Sunday, May 10, 2009

Ikan Rebus

::Ikan Rebus in SOLUSI::

Assalamualaikum…

Hehehe…arini sy nak share sedikit tentang ikan…ikan memang makanan faverate sy...lagi2 ikan bakar cecah ngan air asam…uihh…nyummy2…sedap..mak mentua lalu kat belakang pom xperasan…hehehe…


Tapi ni pasal ikan yang masak tapi tak disiang atau dibuang perut die terlebih dahulu…dulu masa di kolej( sy masih 1st year di ukm), sy selalu lah beli lauk ikan nih…tp sy perkara yang menjadi persoalan di otak sy neh..apsal org café nih jual ikan yang die tak belah perut neh…die buang insang ikan tu jer…tp time tu sy buat tak tau jer…beli and makan jugak…

Kemudian nk di jadikan cerita…

Pada hari raya tahun 2006, di rumah nenak sy di marang…sy dan adik beradik tgh mkn malam ngan tok and to’ki kat dapur…time tu to’ki sy tgh makan ikan terumbuk(tak silap sy lah)..ikan tu byk tulang..so dia tak kasi kitorg mkn sbb die kata ktorg xreti mkn ikan byk tulang nih, nnt terlekat tulang pulak…lawak2…hehehe…

Sy pom bukak lah cerite…sy bitau to’ki sy kat kolej, diorg jual ikan tp tak siang…boleh ker?!!.. Erm…to’ki sy jawab, “mane buleh…ikan tu kena siang dlu…buang perut, insang dan cuci elok2…kalu tak, tak leh makan…najis jd nye..”.
Sy pom tanye, “kenapa”. Atuk sy kate, “perut ikan tu kan kotor... mne leh mkn”.sy angguk jer...start dari ari tu, sy hanye memilih ikan yg betul2 dimasak elok2..dah tak amek/makan sebarangan..

Dan...hari ini...sy ade baca satu majalah nih…majalah nih dah famous skang ni.. “SOLUSI”, majalah terbitan Telaga biru..bagus dan banyak info dan soal jawab agama..baca punya baca, sy terbaca diruang ‘fiqah amali’. Di mana pembaca boleh bertanya tentang keraguan dan akan dijawab oleh ustaz Fazli al-Yamani..ada satu soalan yg di kemukakan oleh pembaca nih,

Soalan:

“saya ada terbaca artikel yg menyatakan bahawa haram memakan ikan yg direbus atau digoreng tanpa disiang(dibuang isi perutnya), termasuk ikan bilis. Apa pendapat ustaz mengenai perkara ini?

Jawapan ustaz:

Ikan adalah sejenis haiwan yang halal dan bangkainya boleh dimakan. Tetapi apa yang perlu kita faham ialah tahinya. Dalam fiqah, semua tahi adalah najis termasuklah tahi haiwan yang halal dimakan. Tahi kambing adalah najis...tahi lembu adalah najis dan termasuklah tahi ikan. Jadi, kalau ikan direbus atau digoreng sekali dengan tahinya maka jadi najislah. Kalau kita makan bererti kita makan najis. Oleh itu, kalau nak masak ikan sama ada rebus atau goreng maka buang lah tahi dan segala isi perutnya. Kemudian bersihkan yakni bilas dengan air bersih, toskan airnya dan baru masak. Kecuali ikan bilis kerana ia kecil dan suatu kerenah hendak buang tahi dan isi perutnya. Ikan bilis yang susah dikopek untuk buang tahinya maka dimaafkan.

Setelah sy baca, barulah sy faham..kena tidak buleh makan..dan bru sy tau juga yang ikan nih ade tahi...huhuhu...tapikan..klu nk buat ns lemak ker..jemput2 bilis ker...mak sy slalu suh sy kopek dlu bilis tu...buang kepala bagai...hehehe...penat tul..dah la ikan tu kecik...

Mak sy juga slalu pesan, klu masak kena basuh elok2 bahan yg kite guna tu...lg2 bile dah bersuami...ape yang kita masak kena bersih kerana berdosa memberi suami makan benda yang kotor..waallahualam...

1 comment:

padelito said...

aku pun baca majalah solusi..die hard fan this magazine...