Saturday, June 25, 2016

::A TILE FOR SEVILLE::


Assalamualaikum 

Pernah dengar tak pasal Atileforseville. Apa itu Atileforseville. Adakah sejenis kuih raya atau nasi arab atau...atau..atau...tak tahu lah? Tak pernah tahu dan tidak pernah dengar.

Atileforseville adalah kempen mencari dana untuk menaja pembinaan sebuah masjid di sebuah tempat yang bernama Seville, di Spain. Pembinaan masjid ini adalah untuk membantu masyarakat Islam Sepanyol sebagai tempat beribadat dan secara tak langsung sebagai pusat pentadbiran dan penyebaran agama Islam. Jumlah anggaran dana yang diperlukan adalah sebanyak 18juta Euro untuk pembelian tapak dan juga proses pembinaan masjid tersebut.

Kempen Atileforseville ini telah dirasmikan pada 24 May 2016. Kempen ini akan berlangsung sedari May dan akan berakhir pada November 2016. Kempen selama enam bulan ini adalah usahasama between Ukhwah for Ummah dan Fundacion Mezquita de Sevilla. Ia diwakilkan oleh empat orang selebriti Islam Malaysia iaitu Fafau (FaraFauzana), Diana Amir, Fynn Jamal dan Heliza Helmi.


Apa yang perlu kita lakukan untuk menyokong Atileforseville ini. Kempen ini tidak memerlukan kerja-kerja berat, fizikal yang mantap dan sado. Apa yang perlu kita lakukan hanyalah dengan mengeluarkan RM 10 sebagai sedakah atau sumbangan bagi membina masjid itu. Haaa…tu dia, dengan RM 10 tetapi kita akan mendapat pulangan atau saham yang lumayan di akhirat nanti. Siapa tak mau kan. Saya pun nak, lagi-lagi pada sepuluh malam terakhir Ramadhan ni. Jom, ramai-ramai keluarkan sedakah untuk muslim di Seville nih.


Bagaimana hendak salurkan sumbangkan itu.  Sumbangan boleh dibuat dengan cara tunai, cek dan juga melalui transaksi bank kepada account rasmi Atileforseville. Jangan pulak ke account saya. Saya tak terlibat dalam kempen ni. Saya cuma orang biasa yang cuba mengajak kawan-kawan membantu masyarakat Islam yang lain. Untuk sumbangan kawan-kawan semua bolehlah merujuk kepada web rasmi ukhwah for ummah iaitu http://www.ukhwahforummah.org/ atau ig rasmi @ukhwahforummah dengan #atileforseville. Disitu mereka telah statekan cara-cara bagaimana untuk kita boleh salurkan sumbangan.

Kenapa nak buat masjid dekat Spain, kenapa tak di Malaysia saja. Takutnya nak jawab soalan macam ni. Nantikan kenam kecam kalau tersalah tulis. Hehehe. Takdelah gurau jer.

Buat pengetahuan sahabat-sahabat, kenapa tercetusnya idea untuk pembinaan masjid di Seville ni. Ini adalah inisiative masyarakat Islam Malaysia dan juga Sepanyol. Sahabat-sahabat yang dikasihi… ececece…macam dalam pertandingan debat pulak… J J J

Seville adalah sebuah bandar di Spain yang diduduki oleh minority Islam di Spain. Terdapat anak-anak muda di bandar ini yang giat berusaha  membersihkan nama Islam dari segala tuduhan negative terhadap Islam. Kite juga sedia tahu sejarah asal Islam Sepanyol kan. Mere ini telah menyewa sebuah rumah kedai dan dijadikan sebagai musolla untuk masyarakat Islam menunaikan solat lima waktu dan mengadakan kelas mengaji al-Quran. Dan, ada saja masyarakat Eropah yang mengucapkan kalimah syahadah di musolla itu. Untuk makluman sahabat, sudah hamper 10 tahun mereka memohon agar kerajaan membina sebuah masjid tetapi agak mustahil hasrat mereka ini ditunaikan. Lagi-lagi apabila ia adalah sebuah negara di bawah pimpinan kerajaan bukan Islam.


Itulah serba sedikat yang boleh saya sharekan melalui blog ini. Saya pun dapat tahu hal ini melalui ig Fafau and Diana Amir. Tetiba terminat pulak dengan project yang depa war-warkan ni. Itulah, tergerak hati pulak dan terasa hendak ajak kawan-kawan join saya. Mana tau, kut-kut ada sahabat-sahabat yang berkenan dihati hendak salurkan sumbangan untuk sahabat-sahabat muslim kita di Sepanyol sana. Ganjaran akhirat tu, siapa tak nak kan. Saya nak jugakkkk….

Info adalah dari web UkhwahforUmmah. 
Dan, boleh tengok video "Travelog A Tile For Seville" di YouTube Channel.

Mohon halal yerr… J J J  


Wassalam

No comments: