RESEPI BISKUT DAHLIA

Assalamualaikum

Hai semua.

Lama cik suri tak update blog. Hampir-hampir dua tiga tahun jugak. Jenguk lagilah jarang sekali. Busy tak ingat. Macam-macam hal terjadi dalam tempoh dua tahun ni. Tapi takde lah effect pada kehidupan harian cik suri pun.

Sempena hari kebosanan cik suri duduk dekat rumah ni. Cik suri nak share resepi biskut dahlia. Tetiba terasa nak makan biskut dahlia. Biasalah kan, kalau boring kerjanya mesti nak makan jer memanjang. Ada pula sokongan padu dari Madam Besar. Nak tunggu raya, alahaii lambat lagi laa… kempunan den nanti.

Resepi Biskut Dahlia :

1 cawan mentega
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 cawan gula aising
Ceri hijau dan merah

Cara membuatnya, sangat mudah, simple dan cepat. Jom mulakan.

Pertama campurkan kesemua tepung yang ada. Kena ayakkan dulu tau, jangan lupaa.


Kedua, putarkan mentega dan gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur. Pukul dalam dua tiga minit jer. 
Gambar pukul memukul, putar memutar takde lah halim. Cik suri tak cukup tangan mana nak pegang camera, mana nak pegang mixer. Madam Besar, ermmm...tengok dari jauh jer.


Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul guna tangan. Adunan lembut dan cun-cun untuk diterap dalam acuan.
Jangan tanya gambar menguli mana. Kesnya sama seperti di atas. Tak cukup kaki dan tangan.

Pesanan: korang jangan buat main-main dengan makanan. Tak baik tau. Seperti gambar di bawah, cik suri sengaja buat kecil-kecil macam tu agar senang nak terap. 


Terap menggunakan acuan bunga dahlia. MAcam-macam pesen ada. Acuan tembaga ada, plastik ada, bunga kelopak 9, 10, 11. Haa..pandai-pandailah korang cari dekat store or bakery shop.


Ahir sekali, masukkan ke dalam oven. Bakar pada suhu 160 celcius selama 15 minit. Jenuh aihh menunggu.


TADAAA...

Dah siappp… (baca dengan nada suara Mira Filzah semasa tutorial tudung Ariani)


Ini lah kejadian nya. Siap masukkan dalam bekas lagi. Tapi...sebekas je dapat. tak sampai 50 biji. Sehari makan dah habis.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


eh...eh... ni gambar roti kitab breakfirst cik suri pagi tadi. tersalah sengaja letak pulak dahh. hihihi

sekian, update cik suri untuk hari ini. 

wassalam.

No comments:

Ad Code

Responsive Advertisement