Tuesday, August 2, 2011

::RAMADHAN OH RAMADHAN::

RAMADAN DATANG LAGI!!!

Assalamualaikum teman2 sekalian,

Alhamdulillah kita semua bertemu lagi Ramadan untuk tahun ini. Syukur ke hadrat Allah atas kurnia umur yang panjang ini. Alhamdulillah dipanjatkan...
Diharap sehari berpuasa semalam mendapat nilai di sisi Allah, begitu juga untuk hari ini dan hari yang seterusnya...Bukan hanya mendapat lapar dan dahaga semata-mata tetapi nilai amalannya tidak...InsyaAllah semuga Allah memberi keberkatan dan menerima amalan kita terutama di bulan yang berkat ini...
Tadi tersenyum sorang2...teringatkan zaman belajar dulu...lagi2 pada bulan puasa seperti hari ini...Tergerak hati mahu menulis di blog yang dah bersarang nih...agaknya dah berbulan-bulan tidak di update kan...Bukan malas, tetapi kekeringan idea dan kesuntukan masa dengan kepenatan bekerja...itu lah bezanya zaman remaja dan zaman meningkat dewasa...Remaja diisi dengan belajar, dan bersuka disamping teman2 sekuliah....lain pula ceritanya bila melangkah ke zaman bekerja...bekerja keras untuk mencapai keinginan hati yang bermacam ini...tanggung jawab mulai dirasai membebani bahu... beristigfar kepada Allah atas runggutan ini...mohon semoga bersabar dan ikhlas dalam setiap kerja yang dilakukan....InsyaAllah!!!Tapi saya masih bercita-cita ingin menjadi seorang GEOLOGIST suatu hari nanti...saya masih tidak diberi peluang dan ruang...walaupun banyak kali menghadiri temuduga...jawapannya tetap sama...Mungkin masih belum rezeki barangkali...



Ingin berkongsi cerita...mungkin agak kelakar dan kerana itu lah ia selalu bertandang menjadi kenangan yang sentiasa tersemat di fikiran dan tersenyum2 sendirian ...kenakalan di zaman kuliah...menjadi ubat kerinduan pada teman2...ceritanya, perempuan seperti kami yang diberi keistimewaan tidak berpuasa atas satu sebab...ramai yang sudah fahamkan...hehehe...jadi nya, di sebabkan kami( merujuk bertiga daripada teman2 rapat yg lain) tidak boleh berpuasa pada hari itu ditambah pula dengan kerja untuk menyiapkan tesis tahun terakhir di university... biasanya kami suka berkumpul di dalam makmal sambil menyiapkan specimen dan lakaran peta, bertukar isu daripada subject pelajaran hinggakan gosip2 terbaru...(bulan puasa, aduhai kurangkan perkara lagha)...nampaknya lapar pula tidak dapat ditahan-tahan lagi...makanya banyak pulak idea2 yang tak patut dipikirkan...disimpan roti dalam beg kuliah....mungkin kawan2 lelaki yang sekepala akan paham...bagi mereka tidak kisah kalau makan di depan mereka...tapi,kadang2 tindakkan makan di dalam lif patut dielakkan...itulah yang terlepas kami lakukan...ingatkan pada ujung2 semester ini kurang pelajar junior datang ke jabatan maka difikirkan selamatlah...dari tingkat 4 ke ground level rasanye panjang masa yg diambil, kami pun pakat2 keluar kan roti dari beg si pembawanye...pakat2 cubit roti tu... level 2...ting ting...pintu lif terbuka...kelam kabut disimpan roti ke dalam beg tapi malangnya bau tetap tidak dapat disimpan...harum semerbak bau roti tu, rasenya sempat menjengah ke hidung junior2 lelaki yang bru masuk lift nih...aduhai, kenapalah korang masuk lift time2 kami buat project...kan dah kantoi...sengih2 pulak si juniors nih...terdiam kami semua...keluar sahaja juniors nih di level 1, nah meledak ketawa kami bersama teman2 yang ade bersama...punca nya 3 org tak berpuasa...hahaha...


Itu dia, kenangan yang membuahkan senyuman untuk saya pagi ini...Okey semua, selamat berpuasa, jangan hanya menahan lapar dahaga sahaja...banyak lagi amalan yang boleh dilakukan pada Ramadhan ini...ambillah peluang ini memperbaiki apa yang kurang pada Ramadhan yang lepas... INSYAALLAH...SELAMAT BERPUASA SEMUA!!!

No comments: