehkan. Tambahkan sedikit air dan teruskan reneh sehingga ayam kita masak. 

Dah siap...

Tersangatlah mudah. Petik jari, pejam mata. daahhh siap!!!

Jadi, jangan lupa untuk mencuba.

Lots of Love,
Cik Suri.
Assalamualaikum. Hi, guys.

Harini cik suri nak share eksperimen masak yang kedua.
Kita juga telah memasuki fasa ke-5 Peraturan Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Video ini cik suri rakam beberapa hari sebelum Ramadhan. Ambil masa jugak nak siapkan editing.
Sekarang kita hampiri masuk ke 10 malam terakhir Ramadhan.

Semoga Resepi Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus ini dapat membantu viewer cik suri.
Kut-kut ada plan nak buat sebagai juadah berbuka puasa.

Okey, jom start.


Bahan-bahannya:

Untuk gula hangus

1 1/4 cup gula kasar
1 cup air panas.

Mula-mula panaskan gula sehingga cair keperangan. Bila gula sudah cair, masukkan air panas. Tujuan kita guna air panas adalah untuk samakan suhu gula dan air, agar bila kita tuang air tidak terpecik.

Bila air dan gula dan sebati. Tutup api dan biarkan sejuk.

Bahan-bahan untuk adunan kek.

4 biji telur (cik suri guna size A)
1 cup tepung gandum
125g mentega dicairkan
1/4 cup susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara buat:
Mula-mula kacau perlahan 4 biji telur. Kacau manja2 gitu…
Kemudian masukkan mentega, esen vanilla dan susu pekat. Kacau lagi biar sebati
Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat ke dalam adunan telur. Kacau rata.
Akhir sekali, masukkan gula hangus yang telah sejuk dan gaul biar sebati.

Tapiskan adunan kek ke dalam loyang. Perapkan selama 3-5 jam.
Bakar pada suhu 180celcius selama 45 minit. 30 minit pertama menggunakan api bawah dan 15 mimit terahir menggunakan api atas dan bawah.


Dah siapp…

Selamat Mencuba
Selamat Menjalani Ibadah Puasa

DON’T FORGET TO SUBSCRIBE SURI LEE CHANNEL

Lots of Love,
Suri Lee

Ad Code

Responsive Advertisement